reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon HD4870 X2: nejrychlejší grafická karta dneška?

4.9.2008, Petr Štefek, recenze
Radeon HD4870 X2: nejrychlejší grafická karta dneška?
Radeon HD4870 X2 je na trhu již několik týdnů a mnoho o něm bylo již napsáno. Dnes se podíváme, jak si vede s čerstvými ovladači ve srovnání s konkurencí v podobě GeForce GTX 280. Nikdo nepochybuje, že nová vlajková loď AMD je nejrychlejší grafickou kartou současnosti. Otázkou ovšem zůstává o kolik.
Tato hra je tím nejnáročnějším, čím můžete svůj systém otestovat. Pokud si vyberete rozhraní DirectX 10 pod Windows Vista, tak vám umožní nastavit maximální detaily přímo přes ovládací rozhraní ve hře. Crysis se honosí titulem o nejlepší grafiku již nějaký ten pátek, i když jí šlapou na paty některé tituly na Unreal Engine či připravované FarCry 2 na enginu Dunia, které podle všeho Crysis překoná. Pro otestování můžete použít vestavěný benchmark (spustitelný soubor), který dobře reflektuje reálnou gameplay.



Chcete hrát Crysis na 24“ LCD monitoru s vyhlazováním a maximálními detaily? Počkejte si na grafické karty další generace nebo postavte extrémní systém za pomocí 3-way SLI nebo Quad CrossFire. Radeon HD4870 X2 dokazuje, že extrémní nastavení jako jediná karta v testu zvládá v rozlišení 1680x1050 na hranici 40FPS, což považuji za hranici komfortního hraní.

Náskok na GeForce GTX280 dělá u Radeonu HD4870 X2 asi 48 %. Vyšší rozlišení 1920x1200 bez vyhlazování ukazuje Radeon o 62 % rychlejší než GeForce GTX280. Pokud zapneme ve výše zmiňovaném rozlišení vyhlazování, pak se dočkáme pěkného slide-show s rychlostí 25 snímků za sekundu s irelevantním náskokem 67 % na GeForce GTX280. Pro únosnou snímkovou frekvenci je lépe snížit určité detaily u většiny grafických karet.
reklama