reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-879 Pro: firmware 3.5 se ukazuje

6.10.2011, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-879 Pro: firmware 3.5 se ukazuje
Společnost QNAP minulý měsíc ohlásila nová zařízení NAS pro náročné zákazníky, kteří žádají mnoho úložného prostoru a také vysoký výkon. Jedním z nich je i osmidiskový model TS-879 Pro, jenž je založen na výkonné platformě Intel s 3,3GHz CPU Core i3.
V samotném NAS boxu byla instalována čtveřice pevných disků Samsung HD753LJ řady SpinPoint F1. Pro účely testování byly využity dvě desktopové sestavy s gigabitovými Ethernetovými porty a obě využily moderní SSD, aby byly přenosy co nejméně ovlivněny jejich výkonem. NAS byl pak připojen přímo k PC - ke každému pomocí jednoho kabelu.


Výkonnostní testy


Podívejme se tedy nyní na to, jakých přenosových rychlostí dosáhneme při přímém připojení k desktopovým sestavám založeným na základních deskách vybavených gigabitovými ethernetovými rozhraními (Full Duplex). Vyzkoušeny byly protokoly Samba a FTP, což následně doplnil test ATTO Disk Benchmark s pomocí namapovaného síťového disku. QNAP TS-879 Pro byl nastavený na RAID 0 rozprostřený přes všechny pevné disky naformátované na souborový systém EXT4.

1x Gbps Ethernet
Upload
Download
Samba
111 MB/s
111 MB/s
FTP
29 MB/s
111 MB/s

Až na upload na FTP jsou výkony tohoto NAS serveru velmi dobré a v podstatě hraničí s tím, co je fyzicky možné protlačit skrz gigabitový Ethernet. Především tedy při využití Samby přes lokální síť můžeme být velmi spokojeni a dané výsledky potvrzuje i provedený test v ATTO Disk benchmark. Co se ale stane, když využijeme i druhý Ethernetový port?



Vzali jsme tedy druhý počítač vybavený také SSD pro zajištění rychlých datových přenosů, nakonfigurovali v NAS serveru dvě sítě, takže ten byl ve výsledku připojen ke dvěma PC a jejich 1Gbps Ethernetovým portům. Úkolem prvního počítače pak bylo především zaměstnat NAS server a na druhém byla měřena přenosová rychlost přenosů pomocí protokolů Samba a FTP.
 
2x Gbps Ethernet
Upload
Download
Samba
110 MB/s
65 MB/s
FTP
26 MB/s
80 MB/s

Zajímavé je, že upload pomocí Samby na NAS server se v tomto případě téměř vůbec nezměnil, zatímco download značně klesl, a to dokonce více než u FTP. To jsou však výsledky spolupráce pouze s jedním z PC, přičemž druhé NAS box zaměstnávalo uploadem dat s rychlostí kolísající kolem 60 - 80 MB/s. Ve výsledku se tak připojení pomocí dvou Ethernetových rozhraní určitě vyplatí, i když pochopitelně nelze očekávat, že propustnost se zvýší na dvojnásobek.


Teploty


Nyní následují teploty systému a jeho součástí, které si měří sám a udává je v sekci s ostatními informacemi o svém stavu a momentální konfiguraci. Teplota okolního vzduchu byla kolem 21 °C.
 
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
41 °C
47 °C
System
43 °C
44 °C
HDD 1
35 °C
38 °C
HDD 2
35 °C
38 °C
HDD 3
33 °C
35 °C
HDD 4
31 °C
32 °C
Otáčky ventilátoru
810/816 RPM
912/910 RPM

Chlazení tohoto zařízení zajistí především dva 120mm ventilátory, jejichž otáčky nemusely vzrůst nad 1000 RPM a přitom byly všechny teploty i po dlouhodobém trápení prováděnými testy naprosto v pořádku. Co se týče hlučnosti, pak o tu ani tak nejde, protože se nejedná o zařízení pro domácnosti, ale o produkt určený spíše do serverovny. Ovšem i tak mohu říci, že provoz samotného QNAP TS-879 Pro je tichý a většinu hluku budou mít na triku zapojené pevné disky.


Spotřeba


Důležitým faktorem je také spotřeba. Pokud necháme zařízení vypnuto, ale zapojeno do sítě, vezme si dle měřáku Voltcraft Energy Check 3000 (měříme tedy i se ztrátami zdroje) 0,0 W. To neznamená, že má nulový odběr, ovšem ten je tak nízký, že jej náš měřák nedokáže zobrazit. Při startu NAS serveru, kdy se rozbíhají pevné disky, se na displeji ukázalo až téměř 140 W, což však nemusíme brát v potaz.
 
Ikona Odkaz na databázi
Spotřeba
Stand-by
neměřitelné
Vypnuté disky
48 W
Aktivní režim
63 W
spotřeba se 4 disky z celkových 8

Důležitá je spotřeba nabootovaného serveru, která s běžícími čtyřmi disky v celkem osmi pozicích činila 63 W, přičemž se při zápisu a čtení měnila jen minimálně o pár wattů. Poté, co se disky uspaly, pak spotřeba klesla pod 50 W. Ovšem při běhu mohla klidně nárazově vzrůst třeba ke 100 W.

Spotřeba QNAP TS-879 Pro není díky využití moderního hardwaru nijak vysoká, ovšem vzhledem k podpoře osmi pevných disků bude přeci jen daleko vyšší, než jsme naměřili. Jde ale o podnikový NAS server, takže ani nějakých 100 W spotřeby nebude žádná tragédie.
reklama