reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-531P: pětidiskový univerzál

3.8.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-531P: pětidiskový univerzál
Dnes se podíváme na pětidiskový NAS QNAP TS-531P, který přichází vybavený čtyřjádrovým procesorem od Annapurna Labs a širokými možnostmi pro rozšíření. Jde tak o NAS určený už náročnějším zákazníkům i menším firmám.
Testovaný QNAP TS-531P nemá žádnou specifickou výbavu, které bychom se mohli v našem testu chytit. Samotný výrobce ale propaguje třeba Container Station. Jde o aplikaci, která integruje virtualizační technologie LXC a Docker umožní na NASu provozovat více izolovaných systémů Linux. Jal jsem se tak vyzkoušet, co nám tato aplikace nabídne, ovšem ta se po své instalaci odmítala spustit a nic, co jsem našel pro zjednání nápravy, nefungovalo.



Dále se QNAP zmiňuje o aplikaci Qsirch, která podobně jako Google Search slouží ke snadnému a rychlému vyhledávání, což zde slouží ale ne pro odkazy na Internetu, ale pro lokálně uložená data. Qsirch tak dokáže v průběhu psaní vyhledávacích hesel poskytovat výsledky, ovšem v poznámce je uvedeno, že "Qsirch vyžaduje pro co nejlepší výkon alespoň 4GB RAM". To není pravda, neboť Qsirch potřebuje alespoň 4 GB RAM na to, abychom ji vůbec mohli spustit a využít. Takže jdeme dále.



Podívat se můžeme na zálohování, respektive na Backup Station, kde si můžeme nastavit třeba RRTR, čili vzdálenou replikaci v reálném čase, k čemuž potřebujeme dva servery s povoleným RRTR nebo FTP. Vedle toho lze zálohovat přímo z NASu na jiný NAS, využít Rsync pro replikování dat mezi složkami dvou serverů a pak lze třeba využít různé online cloudové služby jako Amazon S3, Amazon Glacier, Microsoft Azure, ElephantDrive, Dropbox či Google Drive. Jak je ale vidět, v nabídce je pouze Amazon S3. Pro takový Azure je připravena zvláštní aplikace, ovšem zmínku o Google Drive nenajdeme v celém systému.



Podívat se můžeme také na zálohování stiskem jednoho tlačítka, které se týká USB (flash) disků připojených na přední konektor. Zaujme především nová podpora Chytrého importu (beta), kde si vybereme cílovou složku pro multimediální data (video a foto) z připojené kamery, fotoaparátu nebo jiného zařízení. NAS si z něj vezme právě jen multimediální data a pouze ta, která už nebyla předtím uložena. Zálohovací funkci předního portu lze také zcela vypnout a pak se bude zařízení chovat stejně, jako by bylo připojeno k zadnímu portu USB.



Tento univerzální NAS jinak podporuje desítky dalších aplikací, které si můžeme doinstalovat v AppCenter. Ty pochopitelně nemůžeme ani zdaleka všechny pokrýt a navíc se na ně sami můžete podívat na stránkách výrobce.



- klikněte pro zvětšení -

My se raději podíváme na výkon a spotřebu.

reklama