reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-453D: NAS i druhé PC pro moderní domácnost

3.12.2020, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-453D: NAS i druhé PC pro moderní domácnost
Dnes se podíváme na moderní NAS firmy QNAP, a to model TS-453D pro čtyři pevné disky. Vybaven je čtyřjádrovým Celeronem a konektivitou 2,5GbE, kterou lze rozšířit pomocí slotu PCIe. Vedle NAS tu ale máme i Wi-Fi kartu a ethernetový přepínač.

Závěrečné hodnocení


QNAP TS-453D je NAS střední třídy, který ocení náročnější uživatelé v domácnostech či malých firmách. Máme tu výbavu čtyř šachet pro HDD či SSD s rozhraním SATA, dvě 2,5Gb/s ethernetová rozhraní, k tomu PCIe 2.0 x2 pro rozšiřující karty a dále i HDMI 2.0 a porty USB. Tento NAS řízen procesorem Celeron J4125 tak může posloužit i jako desktopové PC a multimediální centrum napojené třeba na televizor a vybavené plnohodnotným Linuxem, pokud se jej rozhodneme doinstalovat. Nemusí to být ale jen Linux, ale také Windows, UNIX či Mac OS. 
 
 
Výrobce bohužel nadále pokračuje v tom, že nabízí verzi s více RAM za značný příplatek. Máme tu 4GB a 8GB model QNAP TS-453D a rozdíl mezi nimi je pouze v kapacitě RAM, jenže ten cenový je necelých 5 tisíc Kč. 4 GB paměti DDR4 v modulu SO-DIMM se za takový příplatek nevyplatí, tím spíše když naše 4GB verze testovaného NAS měla jeden slot volný, takže by ani nebylo třeba se jednoho modulu zbavovat a pořizovat dva 4GB. To lze považovat za jakýsi malý ústupek, který ale znamená, že 4GB verze TS-453D nezná výhodu dvoukanálového zapojení RAM, což se může odrazit třeba na multimediálním či jiném výkonu.
 
Jinak ale můžeme být s tímto produktem velice spokojeni, a to právě s ohledem na kvalitu zpracování, rozšiřitelnost, spotřebu, hlučnost a samozřejmě nechybí ani vyspělý operační systém QTS, který lze jednou nastavit a pak na něj v podstatě zapomenout, abychom spíše využívali ve virtualizovaném prostředí jiný OS s monitorem/televizorem a myší s klávesnicí. 
 
QNAP TS-453D tak může posloužit jako NAS i druhé PC v domácnosti a právě v takovém případě se vyplatí pořídit si 4 GB paměti navíc. 
 
 

Plusy

 
+ Kvalitní zpracování
+ Prostor pro 4 disky
+ Rozšiřitelnost (PCIe x1, USB, HDMI)
+ Nízká spotřeba a hlučnost
+ Možnosti systému QTS + volitelný Linux
 
 

Minusy

 
- Vyšší cena 8GB verze
 
  
Za zapůjčení produktů QNAP děkujeme firmě QNAP.
Za poskytnutí pevných disků WD RED (WD20EFRX) děkujeme Western Digital.
 
 
Za poskytnutí SSD Kingston DC 450R (SEDC450R/960G) děkujeme Kingstonu.

 
 
Cena v době testování: cca 13.500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama