reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-251D: dva disky a široké možnosti

22.4.2020, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-251D: dva disky a široké možnosti
QNAP TS-251D je malý, ale dobře vybavený NAS určený pro dva pevné disky nebo SSD. Díky možnosti rozšíření zvládne i M.2 SSD a navíc můžeme využít i výkonnou síťovou kartu s až 10 Gb/s. Samotný NAS má přitom ještě HDMI. 

Závěrečné hodnocení


QNAP TS-251D je malý dvoupozicový NAS, který má ovšem na svou velikost velice slušné možnosti rozšíření a využití. Na první pohled vypadá jako další z mnoha plastových modelů, do kterých prostě vložíme 2 pevné disky, strčíme jej do kouta a jsme spokojeni s přístupem k datům přes klasický 1Gb/s Ethernet.
 
 
Jenomže tento NAS nám může nabídnout daleko víc. Sám o sobě nabídne 5 portů USB a obrazové rozhraní HDMI 2.0, přičemž QNAP u takových modelů už dlouho nabízí možnost instalace plnohodnotného linuxového systému (zpravidla Ubuntu), takže NAS pak může posloužit i jako malý desktop. K tomu se pak bude hodit i doplnění kapacity operační pamětí až na 8 GB, což bych doporučoval i z hlediska výkonu, protože tu máme možnost využít dvoukanálový přístup k pamětem, ale 4GB verze má pouze jeden paměťový modul. A jak už bylo řečeno v recenzi samotné, to je na jednu stranu očividná nevýhoda, ale ten, kdo si chce paměť dokoupit, za to bude jen rád, neboť mu postačí pořídit už jen jeden 4GB SO-DIMM DDR3L. 
 
Další možnosti skýtá slot PCIe 2.0 x4, který jsme využili pro instalaci síťové karty s 10GbE, ovšem může jít i o kartu s výkonnou sítí plus pozicí M.2 pro SSD, případně o kartu s rychlými USB nebo s Wi-Fi přístupovým bodem. Tím se možnosti jinak vcelku prostého NASu výrazně rozšiřují a v tomto případě by byla škoda jich nevyužít. Ostatně jde o produkt s cenou nad 10.000 Kč s DPH a pokud někdo potřebuje NAS prostě jen pro klasickou domácí síť a jen pro ukládání dat, či jiné obvyklé účely, má možnost si pořídit i mnohem levnější modely a ušetřené peníze raději vložit do disků samotných.
 
 

Plusy


+ Základní výbava (5x USB, HDMI 2.0)
+ Možnosti rozšíření (PCIe 2.0 x4)
+ Tichý provoz a nízká spotřeba
+ Pouze jedna využitá SO-DIMM ze dvou (pro případ upgradu RAM)
 
 

Minusy


- Využit jen jeden paměťový kanál (pro zákazníky neplánující upgrade RAM)
 
 
Za zapůjčení produktů QNAP děkujeme firmě QNAP.
Za poskytnutí pevných disků WD RED (WD20EFRX) děkujeme Western Digital.
 
 
Za poskytnutí SSD Kingston DC 450R (SEDC450R/960G) děkujeme Kingstonu.

 
 
Cena v době testování: cca 10.200 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama