reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon X800GTO: ATi-bomba v mainstreamu

29.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Radeon X800GTO: ATi-bomba v mainstreamu
Po vypuštění Radeonu X800GT se ATi podařilo vrátit zpět do mainstreamu, a to rovnou do oblasti nejlukrativnější - trh kolem 5000Kč. Ovšem nový Radeon X800GTO jde ještě dál a za cenu jen o tisíc vyšší představuje velmi výkonné řešení s 12 pipelines, kterým asi střední proud ovládne kompletně.

Spotřeba



V tomto článku jsme se rozhodli poprvé uvést testy spotřeby, protože byl dostupný potřebný hardware. Měřili jsme za pomoci zdroje Thermaltake Purepower TWV 500W, který obsahuje 5,25" panel s odečítáním kompletní spotřeby systému. Hodnoty byly měřeny v klidu a v zátěži s následujícími výsledky:



V klidu spotřebuje Radeon X800GTO na zmíněné sestavě 93W, což je ještě jakž takž ucházející (neberu čísla absolutně, ale relativně k ostatním kartám). Protože chybí v testech spotřeby Radeon X850, těžko posoudit, jak se mění spotřeba jádra R480 vzhledem k použité kartě.



Při zátěži je Radeon X800GTO vystřelen na příčku nejvyšší a vezme si ze sítě společně se sestavou nějakých 192W. To už je poměrně dost a podle toho také karta hřeje. Asi uhádnete, že pasivní chlazení nebude pro GTO to pravé.

Po přetaktování na zmíněných 608/560MHz spotřeba samozřejmě ještě stoupla, a to konkrétně na 102/210W, tedy o 9, resp. 18W. Na to, že se frekvence jádra zvýšil o 52% není nárůst tak markantní.

Teploty a chlazení



Jak jistě tušíte, pasivní chlazení na R480 je smrtící záležitost. Protože se jedná o jeden z nejvíce hřejících čipů vůbec, tak je heatsink na kartě, ač obsahuje trojici heatpipes, naprosto nedostačující. I když budete mít ve skříni slušný průvan, nevyvarujete se podle mého názoru přehřívání a tuhnutí systému v jeho důsledku.

Zde uvádím pro zajímavost graf s teplotou nepřetaktované karty testované na stole, takže proudění vzduchu je sice slabší, ale jeho masa kolem a foukání větráku od procesoru ho částečně nahrazuje.



Graf je pořízen při spuštěném 3DMarku05, který jsem ovšem včas vypnul, protože další stoupání teploty by vedlo k zamrznutí systému. Jak vidíte, 94 °C s další tendencí růst není nic moc.

Je tedy prakticky nutné pasiv ofukovat přímo např. 80mm větrákem, aby bylo teplo včas odváděno. Je lepší chladit větší část heatsinku, tedy po instalaci onu horní. V podstatě stačí na pasiv větrák položit, ale je vhodnější ho ukotvit např. izolepou nebo vruty do železa (hliník přichytíte snadno, ovšem pozor na ztrátu záruky).

Poté, co jsem použil 80mm větrák jsem dosáhl podstatně lepších teplot, a to i při přetaktování. Zde je graf na frekvencích 608/560MHz, kde sice teploty nevypadají přívětivě, ale vzhledem k výkonu jsou adekvátní.



Nutnost dodatečného chlazení platí určitě pro Radeony X800GTO s jádry R480, určitě je dobré i u R423. Pokud máte kartu s R430, možná už bude pasiv dostačující, ovšem jen s dobrým chlazením skříně a určitě je nutné hlídat teploty. Když chcete taktovat, nic jiného než další větrák vám nezbývá.
reklama