reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon X800GTO: ATi-bomba v mainstreamu

29.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Radeon X800GTO: ATi-bomba v mainstreamu
Po vypuštění Radeonu X800GT se ATi podařilo vrátit zpět do mainstreamu, a to rovnou do oblasti nejlukrativnější - trh kolem 5000Kč. Ovšem nový Radeon X800GTO jde ještě dál a za cenu jen o tisíc vyšší představuje velmi výkonné řešení s 12 pipelines, kterým asi střední proud ovládne kompletně.

Radeony X800GTO v podání Sapphire



Sapphire připravuje celkem 4 verze grafických karet založených na Radeonu X800GTO. O některých jsme již psali, ale malá rekapitulace neuškodí. Jen poznamenám, že frekvence u položky TRIXX jsou tzv. "overclockable up to…", tedy kolik by mohly karty se softwarem TRIXX zvládnout (program viz konec stránky).
  • Radeon X800GTO 128MB (256-bit DDR1, 400/350, TRIXX 520/380)
  • Radeon X800GTO Ultimate 256MB (256-bit GDDR3, 400/490, TRIXX 520/500)
  • Radeon X800GTO FireBlade Edition 256MB (256-bit GDDR3 1,6ns, 400/490, TRIXX 550/540)
  • Radeon X800GTO2 Limited Edition 256MB (256-bit GDDR3 1,6ns, 400/490, jádro R480 + možnost flashnutí BIOSu na 16x1)

Verze Ultimate, kterou vidíte níže, se vyznačuje pasivním chlazením, FireBlade je pro změnu o něco vylepšená (rychlejší paměti, výběr jádra). Dále se objeví GTO˛ Limited Edition, ovšem počet těchto karet v Česku těžko odhadnout. Sapphire pravděpodobně nabídne přímo na svých stránkách flashovací nástroj, takže na této kartě půjdou aktivovat všechny pipelines (jen zdůrazňuji, že vždy funkční).

Sapphire Radeon X800GTO Ultimate



Krabice Radeonu X800GTO Ultimate prošla menším re-designem a je třeba říct, že je velmi povedená.


>> Klikněte pro zvětšení <<

Místo dřívějšího maskota se objevuje jeho metalická alternace, která má značit hlavně použití pasivního chlazení - verzi Ultimate. Na přední straně vás také udeří do očí Sapphire Select (viz níže) a několik málo specifikací. Zadní strana obsahuje pro změnu okénko, kde můžete část chlazení Radeonu vidět bez rozbalení.


>> Klikněte pro zvětšení <<

Díky velkému hliníkovému chladiči působí karta velmi masivně. Nejen, že je poměrně velká, ale také těžká. Výhodou ovšem je, že i přes tento hliníkový blok je slot pod kartou nadále použitelný.


>> Klikněte pro zvětšení <<


>> Klikněte pro zvětšení <<

Pohled na kartu seshora a zespodu ukazuje hlavně bloky chladiče.


>> Klikněte pro zvětšení <<

Chladič obsahuje hned trojici heatpipes a jeho konstrukce je klasická - na čip přiléhá hliníková destička (je použita stříbrná pasta), ze zadní strany je přimontována k destičce asi dvakrát větší. V těchto hlinících můžete najít po třech kolejničkách pro heatpipes, které se do chladič nasouvají z boku a jsou volné. Horní oválný i spodní heatsink jsou pak poměrně velké a zajišťuje hlavní část tepelného vyzařování.


Jak jste si mohli domyslet, chladič jsem sundal a… pod ním našel jádro R480. To je prakticky nejlepší varianta pro GTO a doufejme, že jich bude v Ultimate a FireBlade edicích co nejvíce. Pastu jsem na čipu při focení nechal, ale snad je vše jasné.


>> Klikněte pro zvětšení <<

Přední strana PCB odpovídá referenčnímu designu grafických karet Radeon X800 a X800XL. Obsahuje 4 paměťové čipy, dva napájecí konektory (3-pin a 4-pin) a žádné velké kondenzátory pro filtrování napájení. Je tedy vidět, že si karta vystačí i s menšími kapacitami. Na zadní straně naleznete zbylé 4 paměťové čipy, jinak nic zvláštního.



Použité paměti jsou GDDR3 od Samsungu s ratingem 2,0ns, což znamená nominální frekvenci 500MHz. Protože běží na 490MHz je frekvenční rezerva jen 10MHz, ale v reálu se podaří i více (viz přetaktování).


>> Klikněte pro zvětšení <<

Výstupy jsou klasicky tři - D-Sub, DVI-I a S-Video (9-pin HDTV-Out).

Příslušenství a software



Dodávané příslušenství zahrnuje dva kabely a tři redukce. Kabely jsou S-Video->S-Video a RCA->RCA (cinch), redukce pak DVI->D-Sub, S-Video->RCA a S-Video->YPbPr. Nic víc prakticky k provozu karty nepotřebujete. Dodáván je poměrně slušný manuál.


>> Klikněte pro zvětšení <<


>> Klikněte pro zvětšení <<

Mnohem zajímavější je ale software. Zahrnuje sice jen tři disky, ale jeden z nich je velmi speciální. První CD obsahuje přehrávač CyberLink PowerDVD 6, na druhém pak najdete ovladače pro grafickou kartu a software TRIXX. To je velmi praktický nástroj a více si o něm povíme v kapitole o přetaktování.


>> Klikněte pro zvětšení <<

Oním speciálním diskem je DVD Sapphire Select, na kterém se nacházejí hned 4 plné hry, ze kterých si můžete jednu vybrat. Titulní hrou je Brothers In Arms a dále jsou k dispozici Prince of Persia: Warrior Within, Tony Hawk's Underground 2 a Richard Burns Rally. Od každé z těchto her si můžete zahrát demo a zalíbí-li se Vám, hru nainstalovat.
reklama