reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon HD 5670: low-end s DirectX 11

25.1.2010, Petr Štefek, recenze
Radeon HD 5670: low-end s DirectX 11
Radeon HD 5670 je poslední novinkou od AMD a má přinést podporu DirectX 11 spolu s technologiemi jako Eyefinity nebo UVD2 i do low-endu. Její soupeři nejsou jen karty poslední doby, ale i dnes už levné karty střední třídy jako GeForce GTS 250 a Radeon HD 4850.
Sapphire Radeon HD 5670 je osazen rovnou 1 GB paměti, což znamená, že bude také o něco dražší než 512MB varianta, která je na pultech obchodů rovněž.



V příslušenství nenajdete mnoho věcí, což konkrétně v našem případě znamená redukci na DVI a ovladače s utilitami (přítomen je rovněž software pro práci s fotkami, ale vůbec ho nedoporučuji vybalovat).



Radeon je vybaven zbrusu novým jádrem Redwood, jehož označení by mohlo být také RV 830, ale AMD dává přednost slovnímu pojmenování, což je pochopitelné asi pouze pro pracovníky v marketingovém oddělení AMD. Jádro tiká na frekvenci 775 MHz, což vzhledem k 40nm procesu a malému počtu texturovacích a renderovacích jednotek znamená poměrně slabé hodnoty fillrate (ovšem stále lepší než GeForce GT 240). 400 stream procesorů tiká na stejné frekvenci jako zbytek jádra a oporou je mu 128-bitový paměťový subsystém s čipy GDDR5 pracující na frekvenci 4 GHz efektivně.

Přetaktování karty pomocí ovladačů Catalyst ukázalo, že karta má rezervy minimálně pro hodnoty 850 MHz pro jádro a 4200 MHz pro paměti. Pro větší hrátky s přetaktováním si budete muset obstarat software třetích stran. Dalším velkým pozitivem je velmi nízká spořeba karty, čemuž odpovídá i chybějící konektor napájení na PCB. Standardní větrák je poměrně hlučný, hlavně pak v zátěži po přetaktování.



Výstupy jsou zde řešené s ohledem na moderní monitory a ploché televize, takže zde najdete DVI a DP pro LCD monitory a HDMI (především) pro televize. Samozřejmě vám nic nebrání využít Eyefinity, pokud vám to umožní vaše tři monitory.


reklama