reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-259 Pro+: chytrý a výkonný

22.11.2010, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-259 Pro+: chytrý a výkonný
QNAP má teď v nabídce mnoho síťových úložných zařízení typu NAS, z nichž jsme si pro recenzi vybrali dvoudiskový TS-259 Pro+. Ten slibuje vysokou datovou propustnost prostřednictvím dvou rozhraní Gb Ethernet, podporu iSCSI a mnoho dalšího.

Instalace a prvotní nastavení


První nepříjemné překvapení mě čekalo od aplikace QNAP Finder. Jednou z mála možností při jeho instalaci je výběr češtiny, ovšem po spuštění samotné aplikace na mě začal mluvit neidentifikovaným jazykem. Následovalo stáhnutí nejnovější verze ze stránek QNAP, po čemž již byl výsledek lepší, ale stále ne stoprocentní, jak ostatně můžete vidět na screenshotu.



Ti, kteří vládnou anglickým jazykem, si tedy raději nastaví jej, než aby v části menu tápali. Nicméně NAS server byl v síti ihned rozpoznán a nabídnuta byla také možnost aktualizace firmware. QNAP v létě přišel s verzí 3.3, která již byla sice nainstalována, ale výrobce ji evidentně dále vylepšuje. Verze 3.3 nově nabízí například Multimedia Station 2 pro správu multimédií, QMobile Remote Content Streaming pro iPad/iPhone/iPod Touch, ISO Mount pro spouštění obrazů optických disků přímo z HDD, podporu systému HFS+ a další vylepšení. Následujícím krokem tedy byla aktualizace firmware na verzi 3.3.5 Build1105T.



K tomu byla využita služba Live Update v administraci NAS boxu, která automaticky stáhne nejnovější verzi a nainstaluje ji. Uživatel se tak může věnovat prospěšnějším věcem. Následně se box otáže, zda se může restartovat, poté ukáže nesmyslnou, ale neškodnou hlášku o nemožnosti aktualizace firmware vzhledem ke ztrátě spojení, které zase po pár minutách naváže. My se budeme ještě chvíli věnovat aplikaci QNAP Finder.



Ta totiž neslouží pouze pro vyhledání NAS boxu v síti, ale také k jeho základní konfiguraci. A opět se setkáme s důsledky překladu, který má k profesionálnímu daleko, což ukazuje už věta "Defaultní kódování serveru je Unicode, který spolupracuje dobře s podporovanýmy [sic!] O.S..." To může znít jako hnidopišství, ovšem i tak už je na čase zbystřit. Pak tu jsou totiž konfigurace síťového rozhraní, kde Standalone zůstalo nepřeloženo, zatímco Broadcast je tu uveden prostě jako vysílání a přitom je termín Broadcast u nás již zaveden a jeden aspoň ví, co si má pod tímto termínem představit. Potom už můžeme jen s otevřenou pusou koukat třeba na "IEEE 802.3ad / Agregace odkazů", tedy v originále Link Aggregation. Nejde však o odkazy, ale o ethernetová spojení a jejich agregaci pro navýšení propustnosti.

Pokud tedy nevládnete anglickým jazykem, pak budete dle mého názoru i tak moudřejší se slovníkem či Google Translate v jedné ruce a rozumem v hrsti druhé ruky, než s "počeštěným" QNAP Finder. Webové rozhraní na vás může mluvit také česky, ovšem zde je možné velmi rychle přepnout na jiný jazyk, takže pokud se vám překlad nebude zdát (a že to bude bohužel často), je snadné se podívat na originální text. Ten se stejnak častokrát objeví i tak a příkladem budiž log, který zůstal kompletně nepřeložen.

Závěrem této epizody bych tedy rád vyjádřil přání, aby se výrobce zasadil o dokončení překladu do českého jazyka a především o jeho zkvalitnění. Problémem nejsou ani tak gramatické chyby a překlepy, ale především nesmyslně přeložené termíny, které ztěžují práci s NAS boxem. Výjimkou nejsou ani termíny a věty, které jsou přeloženy jen tak zpola (Povolit SNMP Service, V nastavení Share Folder Management můžete nastavit jméno pro domain a access autority [sic!], a podobné perly).



Zapomeneme tedy raději na Finder a budeme se věnovat webovému rozhraní boxu. Do toho se dostaneme buď stiskem tlačítka Připojení (kde by se ostatně více hodilo Připojit), nebo prostě zadáním IP adresy do webového prohlížeče. Poté na nás vykoukne toto okno.


- klikněte pro zvětšení -

Toto okno ukáže několik ikon ve stylu Mac OS, které si pomocí spodního jezdce posouváme, abychom si vybrali to pravé. My se budeme v další kapitole věnovat první volbě, tedy administraci. Tu budeme prezentovat v anglickém jazyce.
reklama