reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-228A: řádně vylepšený low-end

12.3.2018, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-228A: řádně vylepšený low-end
QNAP TS-228A je jednoduchý domácí NAS vybavený čtyřjádrovým procesorem, který domácím uživatelům nabízí podporu snímků, synchronizaci, osobní cloud a další různé funkce. Dnes si jej otestujeme.

Testy výkonu a spotřeby


Před testy jsme do NASu zapojili dva identické disky WD RED (WD20EFRX) s kapacitou 2 TB. NAS komunikoval s počítačem založeným na základní desce Gigabyte Z97-Gaming G1 WIFI-BK a Windows 10, a to prostřednictvím routeru Linksys E3200 (s gigabitovými porty) vybaveným firmwarem AdvancedTomato. Pevné disky byly nakonfigurovány v poli RAID 1, které poslouží se svým redundantním zápisem jako ochrana před ztrátou dat v případě, že by jeden z disků selhal.
 
 
 

Výkon a vliv šifrování


Nejdříve se podívejme na to, zda tento NAS dokáže dle očekávání naplno využít gigabitový Ethernet, a to alespoň při stahování velkých souborů. Předchozí model TS-228 totiž na tom nebyl ohledně výkonu při downloadu a uploadu moc dobře. K tomu byly využity jednak fotografie a pak velké soubory (videa), přičemž program FastCopy obstaral samotné testování. Uvnitř NAS byly disky nakonfigurovány v poli RAID 1, což se ale na výsledcích nepodepsalo, neboť zde už spíše při stahování velkých souborů nestačil 1Gb/s Ethernet. Před testem jsme pochopitelně počkali na to, až si NAS synchronizuje vytvořený RAIDový oddíl, což zabralo dlouhou dobu a rozhodně nelze doporučit NAS v průběhu tohoto procesu vypínat, protože pak synchronizace začne nanovo. 

QNAP  - bez šifrování
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
110,3
108,4
2-3MB fotografie
90,5
93,6

Tento NAS tak už nemá problém s vytížením 1Gb/s Ethernetu, což je dobrá zpráva a my můžeme očekávat plné vytížení domácí sítě. Procesor Realtek byl při tom vytížený zhruba z jedné třetiny, takže měl ještě dostatečnou rezervu. A jak se TS-228A ukázal se zapnutým šifrováním? 

QNAP - zapnuté šifrování dat
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
98,4
99,5
2-3MB fotografie
85,1
81,6

Ve všech případech byl pokles po zapnutí šifrování pouze v rámci několika megabajtů za sekundu, však použitý procesor má podporu šifrování přímo ve svém hardwaru, takže nešlo o nic dramatického, co by nás mohlo od zašifrování uložených dat odradit. Pokud tak cítíte, že takovéto zabezpečení uložených dat má smysl, pak by vás takto nízký pokles přenosových rychlostí neměl odradit.


Spotřeba


Se dvěma disky WD RED na palubě byl NAS připojen na měřák Voltcraft Energy Check 3000 a byla sledována jeho spotřeba včetně ztrát zdroje.

QNAP 
spotřeba (W)
provoz se zapnutými disky
13 - 15 W
vypnuté disky
4,8 W
pohotovostní režim
0 W (neměřitelné)

Když bude NAS neustále připraven se zapnutými disky, bude se jeho spotřeba pohybovat do 15 W v závislosti na tom, zda budou disky jen zapnuté, nebo budou rovnou pracovat. To je o trochu více, než udávají specifikace, ale zde samozřejmě záleží na spotřebě disků, a tedy i jejich výběru, což výrobce serveru neovlivní. V každém případě je spotřeba do 15 W v plném provozu výtečná a když se disky po předem stanovené době neaktivity vypnou, dostane se spotřeba pod 5 W, a to už nás při nonstop provozu opravdu nezruinuje. 
 
  
Co se týče hlučnosti, té se bát nemusíme. Disky jsou napojeny přes gumové podložky, které tlumí vibrace a i samotný NAS stojí na malých gumových nožkách a ve výsledku nijak neruší ani v případě, kdy jej posadíme přímo vedle monitor. Čili nedrnčí a malý 40mm ventilátorek se také neprojevuje hlasitě, však se točil jen na 1200 RPM.
 
Ba co víc, QNAP myslel i na to, aby nás nerušily LED kontrolky, které svítí zeleně a oranžově, ale především tlumeně. Kéž by si to uvědomili i jiní výrobci a nemontovali do svých zařízení vysokosvítivé LED (nejlépe modré), jež jsou s to v noci ozářit i protilehlou stěnu. 
reklama