reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-451A: 4 disky a slušná výbava

7.12.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-451A: 4 disky a slušná výbava
Do spárů se nám dostala novinka letošního roku, a to NAS TS-451A od společnosti QNAP. Jde o čtyřdiskové úložiště zaměřené na multimédia, které podporuje i videa ve 4K a je vybaveno portem USB QuickAccess pro rychlou úvodní instalaci.

Instalace a nastavení


Po zapojení disků a samotného NAS už jej můžeme zapnout a pokud máme zapnutý DHCP server na routeru, QNAP TS-451A si automaticky nastaví síť (pro konfiguraci můžete také využít webovou stránku start.qnap.com nebo aplikaci QNAP Qfinder). Stačí se tak podívat, která IP mu byla přidělena a v prohlížeči ji zadat. Objevit by se měla obrazovka, kde budeme vyzváni ke konfiguraci a nastavení systému, pro což se využívá lokální paměť Flash, přičemž některá data budou také na samotných discích. V našem případě jsme použili čtyři disky, které byly zcela nové, a tak si QNAP vyžádal zcela novou konfiguraci systému.



QNAP nám dá jako obvykle u těch lepších NAS pro více disků na výběr mezi konfigurací vhodnou pro domácnost a pro podnikové využití. To ale ovlivní pouze nastavení počátečního balíčku nainstalovaných aplikací a zprovozněných služeb. V žádném případě vás to do budoucna neomezí v tom, co můžete se svým NAS dělat. My jsme si vybrali použití v domácnosti.



Pak už se spustí průvodce nastavením s celkem pěti kroky, které se pak v závěru shrnou pro potvrzení. Začíná se nastavením názvu NAS, pod nímž jej budeme identifikovat v síti a pak je nezbytné zadat administrátorské heslo pro provedení veškerých pozdějších nastavení, mezi něž můžeme počítat i nastavení ostatních uživatelských účtů. Pak tu je datum a čas, nastavení sítě (DHCP či pevná IP, atp.), úvodních nainstalovaných služeb a poslední krok před potvrzením zahrnuje konfiguraci pevných disků.



My jsme měli k dispozici čtyři identické modely 1TB disků WD10EZEX, v jejichž případě je nejlepší kombinací mezi výslednou kapacitou a zabezpečením pole RAID 5 a my si vybrali jeden statický svazek. Při této příležitosti si ještě můžete nechat veškerá data zašifrovat, přičemž díky hardwarovému AES-NI na procesoru Intel Celeron N3060 to nebude na výsledné datové propustnosti téměř znát.



Pak už potvrdíme provedená nastavení a necháme systém pracovat. Ten vše potřebné nainstaluje, nastaví a my už pak jen zadáme zvolené heslo a přihlásíme se do QTS 4.2.2. Systém ihned po přihlášení zahlásil, že je k dispozici nová verze QTS ze dne 2.11.2016, takže byla ihned nainstalována. Po takové akci se má obvykle ukázat, co je nového, ovšem dle zobrazeného okna to vypadá, že tato verze nepřináší nového vůbec nic.



To ale pochopitelně jen chyba či opominutí. Poznámky k nové verzi systému můžete najít i zde, kde se ukazuje, že ta přinesla stejně jen opravy chyb a odstranění protokolu WebDAV z File Station kvůli problémům při kopírování velkých souborů (čili také svým způsobem opravu chyby).

reklama