reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-h973AX: Ryzen, pět disků, čtyři SSD a QuTS hero

22.4.2021, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-h973AX: Ryzen, pět disků, čtyři SSD a QuTS hero
Od společnosti QNAP nám přišel na vyzkoušení výkonný NAS vybavený pěti diskovými pozicemi a dalšími čtyřmi pro 2,5" disky či SSD, který má navíc 10Gb/s i 2,5Gb/s Ethernet a operační systém QuTS hero. Doplněno o výsledky testů s využitím NVMe SSD.
Kapitoly článku:
QNAP TS-h973AX tak rozhodně není určen pro běžnou domácnost na prosté zálohování a provoz v podobě multimediální stanice. Jde o větší model pro celkem 9 disků či SSD, který na multimédia ani moc nemyslí, respektive není vybaven HDMI či jiným obrazovým portem. Jde o NAS určený především pro podniky a jejich kanceláře, jimž dokáže poskytnout vysokou datovou propustnost s využitím svých 3 ethernetových rozhraní. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
K dispozici máme dvě verze QNAP TS-h973AX, které se liší pouze tím, kolik mají nainstalováno paměti. My jsme měli k dispozici model s 8 GB RAM, a to v podobě jednoho modulu. V případě potřeby si tak můžeme dokoupit další 8GB SO-DIMM DDR4, respektive to můžeme zkusit, neboť výrobce ve specifikacích uvádí, že moduly musí být identické, neboť pak se bude NAS snažit zapojit je dvoukanálově. Čili dle těchto informací by bylo lepší si pořídit spíše dva 8GB moduly v jedné sadě. 
 
Druhý model má už 32 GB paměti ve dvou modulech, za což si ovšem připlatíme cca 4 až 5 tisíc korun. Zato ale máme jistotu, že paměti budou skutečně fungovat. V ostatních ohledech jsou oba modely TS-h973AX naprosto stejné.
 
 
NAS k nám přišel v obvyklém balení s obvyklou výbavou. V tomto ohledu tu není nic zajímavého, takže se spíše podívejme na specifikace, jimž vévodí procesor Ryzen Embedded. Síťový server s takovým CPU máme v naší recenzi vůbec poprvé. 
 
Model
QNAP TS-h973AX-8G
Procesor
AMD Ryzen Embedded V1500B "Great Horned Owl"
4C/8T 2,20 GHz
12-25 W TDP 
Paměť
8 GB DDR4 SO-DIMM RAM (až 2x 16 GB)
5GB Flash (Dual boot OS protection)
Podpora HDD a SSD
5x 3,5"/2,5 SATA 6Gb/s
4x 2,5" SATA 6Gb/s
2x U.2 NVMe PCIe Gen3 x4 (pouze v prvních dvou 2,5" pozicích!)
SSD Cache Acceleration
Hot-Swap
LAN
2x 2,5GbE (2,5G/1G/100M/10M)
1x 10GBASE-T (10G/5G/2,5G/1G/100M)
USB, apod.
1x Type-C USB 3.2 Gen 2
3x Type-A USB 3.2 Gen 2
repro (buzzer)
Kensington Security Slot
LED kontrolky
HDD 1-5, SSD 1-4, Power/Status, LAN, USB port
Rozměry
183 × 225 × 224 mm (V x Š x H)
Hmotnost bez disků
3,52 kg
Spotřeba
41,2 W bez disků
55 W se zapnutými disky (zcela zaplněn)
Chlazení a hlučnost
1 x 140 mm skříňový
22,9 db(A)
Operační systém
QuTS hero 4.5.0 (embedded Linux) 
Souborový systém
Interní HDD/SSD: ZFS
Externí HDD/SSD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+ a exFAT (pouze s licencí)
 
Zvolený procesor Ryzen Embedded V1500B patří ještě mezi Zen+ generace Great Horned Owl z konce roku 2018, přičemž dnes jsou už k dispozici modely z řady Grey Hawk s architekturou Zen 2, ale ty jsou ještě velice čerstvé, a to z listopadu předchozího roku. 
 
Jedná se o nejslabší procesor své řady, který jako jediný nedisponuje turbem, a tak má stabilní takt v zátěži 2,2 GHz na čtyřech jádrech. Tento procesor také neumožnil, aby se v případě QNAP TS-h973AX dalo vůbec uvažovat o HDMI portu a příslušných multimediálních či jiných funkcích, neboť V1500B postrádá grafické jádro. 
 
Tento NAS nenabízí ani žádný interní slot PCIe pro rozšíření funkcí pomocí karet, a tak bychom měli být před koupí vesměs spokojeni právě s tou výbavou, s níž k nám přijde. A ta není vůbec špatná, ostatně tu jsou i tři USB 3.2 Gen 2, na něž si můžeme navěsit třeba USB síťový adaptér QNA-UC5G1T pro 5Gb/s Ethernet, kdyby nestačily tři síťové konektory v základní výbavě. 
 
Jedná se o dva 2,5Gb/s a jeden 10Gb/s, který se může opravdu hodit vzhledem k tomu, že tento NAS vedle pevných disků a SSD s rozhraním SATA podporuje také 2,5" SSD s rozhraním U.2 NVMe PCIe Gen3 x4, která dokáží vyvinout přenosovou rychlost až kolem 3500 MB/s. My bohužel takový k dispozici nemáme, takže si vystačíme s SSD pro SATA. SSD s U.2 jsou ale podporovány pouze v pozicích číslo 1 a 2 a pokud se je budeme snažit nacpat i do pozic 3 nebo 4, poškodíme si tím hardware.
 
Vedle toho se krátce zaměříme i na operační systém QuTS hero, který je zde nainstalován namísto obvyklého QTS. Rozdíl je třeba už v tom, že QuTS hero nevyužívá jako výchozí souborový systém EXT4, ale ZFS. 
 
 

Zpracování NAS serveru

 
QNAP TS-h973AX má obvyklé provedení s odhalenými šuplíky a navenek plastovým tělem, které je uvnitř samozřejmě kovové a tvoří jej pevná konstrukce z ocelových plechů. Vepředu máme jeden ze tří USB 3.2 Gen 2 typu A, který obklopuje tlačítko pro zálohování/synchronizaci právě připojeného datového zařízení a hned nahoře je už jen hlavní vypínač. 
 
 
Všechny šuplíky jsou jednotlivě uzamykatelné pomocí dodaných plastových klíčků, což pochopitelně není otázka ochrany před zloději (na odemknutí stačí třeba i pinzeta), ale spíše před dětmi a jinými nenechavci a šťouraly. V lesklém sloupku hned vedle diskových pozic pak máme veškeré LED kontrolky, které nerozsvíceny nejsou téměř vidět, přičemž intenzitu jejich svítivosti lze nastavit v ovládacích panelech.
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Zadnímu panelu dominuje velký 140mm ventilátor, vedle nějž máme (shora) USB 3.2 Gen 2 typu C, dva zbývající USB 3.2 Gen 2 typu A, dva 2,5GbE, pod nimi jeden 10GbE a nakonec zapuštěné tlačítko pro reset systému, otvor pro zámky Kensington a kulatý napájecí čtyřkolík. Napětí ale tento NAS využívá pouze jedno, a to 12V z 10A adaptéru. 
 
 
NAS můžeme snadno rozmontovat uvolněním 5 zadních šroubků, které drží plastový kryt, ale to nakonec není vůbec nutné. Dovnitř se budeme potřebovat dostat leda v případě doplnění kapacity RAM či prostě pro přístup ke slotům SO-DIMM a v tom nám odstranění krytu moc nepomůže. Postačí totiž, když z pozic vysuneme dva či lépe tři šuplíky pro HDD a pak už budou sloty přístupné. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Je ale dobré vědět, že NAS je možné snadno rozmontovat, což se bude hodit po nějaké době provozu, abychom jej mohli dobře profouknout a vyčistit od prachu.  
 
 
Kromě nezbytného 12V/10A napájecího adaptéru s eurokabelem dostaneme v příslušenství také sadu plastových klíčku pro uzamknutí diskových pozic, dále i potřebné montážní šroubky pro SSD (3,5" HDD využívají nacvakávací ližiny) a nakonec je tu jeden kratší kabel Cat6A, který bez problémů zvládne právě i 10Gb/s Ethernet.
reklama