reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.1.2017, Jan Vítek, recenze
QNAP TVS-471 můžeme považovat už za profesionální NAS vybavený v testované verzi desktopovým procesorem Core i3, čtyřmi diskovými pozicemi, vlastním displejem a se zaměřením na přehrávání i překódování videa.
ZycaR (12) | 26.1.20177:41
imno 50W na NAS je celkom dost. Bezny 2 diskovy qNAP ma udavanych 8W ­(bez diskov­). A na enkodovanie videa sa uz osvedcilo RaspberryPi. NAS, ako diskove uloziste a PRi ako multimedialne centrum je podla mna idealna kombinacia, pretoze RPi si mozes vimenit za par korun a pomaly kazdy rok mas nove ­/ silnejsie zariadenie na to urcene.
Odpovědět1  0
BlackRider (105) | 26.1.20177:53
Souhlasim, ale urcite by se mi libilo mit misto dvou krabicek jen jednu. Na druhou stranu 30000 za podprumernej pocitac je absolutne nesmyslna castka.
Odpovědět5  0
ZycaR (12) | 26.1.201710:53
Presne tak, ja mam 10r QNAP za 7000,­- a uz som k nemu vystriedal par RPi ­(kazde za cca 2000,­-­), clovek usetri nie len na prvotnej investicii ale aj na energiach: 8W + 15W < 50W
Odpovědět0  0
Cox (80) | 26.1.201711:28
8W je bez disku, kolik bere ten NAS s diskama ­(spinup­/spindown­)?

Jinak ano, souhlasim ze oddelene reseni mi dava vetsi smysl, posledni vec kterou chci v obyvaku u TV poslouchat jsou disky v NASu. Taktez se da menit MMC nezavysle na nasu.

Jak jsem jiz v mistnich diskuzich zminoval, mam NAS postaven na AMD Kabini APU, trvaly odber 20­-25W, pri spinupu vsech disku cca 45­-50W ­- do se ale deje diky pouzitemu OS maximalne pri kontrole parity ­(jedno tydne­), jinak disky stoji, primarne zapisuje na SSD cache. Krom uloziste funguje NAS jako TV server, media server, downloader ­(http­/ftp, torenty­), iTunes server, backup server, kontroler pro Unifi AP. To vse zprovoznene v uzivatelsky privetivem web­-rozhrani. Nemusim snad podotykat ze cena byla hluboko pod 30 000Kc. Jako MMC pouzito RPi3 ­(s OSMC­/LibreELEC dle momentalni nalady :­-D)
Odpovědět0  1
trhan (37) | 26.1.201721:54
recenzovaný NAS QNAP řadí do skupiny pro malé a střední podniky, tomu odpovídá výkon CPU, možnost rozšíření o další NIC, spotřeba je daná CPU a HDD, cena.. HDMI se v takovém prostředí bude používat spíš na dohled kamerového systému na ve vrátnici, v recepci atp., nebo pro správu systému atd...
Odpovědět1  0
Petr Langer (3) | 27.1.20179:31
Otázkou je jestli není daleko lepší si pořídit HP ProLiant MicroServer G8 ve verzi za 11 000 Kč mám v základu také intel i3, 4GB DDR3 ECC, 4 šachty pro SATA HDD, LAN 2x1 Gb,DVD mechaniku, 1x PCIe x16 slot a možnost si nainstalovat OS dle libosti.
Odpovědět4  0
Cox (80) | 27.1.201712:43
Rozhodne lepsi moznost v pomeru cena­/uzitna hodnota.

+ moznost dokoupit si CarePack a mit tak poreseny servis zarizeni ­(nejsem si jisti jest k HP MS je bundlovan­).
Cena toho NASu vzhledem k pouzitem u HW je opravdu mimo.
Odpovědět1  1
Valda (24) | 27.1.201713:50
G8 má jako základ G1610T, verze s i3­-3240­/4GB ­(tedy i včetně 1TB HDD­) stojí cca 19000,­-
Připočtu li cenu za instalaci serverového OS, tak zase tak daleko ke 30000,­- nejsme ­(předpokládejme, že to nezbastlí Franta co bydlí přes ulici, kterej to má načtený, tak to přece zvládne :­-­).

Hlavně to nikdo nesrovnávejte s desktopovou deskou za tisícovku + levná skříň se zdrojem ; takový ­"NAS­" vám těžko poběží 24­/7 s rozumnou spolehlivostí ­(jo a šli by tam dát XPčka s heknutým termsrv a NTSwitch, kterej z toho udělá ­"server­").
Odpovědět1  0
Petr Langer (3) | 27.1.201714:38
No záleží kde to kupujete :­-­) ten základ s G1610T se dá sehnat za 6500 Kč a verze s i3 11­-12 tis ­(např. mironet.cz­) takže i pokud pořídíme placený serverový OS jsme hluboko pod 30 000 Kč.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.