reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-531P: pětidiskový univerzál

3.8.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-531P: pětidiskový univerzál
Dnes se podíváme na pětidiskový NAS QNAP TS-531P, který přichází vybavený čtyřjádrovým procesorem od Annapurna Labs a širokými možnostmi pro rozšíření. Jde tak o NAS určený už náročnějším zákazníkům i menším firmám.

Instalace a nastavení


Po zapojení disků a samotného NAS už jej můžeme zapnout a pokud máme zapnutý DHCP server na routeru, QNAP TS-531P si automaticky nastaví síť (pro konfiguraci můžete také využít webovou stránku start.qnap.com nebo aplikaci QNAP Qfinder). Stačí se tak podívat, která IP mu byla přidělena a v prohlížeči ji zadat. Objevit by se měla obrazovka, kde budeme vyzváni ke konfiguraci a nastavení systému, pro což se využívá lokální paměť Flash, přičemž některá data budou také na samotných discích. V našem případě jsme použili čtyři disky, které předtím pracovaly v NAS QNAP TS-451+, což testovaný NAS detekoval a nabídl následující možnosti.



Systém NASu tak zjistil, že disky už byly použity, jsou nakonfigurovány, a tak je lze použít pro migraci na nový NAS. K tomu ale bylo nejdříve potřeba instalovat nový firmware, což ale bylo provedeno automaticky. Od nás se tedy vyžadovalo pouze to, abychom stiskli tlačítko Zahájit migraci a po několika minutách se sám nainstaloval nový firmware a NAS byl ihned připraven.



- klikněte pro zvětšení -

NAS nám jako obvykle nabídne instalaci základních aplikací, které můžete vidět dole na screenshotu hlavní plochy. V horní liště máme jednak tlačítko hlavní nabídky (vlevo nahoře) a pak různé funkce jako vyhledávání, správu aplikací běžících na pozadí, správu připojených zařízení, upozornění systému a možnost se odhlásit, restartovat NAS, atd. Je tu také ikonka řídicího panelu, jenž nám dá základní přehled o kondici serveru, naplánovaných úlohách, připojených uživatelích a zprávách systému.

Tento NAS můžeme považovat za univerzální bez důrazu na cokoliv, snad jen na konektivitu, což je dáno přítomností čtyř ethernetových rozhraní a možností je rozšířit o dvě další s propustnost 10 Gb/s. Není tu ale port HDMI, na který můžeme přímo napojit třeba televizor a provozovat na něm HybridDesk Station jako u jiných modelů NAS určených spíše pro domácnosti.



- klikněte pro zvětšení -

Základní systém nabídne obvyklé aplikace a nastavení. Pro konečnou připravenost systému je u zcela nově konfigurovaného systému třeba počkat na to, až se synchronizuje pole RAID, což ale v našem případě nebylo třeba a úložiště bylo hned k dispozici. Disky byly nakonfigurovány do pole RAID 5 už z modelu TS-451+, jenomže ten je čtyřdiskový, takže nebylo žádné překvapení, když nastavení úložišť ukázalo ony čtyři disky spojené v jedno 2,67TB pole RAID 5, zatímco pátý zůstal zcela neposkvrněn. Systém nám takovou skutečnost neoznámil, ale člověk pracující s takovýmto systémem by rozhodně měl vědět, že bez inicializace dosud nepoužívaného disku to nepůjde.



Pochoptelně není třeba zrušit starý svazek a vytvořit nový, stačí ten starý rozšířit o nový disk, který je třeba mít volný a ne jako součást rezervy. S využitím stejného pole RAID 5 jsme díky dalšímu 1TB (respektive 1000GB) disku dostali namísto 2,67TB úložného prostoru už rovnou 3,57TB, čili v podstatě celou jeho kapacitu navíc. Systém sice ukáže upozornění, že touto akcí ztratíme data, ale to se týká pouze nově přidávaného disku, ne těch starých, což by mohlo být zdůrazněno.

Pak už začla několikahodinová migrace dat mezi disky, v jejímž průběhu ale můžeme NAS bez problémů využívat, pouze nebudeme mít k dispozici jeho celkové hardwarové prostředky, což je poznat už z neustálého chroustání disků.

reklama