reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-453D: NAS i druhé PC pro moderní domácnost

3.12.2020, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-453D: NAS i druhé PC pro moderní domácnost
Dnes se podíváme na moderní NAS firmy QNAP, a to model TS-453D pro čtyři pevné disky. Vybaven je čtyřjádrovým Celeronem a konektivitou 2,5GbE, kterou lze rozšířit pomocí slotu PCIe. Vedle NAS tu ale máme i Wi-Fi kartu a ethernetový přepínač.
K novému NAS serveru QNAP TS-453D tu máme ještě dva kusy vhodného příslušenství, a to jednak přepínač QNAP QSW-1105-5T a vedle něj WiFi kartu QNAP QXP-W6-AX200 (Aorus GC-WBAX200). Oba tyto kusy hardwaru tak v recenzi využijeme také, přičemž WiFi karta putovala do samotného NAS serveru a přepínač byl použit pro spojení s PC.
 
 
 

QNAP QSW-1105-5T

 
Tento přepínač v ceně mírně nad 3000 Kč je určen pro rozšíření naší sítě o zařízení využívající 2,5Gb/s Ethernet, což se může mnohým hodit právě i díky tomu, že tento standard se už začal rozšiřovat především díky novým generacím základních desek. A pokud někdo vyloženě nešetřil na kabeláži, ta by měla pro tuto propustnost také stačit. 
 
 
Switch/přepínač QSW-1105-5T je z hlediska uživatele velice jednoduché zařízení. Vybaveno je pěti 2,5Gb/s porty, takže pokud máme v domácnosti dejme tomu WiFi router/směrovač s 1Gb/s porty v přepínači, bude stačit jej jedním kabelem spojit s novým přepínačem a do zbylých portů už zastrkat ta zařízení, která mají mezi sebou komunikovat po 2,5Gb/s Ethernetu (celková přepínací kapacita je dle specifikací 25 Gb/s). Využít k tomu můžeme libovolné porty a není třeba nic nastavovat.
 
Pochopitelně je tu také zajištěna zpětná kompatibilita, tudíž není problém zapojit do 2,5Gb/s portů třeba televizor s 1Gb/s či dokonce 100Mb/s Ethernetem. Pro napájení máme k dispozici 12W adaptér a není se třeba obávat hluku, neboť chlazení je zcela pasivní. Celkové specifikace naleznete zde
 
 
 

QNAP QXP-W6-AX200 / Aorus GC-WBAX200

 
QNAP QXP-W6-AX200 je rebrandovaná verzi karty s dvoupásmovým WiFi 802.11ax a Bluetooth 5.0. Jde o téměř shodný produkt, jaký najdete v různých obchodech pod označením Aorus GC-WBAX200 a ve stejném balení. Rozdíl je ten, že tato verze má na obalu samolepku určující produktové označení QNAP QXP-W6-AX200 a především pak uvnitř balení najdeme ještě nízkou a rovnou záslepku pro instalaci karty do NAS serveru (jelikož je součástí balení i záslepka standardní velikosti, lze kartu v případě potřeby využít i v PC). Tento výsledný produkt od QNAPu se prodává za cca 1500 Kč, zatímco Aorus GC-WBAX200 za cenu kolem 800 až 900 Kč, takže navýšení ceny jen kvůli 2 kovovým záslepkám navíc je opravdu velké.
 
 
Tato karta jinak nabízí teoreticky propustnost až 2400 Mb/s a založena je na modulu Intel WIFI 6 AX200. V balení k ní dostaneme také příslušnou externí anténu, kterou napojíme na připravené konektory a sama je určena pro rozhraní PCIe x1. 
 
Rozhraní USB na kartě je určeno k tomu, aby mohla využít v případě zapojení v PC rozhraní Bluetooth 5.0. K tomu se využije dodávaný kabel, který napojí kartu na příslušné headery na základní desce.  
 


reklama