reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-251B: bohatá výbava i možnosti rozšíření

12.10.2018, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-251B: bohatá výbava i možnosti rozšíření
Dnes se podíváme na NAS pro pro domácnosti a malé kanceláře, a sice TS-251B vybavený dvoujádrovým procesorem Intel. Uživatelé mají možnost si jej přitom rozšířit pomocí karty pro PCIe a podstatně si jej vylepšit, třeba o 10Gb/s síť.

Závěrečné hodnocení


QNAP TS-251B je malý dvoudiskový NAS pro malé firmy a domácnosti, které však mají zájem o jeho všestranné využití. Nemusí sloužit pouze jako prosté úložiště pro zálohování dat a s různými funkcemi nabízenými operačním systémem QTS. Je také vybaven dostatkem portů USB plus jedním HDMI a audio konektory, takže zastane společně s desktopovými Linuxovými systémy i práci malého počítače, nebo jej případně můžeme jako prosté multimediální zařízení napojit přes HDMI přímo k televizoru. 
 
 
Další možnosti však zajistí vedle rozšíření paměti RAM na až 8 GB také slot PCI Express 2.0 x2 pro karty, takže si můžeme přidat třeba adaptér s rychlým 10GbE připojením, pokud nám prostý 1gigabitový Ethernet nebude stačit. Vedle toho lze využít také jinou kartu pro kartová M.2 SSD, jež nám v kombinaci s rychlejším připojením může zajistit vysokou propustnost nad rámec výkonu pevných disků. 
 
Systém QTS je neustále vylepšovaný, takže proti tomu nelze nic říci. Snad jen to, že se kvůli tomu budeme muset vzdělávat o nových funkcích a hádat, co asi tak mohou jejich české překlady znamenat, ale před tím není vyhnutí. I tak se dá říci, že průměrný uživatel stejně upotřebí jen malý zlomek funkcí, jež mu dnešní NAS nabízejí. 
 
Tento NAS je tedy zaměřen také na multimédia a tradičně s obtížemi zvládá jejich přehrávání v rámci okna prohlížeče a systému QTS. To by mohlo mrzet, ale je třeba si uvědomit, že máme k dispozici mnohem více jiných a lepších způsobů využití. Jde o různé multimediální servery, přímé sdílení přes Sambu či rovnou stažení na lokální úložiště, pokud se použije rychlá síť, využití HybridDesk Station nebo rovnou plnohodnotného Linuxu na HDMI rozhraní a také streamování pomocí připravené utility a třeba přehrávače VLC. Ostatních možností je tedy dost a fungují dobře. 
 
Jako domácí NAS pro náročnější zákazníky nám tedy QNAP TS-251B může posloužit velice dobře. Sám o sobě je navíc tichý a nenáročný na energii, takže i oproti vlastnoručně sestavenému NAS z desktopových komponent se nám může jeho pořízení časem vyplatit, pokud vezmeme v potaz spotřebu energie (téměř) neustále zapnutého zařízení. Ale to už si musí spočítat každý za sebe.
 
 

Plusy


+ Dobrý výkon
+ Tichý provoz a nízká spotřeba
+ Mluvená upozornění namísto pouhého pípání
+ Široká výbava rozhraní
+ Rozšiřitelnost pomocí PCI Express 2.0 x2
 
 

Minusy


- Přehrávání multimédií by zasloužilo větší kompatibilitu v rámci QTS a přehrávání v prohlížeči
 
 
Za zapůjčení QNAP TS-251B 2GB děkujeme firmě QNAP.
Za poskytnutí pevných disků WD RED (WD20EFRX) děkujeme Western Digital.
 
 
 
Cena v době testování: cca 8.500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama