reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon HD4870 X2: nejrychlejší grafická karta dneška?

4.9.2008, Petr Štefek, recenze
Radeon HD4870 X2: nejrychlejší grafická karta dneška?
Radeon HD4870 X2 je na trhu již několik týdnů a mnoho o něm bylo již napsáno. Dnes se podíváme, jak si vede s čerstvými ovladači ve srovnání s konkurencí v podobě GeForce GTX 280. Nikdo nepochybuje, že nová vlajková loď AMD je nejrychlejší grafickou kartou současnosti. Otázkou ovšem zůstává o kolik.
V této kapitole se podíváme, jak si vedli konkurenti, tedy GeForce GTX280 a Radeon HD4870 X2 v duelu. V tabulce jsou uvedeny i hry, které v klasických grafech nefigurují, neboť se nestihly z časových důvodů kompletně otestovat všemi kartami. Pro hodnocení výkonu samotných karet v tomto high-endovém segmentu je vhodné využít nejvyššího rozlišení a vyhlazování, čímž oddělíme zrno od plev, neboli vyloučíme škodlivý vliv procesoru, který v našem případě není zrovna tím úplně nejsilnějším.



Ze shrnující tabulky vyplývá, že v nejvyšších testovaných rozlišeních je Radeon HD4870 X2 v průměru o 57 % výkonnější, což je velmi dobrý výsledek. Protože jsme dnes z testu vyřadili SLI řešení, je Radeon HD4870 X2 nejvýkonnější „single slot“ grafickou kartou na trhu.

Při vypočítávání výkonu jsem na úkor Radeonu HD4870 X2 zařadil i 100% penalizaci za nemožnost aktivování vyhlazování ve hře Bioshock. Výsledek GeForce GTX280 je nehratelných 17 FPS, a tak toto opatření berte jako protihodnotu více než divnému výsledku ve hře F.E.A.R., kde Radeon HD4870 X2 dosahuje abnormálně vysoké snímkové frekvence s vyhlazováním (pravděpodobně bug).

V některých testech recenzenti počítali celkové výkonové rozdíly i v nejnižších rozlišeních jako je 1280x1024 nebo 1680x1050, což je značně zkreslující, neboť popisují výkon ve specifických podmínkách, které do značné míry ovlivňuje procesor.
reklama