reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-453Bmini: NAS i náhrada desktopu

28.9.2017, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-453Bmini: NAS i náhrada desktopu
QNAP TS-453Bmini, jak už jeho název napovídá, je menší NAS, jehož rozměry odpovídají spíše dvoudiskovému modelu, ale dovnitř se přesto vejdou až čtyři desktopové i mobilní pevné disky nebo SSD. Založen je přitom na CPU Intel a nabídne i HDMI.
QNAP TS-453Bmini je NAS pro 4 pevné disky určený pro domácnosti a malé firmy, který má netradiční provedení, díky němuž nezabere na stole moc místa. Disky se do něj instalují seshora pomocí šuplíků, k čemuž nepotřebujeme žádné nástroje krom vlastních prstů. QNAP se však rozhodl, že tento model stvoří převážně s využitím lesklých černých plastů, které mohou vypadat elegantně, ale praktické nejsou vůbec.
 
 
TS-453Bmini je založen na procesoru Intel Celeron J3455, který zde na svou práci naprosto stačí, přičemž naše verze nesla také 8 GB operační paměti. A bohužel, jako obvykle je mnohem dražší než 4GB verze, však jde o rozdíl celých 3.000 Kč, což 4 GB paměti DDR3L na modulu SO-DIMM neodpovídá ani v nejmenším. Čili jako obvykle bude lepší si pořídit levnější 4GB verzi a pořídit si samostatně dva 4GB moduly. V ruce vám pak zůstanou ony dva 2GB, které pak budete moci udat někde jinde. Ostatně i v tomto NAS máme díky spodním dvířkám velice snadnou možnost RAM upgradovat. 
 
QNAP zde jako v jiných modelech nabízí systém QTS ve verzi 4.3.3, přičemž ten je pravidelně aktualizován. Jde o velice vyspělý systém s mnoha volbami a bohatou základnou aplikací, který navíc v tomto NAS umožní instalovat plnohodnotný operační systém Ubuntu s výstupem na HDMI, díky čemuž a mnoha USB portům budeme moci TS-453Bmini využít jako malý desktopový počítač. Připraven je ale i na multimédia jako malý mediální server, což je výchozí funkce jeho HDMI a my k tomu získáme také dálkový ovladač.

Za to všechno si ale také řádně zaplatíme, neboť cena kolem 17.000 Kč za 8GB verzi není zrovna malá a řada lidí by si za ni postavila celý mnohem výkonnější počítač, který by se jako NAS dal využít také. Zde holt platíme za kompaktní provedení, na míru šitý operační systém s budoucí podporou a koneckonců také za nízkou spotřebu.


Plusy


+ Dobrý výkon a šifrování
+ Rozhraní USB 3.0, 2x 1Gb/s Ethernet
+ Možnost instalace plnohodnotného Ubuntu
+ Multimédia (dálkový ovladač)

 

Minusy


- Vyšší cena (zvláště 8GB verze)
- Lesklé plasty 
 
 
Za zapůjčení QNAP TS-453Bmini děkujeme firmě QNAP.
Za poskytnutí pevných disků WD RED (WD20EFRX) děkujeme Western Digital.
 
 
 
Cena v době testování: cca 17.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama