reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-231P: střední třída pro domácnosti

19.12.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-231P: střední třída pro domácnosti
Společnost QNAP nám poslala na recenzi NAS TS-231P, který je určen pro domácnosti a malé kanceláře. Nabízí základní ochranu pomocí pole RAID 1 a poslouží především pro základní zálohování a sdílení dat.
Po zapojení disků a samotného NAS už jej můžeme zapnout a pokud máme zapnutý DHCP server na routeru, QNAP TS-231P si automaticky nastaví síť (pro konfiguraci můžete také využít webovou stránku start.qnap.com nebo aplikaci QNAP Qfinder). Stačí se tak podívat, která IP mu byla přidělena a v prohlížeči ji zadat. Objevit by se měla obrazovka, kde budeme vyzváni ke konfiguraci a nastavení systému, nebo ještě k instalaci firmwaru, což byl náš případ. V našem případě jsme použili dva disky, které již byly použity v jiném NAS serveru, ale v něm byly nakonfigurovány společně s dalšími do pole RAID 5, a tak si QNAP vyžádal zcela novou konfiguraci systému.



Stačí ale kliknout na tlačítko "Začít" a server si sám automaticky stáhne a nainstaluje firmware, takže po nás vyžaduje jen čekat. Pokud ale nemáme zrovna k dispozici internetové připojení, ale zase máme uložen soubor s firmwarem, můžeme k němu ručně zadat cestu a instalace proběhne z něj.



Pak už nám QNAP ohlásí, že je připraven spustit průvodce tzv. "Chytré instalace", který nás v několika bodech provede základním nastavením již nainstalovaného systému a instalací výchozích aplikací.



Zde vše probíhá tak, jak jsme zvyklí, takže nejdříve si vybereme název serveru a heslo pro administrátora, pak nastavíme datum a čas, síťový adaptér serveru, zvolíme základní služby (iTunes, Video Center, atd.) a dostaneme se k diskům.



V tomto případě jde o dvoudiskový NAS, takže máme na výběr mezi RAID 0, RAID 1, JBOD a dvěma nezávislými disky s vlastními oddíly. Pokud chceme data v rámci samotného NAS chránit, je tu jediná možnost, a to zrcadlení pomocí RAID 1 a pak můžeme ještě data chránit jinak, a to před nepovolanými lidmi pomocí šifrování.



Nakonec zbývá už jen potvrdit nastavené volby a pak už nás server přivítá přihlašovací obrazovkou a hlasitým pípáním. To lze naštěstí vypnout v Nastavení systému > Hardware > Zvukový výstražný signál.

reklama