reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-453Bmini: NAS i náhrada desktopu

28.9.2017, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-453Bmini: NAS i náhrada desktopu
QNAP TS-453Bmini, jak už jeho název napovídá, je menší NAS, jehož rozměry odpovídají spíše dvoudiskovému modelu, ale dovnitř se přesto vejdou až čtyři desktopové i mobilní pevné disky nebo SSD. Založen je přitom na CPU Intel a nabídne i HDMI.
Instalaci pevných disků jsme již probrali, a tak už můžeme po zapojení QNAP TS-453Bmini do lokální sítě a k napájení zapnout, počkat pár minut a pak buď využít služeb na adrese start.qnap.com, anebo se rovnou podívat na to, jakou IP adresu mu DHCP server přidělil a tu zadat do prohlížeče. Objeví se následující obrazovka. 
 
 
V ní si můžeme nastavit namísto češtiny jiný jazyk, který nám bude vyhovovat a pak už můžeme započít tzv. Chytrou instalaci. Jde o několik obvyklých kroků, jaké ukazuje další screenshot.
 
 
V prvé řadě si zvolíme název celého NAS a také heslo pro administrátorský účet. To je nutné zadat, čili nelze ponechat tento účet bez zabezpečení heslem. Pokud si ale zvolíte 1234 nebo třeba admin, systém nijak protestovat nebude, i když doporučuje alespoň šestimístné heslo. 
 
Dále tu máme datum a čas včetně časové zóny, přičemž přesné nastavení času lze ponechat na automatické synchronizaci s NTP serverem. Třetí záložka se týká lokální sítě, takže pokud si přejete nastavit pevnou IP, máte možnost. Dále to jsou služby, které se týkají podpory různých operačních systémů. Ve výchozím stavu jsou podporovány OS Windows, přičemž dodatečně si můžeme zvolit podporu Mac (AFP, SMB/CIFS, File Station) a Linux/UNIX(NFS, SMB/CIFS, File Station).


V záložce Disk nám QNAP umožní ihned nakonfigurovat pevné disky, ale to můžeme pozdržet a věnovat se zatím něčemu jinému. Zbývá už jen nastavení multimédií, a sice to, zda se má v rámci konfigurace aktivovat Knihovna médií, server DLNA, server iTunes a další. Bez konfigurace disků ale nebudete moci nainstalovat nic, čili ani DLNA, iTunes, atd. 
 
 
Konfigurace disků nám umožní zvolit typ, na čemž budou záviset další možnosti, jako třeba možnost aktivace snímků (snapshots). Máme na výběr mezi různými poli RAID (0,1,5,10) i JBOD a rozhodně nemusíme najednou konfigurovat všechny disky nebo využít veškerou kapacitu pro tvořený svazek. Zde mám ale dvě poznámky k lokalizaci softwaru. Jednak jde o to, že tlačítko Osvěžit napovídá, že překladatel asi občas netušil, o čem je řeč (přeci jen význam tlačítka Refresh v IT je široce známý) a pak je tu fakt, že s českými desetinnými čárkami zde neuspějete. Systém i se zapnutou českou mutací trvá na anglických desetinných tečkách a hodnoty s čárkami nerozezná.

reklama