reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon X800GTO: ATi-bomba v mainstreamu

29.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Radeon X800GTO: ATi-bomba v mainstreamu
Po vypuštění Radeonu X800GT se ATi podařilo vrátit zpět do mainstreamu, a to rovnou do oblasti nejlukrativnější - trh kolem 5000Kč. Ovšem nový Radeon X800GTO jde ještě dál a za cenu jen o tisíc vyšší představuje velmi výkonné řešení s 12 pipelines, kterým asi střední proud ovládne kompletně.

TRIXX





Sapphire začal u novějších sérií svých grafických karet dodávat software TRIXX, který je asi nejlepší utilitou od výrobce grafik, jež jsem doposud viděl. Oproti klasickým programům pro tweaking toho sice mnoho neumí, ale nikdo jiný se zatím neodvážil jít u bundlovaných nástrojů tak daleko.



V hlavním okně (General) vidíte, jaký režim je momentálně aktivován, dále frekvenci jádra a pamětí, otáčky větráku a teploty na kartě. Základní informace jsou po ruce už jen proto, že TRIXX obsahuje ikonku v nástrojové liště.



Další okno se nazývá Profiles a můžete v něm ukládat profily pro hry, podobně jako v RivaTuneru či PowerStripu. Nastavit lze profil taktovacích frekvencí, FSAA, anizotropní filtrování (jejich míru také) a vertikální synchronizaci obrazu. Přidat lze libovolný počet programů.



Nejdůležitější je záložka Overclocking, která činí TRIXX tak unikátním. Můžete si zde vybrat z profilů Standard, Performance, Silent, Extreme a Custom. Jejich význam je následující:
  • Standard: defaultní frekvence grafické karty
  • Performance: maximální frekvence při daných otáčkách větráku
  • Silent: otáčky větráku na 20%, frekvence snížené o 30%
  • Extreme: maximální frekvence při 100% otáčkách větráku
  • Custom: vlastní frekvence jádra a pamětí

Maximální frekvence v módech Performance a Extreme je třeba nejdříve zjistit tím, že daný režim potvrdíte tlačítkem Apply a poté čekáte na nalezení.



U Performance mi TRIXX pro Radeon X800GTO našel max. frekvenci 441/551, ale přeci jen jsou zde dány limity, přes které se utilita nedostane (max. +10%). Ručně lze ale nastavit libovolnou frekvenci!



Dále se v programu nachází nezajímavé okno Updates, kde můžete sledovat, jestli se na internetu neobjevily nové verze TRIXXu a ovladačů ATi. Nakonec máte k dispozici i monitoring teploty, který zanáší hodnoty z GPU do grafu. Poměrně hezká náhrada RivaTuneru pro méně náročné.

Přetaktování



Co je ale hlavním tahákem Radeonu X800GTO, jsou jeho možnosti přetaktování. Zde musím předem upozornit, že velmi záleží na použitém jádře. Podle mých informací by se mělo v kartách GTO dodávat asi 80% čipů R423 a R480, zatímco 20% budou tvořit R430. Nikdo, ani prodejce, nemůže ale vědět, které jádro se v daném kusu nachází (pokud tedy u každé karty nesundává chladič).

Nejlépe jdou přetaktovat jádra R480, za nimi následují R423 a nejhůře jsou na tom R430 (jen 440-460MHz). Jak se povedlo přetočit náš kousek od Sapphire vidíte zde:



Výsledek 608/560MHz je úctyhodný a takových čísel se jen tak u nějaké karty nedočkáte. V procentech to dává nárůst celkem +52%/+14%, tedy hlavně jádro je naprosto perfektní. Druhou věcí je chlazení, o kterém si povíme více na následující straně. Výkonnostní nárůst při přetaktování pak najdete v grafech výkonu.
reklama