reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-832X: osm disků a rychlá síť

25.2.2019, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-832X: osm disků a rychlá síť
QNAP TS-832X je NAS server, který se zaměřuje především na poskytnutí dostatku diskových pozic, a tedy i vysoké kapacity. Těchto pozic je tu celkem osm a s tím, jak roste a bude růst kapacita HDD, může se kapacita brzy dostat vysoko nad 100 TB.

Instalace a nastavení

 
Instalace pevných disků a SSD proběhne během několika minut. Šuplíky mají připraveny plastové ližiny s trny, které mají za úkol zajistit disky s využitím jejich otvorů pro šroubky. Ze šuplíků nemusíme vycvaknout obě ližiny, stačí jedna a disk bokem nasunout dovnitř. Trny tak zapadnou do otvorů a pak už jen stačí vycvaklou ližinu vrátit zpět a šuplík vrátit na místo. 
 
 
V tomto případě stejně jako v testu modelu QNAP TVS-951X hrály ústřední roli také další dva kusy hardwaru, a sice síťová karta QNAP QXG-10G1T a switch QNAP QSW-804-4C. Obě tato zařízení podporují 10Gb/s Ethernet, takže bylo možné dosáhnout v našich testech nebývale vysoké datové propustnosti. 
 
QNAP QXG-10G1T
 
Síťová karta QNAP QXG-10G1T je založena na známém čipu Aquantia AQtion AQC107, který podporuje také 10/5/2,5/1 Gbps a 100 Mbps. Samotná využívá rozhraní PCI Express x4 a určena je především jako rozšíření do NAS firmy QNAP, které nabízí volný slot. Tím je např. nedávno testovaný model TS-251B. Můžeme ji ale využít také v PC se systémy Windows, k čemuž Aquantia nabízí příslušné ovladače.
 
QNAP QSW-804-4C
 
Pak je tu opět přepínač QSW-804-4C, který nabízí porty RJ-45 i SFP+, takže máme vše potřebné.
 
 

Konfigurace NASu


Před testy jsme do NASu zapojili 5 identických disků WD RED (WD20EFRX) s kapacitou 2 TB, takže celková dostupná disková kapacita byla 10 TB. NAS komunikoval s počítačem založeným na základní desce Gigabyte Z270X-Gaming 5 a Windows 10, a to prostřednictvím přepínače QNAP QSW-804-4C s 10GbE. Pevné disky byly nakonfigurovány v poli RAID 5, které se ukázalo prokazatelně jako výkonnější, čili schopné z disků vyždímat víc. 
 
 
Samozřejmě by bylo možné naládovat ještě zbývající tři diskové pozice, ale na to už jsme neměli k dispozici další disky stejného typu a těžko by to přineslo něco jiného než zvýšení spotřeby. Tu ostatně můžeme i pro 8 disků snadno určit tak, že si zjistíme spotřebu bez disků, s pěti disky a se dvěma, aby vyplynula reálná spotřeba každého přidaného disku.  

reklama