reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TVS-672N: skvěle vybavený NAS

5.12.2019, Jan Vítek, recenze
QNAP TVS-672N: skvěle vybavený NAS
Dnes se podíváme na výkonný NAS vybavený procesorem Core i3 a 5Gb sítí, jenž je jako model spadající mezi TVS určen především pro multimédia. Zvládne jejich přehrávání i editaci, a to s pomocí rychlých SSD.
Do šuplíků NAS zapojíme pevné disky či SSD a pak můžeme ještě využít M.2 SSD pro interní M.2 sloty. My jsme využili pevné disky WD Red WD20EFRX s kapacitou 2 TB a 1TB SSD Kingston KC600.
 
 
 
Pak už jen stačí napojit napájecí kabel a síťový kabel či kabely, NAS zapnout a po několika minutách bootu si na jeho displeji (či v rozhraní routeru) přečíst, jaká IP adresa mu byla udělena. Tu si zadáme do webového prohlížeče a můžeme konfigurovat. 
 
 
Je tu obvyklý průvodce prvotním nastavením, který nám umožní vytvořit výchozí účet, nastavit datum a čas, připojení k síti a také úvodní zapnuté služby dle toho, zda se chceme připojovat ze zařízení s Windows, macOS či Linuxem (či ze všech současně). Zajímavé je, že v této fázi nám systém dovolí si klidně nastavit účet admin/admin, ale když se pod ním budeme chtít i přihlásit, dozvíme se, že heslo je příliš slabé a jsme nuceni jej změnit. Na jednu stranu je správné připomenout, že jméno a heslo admin/admin opravdu není vhodné, ale nejsem si jistý, že by si měl systém změnu hesla vynucovat tak, že nás pod dříve zvoleným ani nepřihlásí. Nicméně s heslem 123456 už kupodivu problém nemá. 
 
 
Dále se zvolené nastavení aplikuje a systém nás po tuto dobu krmí informacemi o tom, co všechno zvládne. 
 
 
Nakonec nám už po přihlášení k účtu ukáže dobře známé desktopové prostředí, jimž se už nebudeme probírat, neboť to po všech recenzích NAS serverů firmy QNAP nemá smysl znovu opakovat. To platí i pro HybridDesk Station, která nám umožní využít NAS i coby desktopový počítač, a to provozováním plnohodnotného linuxového systému
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Jako mnohdy jindy na nás i nyní čekala nová verze operačního systému QTS, a to 4.4.1.1117 z 11. září, kterou jsme nechali hned nainstalovat, což je otázka několika minut. 
 
  

reklama