reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-453Bmini: NAS i náhrada desktopu

28.9.2017, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-453Bmini: NAS i náhrada desktopu
QNAP TS-453Bmini, jak už jeho název napovídá, je menší NAS, jehož rozměry odpovídají spíše dvoudiskovému modelu, ale dovnitř se přesto vejdou až čtyři desktopové i mobilní pevné disky nebo SSD. Založen je přitom na CPU Intel a nabídne i HDMI.

Testy výkonu a spotřeby


Před testy jsme do NASu zapojili 4 identické disky WD RED (WD20EFRX) s kapacitou 2 TB. NAS komunikoval s počítačem založeným na základní desce Gigabyte Z97-Gaming G1 WIFI-BK a Windows 10, a to prostřednictvím routeru Linksys E3200 (s gigabitovými porty) vybaveným firmwarem AdvancedTomato. Pevné disky byly nakonfigurovány v poli RAID 5, které poslouží se svým redundantním zápisem jako ochrana před ztrátou dat v případě, že by jeden z disků selhal.


 

Výkon a vliv šifrování


Nejdříve se podívejme na to, zda tento NAS dokáže dle očekávání naplno využít gigabitový Ethernet, a to alespoň při stahování velkých souborů. K tomu byly využity jednak fotografie a pak velké soubory (videa), přičemž program FastCopy obstaral samotné testování. Uvnitř NAS byly disky nakonfigurovány v poli RAID 5, což se ale na výsledcích nepodepsalo, neboť zde už spíše při stahování velkých souborů nestačil 1Gb/s Ethernet. Před testem jsme pochopitelně počkali na to, až si NAS synchronizuje vytvořený RAIDový oddíl, což zabere rozhodně více než hodinu. Jinak by totiž výsledky byly zkreslené.

QNAP  - bez šifrování
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
111,5
110,2
2-3MB fotografie
86,8
85,1

S výkonem pochopitelně není žádný problém, však tu máme NAS vybavený moderním čtyřjádrovým procesorem, který musí zvládnout i daleko vyšší přenosové rychlosti pomocí 10Gb/s Ethernetu. Tím ale tento NAS vybaven není, a tak se musíme spokojit s 1 Gb/s nebo alespoň spojením obou rozhraní funkcí Link Aggregation, ovšem k tomu je také třeba mít připravenou síťovou infrastrukturu a nejlépe nějaký směrovač, který toto spojení dvou ethernetových linek také podporuje.
 

QNAP - 256bit AES
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
101,9
100,6
2-3MB fotografie
80,1
78,8

Ve všech případech byl pokles po zapnutí 256bitového AES šifrování v rámci několika megabajtů za sekundu, však použitý procesor také podporuje hardwarové AES-NI. V konečných číslech to ale nepředstavuje problém, který by nám měl využití šifrování na tomto NASu nějak znechutit. Jestli si svá data ceníte tak, že nemají nikomu cizímu padnout do ruky, šifrování si můžete s klidem zapnout, o moc velkou propustnost nepřijdete. 


Spotřeba


Se čtyřmi disky WD RED na palubě byl NAS připojen na měřák Voltcraft Energy Check 3000 a byla sledována jeho spotřeba včetně ztrát zdroje.

QNAP 
spotřeba (W)
provoz se zapnutými disky
25 - 30 W
vypnuté disky
12 W
pohotovostní režim
0 W (neměřitelné)

Když bude NAS neustále připraven se zapnutými disky, bude se jeho spotřeba pohybovat kolem 25 až 30 W v závislosti na tom, zda budou disky jen zapnuté, nebo budou rovnou pracovat. Oněch 30 W tak NAS potřeboval hlavně ze začátku, kdy po inicializaci probíhala synchronizace pole RAID. Po vypnutí disků v době naprosté nečinnosti spotřeba klesla na 12 W a v pohotovostním režimu už nebyl měřák schopen zachytit nic, ale nějakou spotřebu tento NAS se svým napájecím adaptérem pochopitelně mít bude. 

reklama