reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-231P: střední třída pro domácnosti

19.12.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-231P: střední třída pro domácnosti
Společnost QNAP nám poslala na recenzi NAS TS-231P, který je určen pro domácnosti a malé kanceláře. Nabízí základní ochranu pomocí pole RAID 1 a poslouží především pro základní zálohování a sdílení dat.
QNAP TS-231P je prostý NAS spadající do střední třídy, který je dostupný za rozumnou cenu. Na našem trhu je k dostání v nejlevnějších obchodech už od cca 5350 Kč s DPH, za něž nabídne 2 diskové pozice, dva 1Gb/s Ethernety, 3 porty rozhraní USB 3.0 a slušný výkon 1,7GHz dvoujádrového procesoru AnnapurnaLabs Alpine AL-212 s jádry Cortex-A15. Zpracování je jako obvykle solidní, ovšem výrobce nám pečetí znemožní dostat se bez ztráty záruky dovnitř na rozdíl od modelů vyšších řad. To sice hned po koupi nemusíme vůbec dělat, neboť upgradovatelný tento NAS není, ale lze si představit, že by si někdo chtěl třeba po roce intenzivního provozu svůj NAS dobře vyčistit.


- klikněte pro zvětšení -

Osobně bych také možná jedno ethernetové rozhraní vyměnil za port HDMI a měl možnost využít linuxovou stanici se serverem připojeným přímo k televizoru. Dalo by se uvažovat také o instalaci plnohodnotného operačního systému, jako to umožňuje třeba model QNAP TS-451+, ale k tomu už by bylo zapotřebí více než 1 GB paměti. Taková funkce je prostě a jednoduše vyhrazena vyšším řadám a ostatně QNAP má v nabídce dost modelů s rozhraním HDMI, stačí si vybrat.

QNAP TS-231P je klasický NAS pevně spojený s rozhraním Ethernet, přes které dokáže při spojení dvou rozhraní protlačit i podstatně více než 110 MB/s, ale k tomu je třeba mít uzpůsobenou síť a opravdu málokdo takovou věc využije. Lze si představit, že zájem o to by mohl mít třeba člověk pracující s videem, ale pro normální využití bohatě postačí propustnost jednoho 1Gb/s Ethernetu, kterou TS-231P dokáže plně saturovat. O moc výkonu nepřijdeme ani po zapnutí šifrování AES, neboť to procesor zvládá hardwarově.

Samozřejmostí je zde systém QTS ve verzi 4.2, který je pohotový, uživatelsky přívětivý a nabízí spoustu doinstalovatelných aplikací. Co se týče překladu do češtiny, objevuje se pár neduhů, které jsou spojeny především se snahou přeložit všechny termíny, takže se dozvíme třeba o ořezání SSD, pod čímž se skrývá prostě příkaz TRIM.


Plusy


+ Vysoký výkon pro domácnost
+ Rozhraní USB 3.0 a 2x 1Gb Ethernet
+ Slušná cena


Minusy


- Žádná extra výbava
- Záruční pečeť brání rozmontování a vyčištění
 
 
Za zapůjčení QNAP TS-231P děkujeme firmě QNAP.
Za zapůjčení pevných disků WD Blue WD10EZEX (1TB) děkujeme T.S.Bohemia.

 
 
Cena v době testování: cca 5 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama