reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-879 Pro: firmware 3.5 se ukazuje

6.10.2011, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-879 Pro: firmware 3.5 se ukazuje
Společnost QNAP minulý měsíc ohlásila nová zařízení NAS pro náročné zákazníky, kteří žádají mnoho úložného prostoru a také vysoký výkon. Jedním z nich je i osmidiskový model TS-879 Pro, jenž je založen na výkonné platformě Intel s 3,3GHz CPU Core i3.

NAS box a jeho zpracování


K nám přišel QNAP TS-879 Pro již vybavený čtyřmi pevnými disky Samsung HD753LJ (750 GB, 7200 RPM, 32 MB cache), což se ještě více podepsalo na jeho už tak vysoké hmotnosti. Celý box zabere asi tak stejně prostoru jako skříň typu Mini Tower, ovšem na rozdíl od ní má naprosto jiné zpracování, které je zcela uzpůsobené jeho účelu. Vyroben je z černého plastu a silných plechů (nejspíše SGCC) z tmavou metalízou na povrchu a jeho zpracování vypadá jako obvykle velmi dobře.


- klikněte pro zvětšení -

Přední plastový panel tak ukazuje především diskové pozice naskládané v podobě zasunovacích šuplíků pěkně vedle sebe. Každý šuplík má vlastní mechanismus pro uvolnění a vlastní dvojici kontrolek udávajících stav nainstalovaného disku. Nad diskovými pozicemi pak máme základní LED kontrolky s popisky STATUS, LAN, USB a eSATA. Ty tak vypovídají o stavu samotného serveru a jeho třech rozhraní pro data. A pak zde nechybí ani znakový displej pro získání základních informací a provedení základních nastavení pomocí dvou tlačítek. Ten mají i nižší řady NAS od firmy QNAP a my se na něj zaměříme na konci této kapitoly.


- klikněte pro zvětšení -

V pravé části předního panelu je ještě před svislým světlým proužkem plech s drobnými průduchy, kudy se bude nabírat vzduch pro chlazení instalovaných komponent (především tedy procesoru) a nakonec dole najdeme hlavní vypínač (Power) a tlačítko Copy obklopující port USB 3.0 určený ke známému rychlému zálohování dat z připojených paměťových zařízení (tato funkce je často nazývána termínem One Touch Backup).

Boční části tohoto NAS boxu jsou naprosto holé, pouze vespodu pochopitelně máme čtyři nožky, takže se hned podívejme na zadní panel. Tomu dominují dva 120mm ventilátory určené pro chlazení pevných disků i ostatního hardwaru, zatímco je tu ještě 40mm ventilátorek hned vedle napájecího konektoru, který se postará o napájecí zdroj. Ten tak rozhodně nebude formátu ATX, ale spíše nějaký vyrobený na míru.



Z rozmístění zadních konektorů a portů můžeme určit orientaci základní desky, která také dle umístění krátké záslepky nebude patřit mezi standardní typy. Tato záslepka mimochodem poslouží k instalaci samostatné síťové karty se dvěma konektory 1Gb Ethernet, nebo rovnou dvěma 10Gb Ethernet.

Mezi konektorovou výbavu zde tedy patří (kromě předního USB 3.0) obrazový HDMI i D-Sub, dva porty eSATA (kdyby snad osm diskových pozic nestačilo), čtveřice USB 2.0, druhý USB 3.0 a konečně dva 1Gb porty RJ-45 pro Ethernet. Tato výbava nám mimochodem umožní připojení monitoru, klávesnice a myši a ovládání tohoto NAS jako běžného počítače, ovšem pohodlnější jistě bude využití grafického UI dostupného přes webový prohlížeč.


- klikněte pro zvětšení -

Podívejme se ještě dovnitř tohoto zařízení. Dle očekávání najdeme ve vertikální poloze základní desku s připraveným slotem PCI Express pro instalaci dodatečné síťové karty s polovičním profilem. Procesor Core i3 je pak chlazen velkým hliníkovým pasivem, skrz jehož nastavená žebra bude proudit vzduch tahaný ven dvěma zadními 120mm ventilátory. Ty mají ostatně před sebou dost volného prostoru, neboť za diskovými pozicemi nic není, tedy až na tenký zdroj od FSP Group.



Tento zdroj není chlazen jen pomocí jednoho 40mm ventilátor, nýbrž pomocí dvou. Označen je logem 80 Plus Bronze, takže by měl dosahovat slušné efektivity, disponuje aktivním PFC a jeho celkový výkon je 350 W.


Funkce displeje


Displej tedy není schopen ukazovat pouze informace a výstrahy. S jeho pomocí za přispění dvou tlačítek můžeme provést také nastavení sítě přímo na NAS boxu, ale nebude to pochopitelně tak rychlé ani pohodlné, jako když využijeme webové rozhraní (popř. utilitu QNAP Finder). Někdy ale třeba nebude jiná možnost (nejbližší počítač zrovna bude o dvě patra výš) než využít funkce displeje.



Ten probudíme z letargie stiskem spodního tlačítka Select, zatímco horní Enter nás po delším stisku dostane do menu. Jejich funkce jsou rozděleny tak, že Select projíždí nabídku stále dokola a Enter stejně jako na klávesnici potvrzuje zadání. Zde by nám QNAP tedy mohl nabídnout ještě jedno tlačítko, abychom mohli menu projíždět i druhým směrem, což by navigaci podstatně usnadnilo.

Samotný Select cyklicky zobrazuje základní informace - modelové označení, síťové jméno boxu a verzi firmware a pak IP adresu každého ze dvou ethernetových připojení. Pro vyvolání menu stačí asi dvě sekundy podržet Enter a pak můžeme pomocí Select projíždět následující nabídku:
  1. TCP/IP - změna na statickou IP či DHCP
  2. Physical Disk - ukáže kapacitu jednotlivých disků a jejich aktuální teplotu
  3. Volume - nastavený oddíl (v našem případě výchozí RAID 6 (1383 GB) s využitím 4 disků)
  4. System - aktuální teplota procesoru a systému, otáčky hlavních ventilátorů
  5. Shut Down - vypnutí NAS
  6. Reboot - restart systému
  7. Password - změna hesla
  8. Back - opuštění menu
reklama