reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-h973AX: Ryzen, pět disků, čtyři SSD a QuTS hero

22.4.2021, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-h973AX: Ryzen, pět disků, čtyři SSD a QuTS hero
Od společnosti QNAP nám přišel na vyzkoušení výkonný NAS vybavený pěti diskovými pozicemi a dalšími čtyřmi pro 2,5" disky či SSD, který má navíc 10Gb/s i 2,5Gb/s Ethernet a operační systém QuTS hero. Doplněno o výsledky testů s využitím NVMe SSD.

Instalace a zprovoznění NAS serveru


NAS server byl nejdříve vybaven dvěma SSD Kingston Data Center SEDC450R/960G a vedle toho i pěti disky WD Red WD20EFRX, takže byl zaplněn až na dvě 2,5" pozice.
 
Následně jsme u NASu otestovali i výrazně výkonnější rozhraní NVMe pomocí SSD Kingston KC2000 ve formátu M.2., které jsme vložili do U.2/M.2 adaptéru QNAP QDA-UMP. Pro tento test jsme také do NASu přidali druhý 8GB modul operační paměti pro zajištění dvoukanálového režimu pro celkové zvýšení výkonu.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Veškerá tato úložná zařízení lze do šuplíků nainstalovat bez využití šroubků. Velké šuplíky pro 3,5" disky mají k dispozici nacvakávací ližiny, jejichž trny zajedou do závitových otvorů pro šroubky, přičemž malé 2,5" šuplíky mají podobný systém, ale v jejich případě už stačí SSD či malý disk dovnitř prostě natlačit a přesvědčit se, že si dobře sedl. Dodávané šroubky tak využijeme pouze v případě, když budeme chtít do velkých šuplíků umístit 2,5" zařízení, v čemž nám už ližiny nepomohou.
 
Tento NAS podporuje systém Hot-Swap, takže není třeba se obávat toho, když někdo nedopatřením disk či SSD vypojí, když ze zvědavosti zatáhne za páčku jistící šuplík v pozici. Ale pokud se budete chtít vyhnout následovné zdlouhavé kontrole pole, bude lepší si pomocí dodávaných klíčků šuplíky zajistit. V jednom z malých 2,5" mimochodem lze v přední části i přechovávat sáček s dodávanými šroubky, aby se neztratily a byly vždy po ruce. 
 
 
QNAP před časem přešel z výchozího účtu admin/admin na admin/[MAC adresa], takže při prvním přihlášení je třeba si zjistit, jaká tato adresa je a využít právě tu, která se týká aktuálně využitého síťového rozhraní. Najdeme ji třeba na krabici a použijeme ji celou, ovšem pouze hexaznaky bez dvojteček či jiných speciálních znaků. MAC adresu lze také zjistit v QNAP aplikaci Qfinder Pro.
 
 
Poté systém QuTS hero dle očekávání ohlásil novou aktualizaci firmwaru, která tak ihned proběhla. Zdánlivě se nám přitom podezřele zasekla na 50 %, ale stačilo stránku obnovit a systém hlásil, že má hotovo a mohl se restartovat. My se tak můžeme podívat, o čem je tento systém ve verzi h4.5.1. Toto označení mimochodem odpovídá i aktuální verzi systému QTS, který je známější a my jsme jej měli i v nedávno testovaném QNAP TS-453D

reklama