reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.10.2007, Petr Papež, recenze
Dnes otestujeme novinku, cenově výhodnou kartu Sapphire ATI Radeon HD 2900 PRO, která se od verze XT liší pouze nižšími frekvencemi a hlavně nižší cenou. V testu bude pro srovnání Radeon HD 2900 XT, HD 2600 XT, GeForce 8800 GTS 320MB a 8600 GTS 256MB.
majkl-cz | 7.4.200814:35
podle obrazku co vidim v clanku o 2900PRO ma karta 2 napajeci konektory. Ja mam na te sve jen jeden 8 pinový. Vypovídá to něco? To mi asi neumizni ji pretaktovat ze? dekuji za odpoved
Odpovědět0  0
Julius Kakos | 25.4.200814:08
No pravdepodobne mate tiez verziu bez VIVO, na tej mojej je tiez iba jeden 8­-pin. Pri pretaktovani bude asi o cosi menej stabilna nez ta 8+6, takze sa na pretaktovanie tato verzia hodi menej. Mimochodom tiez ste dostal ku nej manual kde je len VIVO verzia a 8+6 pinova ? Zvazujem dokonca podanie zaloby na vyrobcu za zavadzanie zakaznikov pretoze v specifikaciach ci uz na ceskych alebo globalnych strankach Sapphiru je jeden a ten isty xls dokument podla ktoreho vsetky 2900­-tovky maju mat VIVO !!!
Odpovědět0  0
Ammorbidente | 7.7.200818:16
No tak to me taky pekne nasr... Koupil jsem si 2900pro hlavne kvuli tomu ze ma VIVO protoze jsem potreboval video­-in a kyz mi ta karta prisla tak VIVO nema takze jsem ted zbytecne dal spoustu penez za kartu ktera je stara a bez viva... Proc to alespon nenapsali na krabici? Jsou to pekni mamlasove.. Tu zalobu by si urcite zaslouzili!!! Fakt to je pekne nefer! Proc to alespon nejak neoddelili?Stacilo by napsat treba HD 2900PRO VIVO nebo cokoliv... A cim to vubec je ze tam neni to VIVO? Asi tam chybi nejaky obvod,ze? Nebo je to blokle treba jen firmwarem?Neslo by to treba nejak hacknout? Asi blby napat,co?
Odpovědět0  0
Július Kákoš | 3.4.200817:32
Vymenim Sapphire Radeon 2900Pro verziu bez VIVO za verziu s VIVO+doplatok podla dohody. Uplne nova kupena 03.04.2008 ­- 24 mesiacov nenacata zaruka. Pridem kdekolvek do CR alebo SR. Ozvite sa, ziskate plnu zaruku, peniaze a vsetko ostatne co ste mali doteraz !!!
Odpovědět0  0
renderman | 2.2.200816:02
tie uvedene spotreby su az po pretaktovani?
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 2.2.200817:41
Nikoliv, jsou před přetaktováním.
Odpovědět0  0
renderman | 2.2.20080:50
zarazili ma tie vysoke spotreby­- az take som necakal, chcem kupit hd2600 a vyzera to tak ze aj lepsi zdroj :(
Odpovědět0  0
wrah (108) | 2.2.20082:51
Hm, http:­/­/www.agen.cz­/produkt­/3013­/CHIEFTEC­-HPC­-360­-202.htm jsem šel do tohoto zdroje. Pravda, grafárna 8600 od gainwardu, přetaktovaná.. Nemužu soudit u silnějších grafik, ale mam u toho proc AMD 6000+, 2 mechaniky, 3 disky.. a ten zdroj nejede na plno. Ostatně, jsem zrůda, vyžadující provoz 24­/7.. Podobným bych doporučil tento zdroj, možná stejnou grafiku.. A překrýt klávesnici. Pro člověka, co žije provozem vlastního PC není ideální, když mu kočka postojí na klávese vypni..
Odpovědět0  0
Vyrec | 29.12.200714:18
Čau, přišla mi tahle karta ale má černou barvu, , ne červenou. Videli jste to někde? Já osobně ne.. A frekvenci jádra mi to ukazuje 507MHz a frekvenci pamětí 513MHz. Nemá to být u této karty víc? Děkuji za reakce
Odpovědět0  0
AvalaNch | 22.11.200720:07
KOukam ,ze Ati Radeon je proste nejlepsi, ja sem si koupil pc a v sestave byla 8800 GTS 320MB , myslim ,ze se nikdo nemusi bat ji koupit, jak je videt v kazde hre je jiny stav FPS .. Nake hre sedne vice Nvidia a nejake ATi .. Kdyby se udelal test z vybranych 100her.. Bude to 50­/50.. Kazdopadne dnesnim dnem a kazdym dalsim, tohle vsechno starne a ma mene na hodnote..
Odpovědět0  0
------------- | 6.11.200714:40
ATI nepomůže DDR9 ani R973
Odpovědět0  0
Stanley X2 | 20.10.200710:17
Proč uvádíte poměr cena­/výkon v dbA ???
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 20.10.200711:26
Omlouvám se, šotek řádil. Pitomá C­'n­'P chyba.
Odpovědět0  0
Bene | 20.10.20079:29
Mam 2900Pro z 1GB DDR4 a zdroj Thermaltake 450W je na hrane pri spusteni narocnej hre.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 21.10.200721:27
.. jak poznáš že je to na hraně .....

.. myslím si že více jak 350W to nebude .....
Odpovědět0  0
Bene | 22.10.200719:42
Opravujem moj prispevok lebo pad pc zapricinila vadna pamet a nie zdroj spotreba je 270w v 3d Marku06 skontrolovane merakom .
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 22.10.20076:18
Taky by mě zajímalo jak se pozná že je to na hraně...
Odpovědět0  0
ruhcfthcfjg | 19.10.200716:04
UT3 beta demo vyslo zhruba ve stejny den jako COD4 demo ­- proc nemohlo byt zarazeno? Protoze je to pouze beta demo?
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 19.10.200716:15
Ano, jednak je to pouze BETA demo a ne demo. Dále toto demo nemá maximální možné detaily, ale dle EPICu jen ­"střední­". Těžko říci nakolik jsou střední ­"střední­", ale plná verze a možná i běžné demo by měly mít detaily vyšší. Nu a poslední problém byl s kartama ATI, které se sekaly při loadingu na určité detaily. Bohužel my jsme kartu měli k dispozici jen velmi omezený čas a na experimenty s nastavováním nebyl čas.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 19.10.200716:53
... včera jsem si na chvilku zahrál CoD4 demo ....

Grafika mastná, ale děj je tak rychlý že si ji člověk moc nevychutná ......
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 19.10.200716:53
... tu grafiku
Odpovědět0  0
komisar.durex (41) | 19.10.200714:03
Jak jsem rikal ­(kdyz ostatni nadavali jak je ATI v ***** a ze nV je daleko lepsi­) Radeony nejsou slabsi jak nV a DX10 to jasne ukazuje! jen skoda te spotreby:­-­( proste vykon radeonu je v DX9 o neco nizsi ale to je jendo hry si zahrajem na obou kartach stejne:­) a v DX10 stejny nebo lepsi....
Odpovědět0  0
Awast72 (1) | 19.10.200712:03
Parádní recenze, aktuální ovladače... ale chybí mi tady 8800GTX aby to bylo kompletní. Příště??
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 19.10.200716:19
Už i tak se nám podařilo vydat recenzi v maximálním možném termínu. Další karta by test jen oddálila a test jako takový by už byl ­"zbytečný­". Výběr byla nejvyšší ­(HD 2900 XT­) a nejnižší ­(HD 2600 XT­) konkurence ze stejné řady a dvě konkurenční karty s podobnou cenou a schopnostmi. NVIDIA GeForce 8800 GTX je cenově opět někde jinde.
Odpovědět0  0
Jménoooooooo | 19.10.200711:14
"Karet je na trhu poskrovnu a již se přestávají vyrábět.­"
Tuhle větu jste mohli opravit podle dnešní situace. Karty jsou beznadějně vyprodané a už se nevyrábějí, takže nebudou.

Recenze jako taková je OK, jen přišla asi o měsíc později a je to mnoho humbuku pro nic. Do Česka přišlo snad deset těchto karet?
Odpovědět0  0
Likso | 19.10.200712:30
Já bych to typnul tak na 30 ­- 50 karet, určitě byly s DDR3 i DDR4 na czechcomputeru a DDR3 na alze. Byly docela drahé a hodně rychle zmizely.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 19.10.200713:17
... já ji objednával v alfě májí ­(měli­) ji tam lehce na šest litrů ­(512DDR3­).... počítali s deseti kusy, ale tvrdili že přišli jen tři .... pakliže si je prodavači nerozebrali mezi sebou ..... :­)

... každopádně jsem se mezi ty tři první nedostal ..... :­(
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 19.10.200713:18
jinak ... pozdě, ale přece .....
Odpovědět0  0
Smeli (99) | 19.10.200713:22
Do CZ došlo prý kolem 100+ karet, většinu uplatilo CZC a prodalo s brutální marží :D
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 19.10.200713:37
Když mi i tak lidi utrhaj ruce, tak proč si nechat takovou možnost ujít. Na jejich místě bych to neudělal jinak. Trh je trh:)
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 19.10.200716:49
... hehe ... už mi je jasný puvod pro ­"trh­" jako označení obchodní sféry .... ;)
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 19.10.200716:50
.. kdo si uthne nejvíce, tomu uthnou ruce ..... prostě trh .... :­))
Odpovědět0  0
Konias (47) | 19.10.20079:09
No já osobně jsem se rozhodl ­(byl jsem rozhodnut­) poupgradovat své domácí PCčko. A jsem právě ve fázi čekání na karty od ATI založené na jádru 670. Podle čerstvých informací je ati nebude pojmenovávat 2950, ale zceĺa nově jako řadu 3000. Asi se ale jedná jen o Marketing, a ne o nějaké převratné technologické změny, vyjma výrobního procesu. Nejvíc jsme samozřejmě zvědavý jak budou nasazeny ceny.
Odpovědět0  0
aldalda (3) | 19.10.20077:10
3koda, že jste tam nezakonponovyli ještě X1950PRO. Bylo by zajímavé porovnat, tyto výkony ač ve zcela jiné cenové relaci. Myslím že by 1950­-ka rozdila 2600XT jako prd.
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 19.10.20078:52
Pravděpodobně ano, ale test je značně orientován na DirectX 10 rozhraní, protože všechny karty jej podporují. Moc bysme si s X1950 PRO nezatestovali :­) ­(4 DX9 testy, 1 OGL a 7 DX10 testů­).
Odpovědět0  0
Smeli (99) | 19.10.20079:33
Mě by zajímalo jak bylo řešeno OC ­- zda­-li bylo zapojeno všechno napájení co šlo nebo ne.
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 19.10.20079:52
Zapojeno bylo 2*6­-pinové napájení. Zkoušeno přes ATITool a AMD GPU Clock Tool.
Odpovědět0  0
first.indian (46) | 19.10.200710:01
Nic moc pretaktovani HD 2900Pro od pameti bych cekal minimalne 2000MHz kdyz jsou tam Hynix 1,0ns GDDR3 FBGA :­-X
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 19.10.200710:11
Jsou servery, kde se také nepodařilo dosáhnout 2000MHz u pamětí, přesto byly podstatně blíže této metě než my. Pravděpodobně se jedná o naší chybu při taktování nebo možná o kusovou záležitost ­(ale spíše to první­).
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 19.10.20076:40
Problémy s dostupností jsem taky zaznamenal. Problém by to asi nebyl, kdyby v zápětí přišly na trh 2950 na novém jádře, ale ví někdo kdy by se tak mělo stát? Tohle totiž vypadá jen jako hezké navnadění uživatelů na výkonnou kartu za slušnou cenu, ale reálně není co kupovat..
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 19.10.20079:07
... dostupnost je teda byla prakticky nulová ...... :(
Odpovědět0  0
snajprik (1578) | 19.10.20076:32
Velmi pekna recenzia dnešnej ponuky strednej triedy GPU.
V ktorej vidieť ake ma ATI problemy s ovladačmi :­( stale to nieje ono. Ja by som povedal, že dnes sa zakaznik rozhoduje či kupi drahšiu kartu od NVIDII, ale celkom dobre vyladenu, alebo od ATI za nižšiu cenu, ale tusa ovladače ešte dorabaju škoda že sa netestovalo už s ovladačmi 7.11 zda sa my PC s tym ovladačom stabilnejši už tak nepada a citelne to ide lepšie.
Odpovědět0  0
tgfh (69) | 19.10.200723:32
hustá recenze
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.