reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeony HD4800: 512 MB nebo 1 GB paměti?

7.10.2008, Petr Štefek, recenze
Radeony HD4800: 512 MB nebo 1 GB paměti?
V dnešním článku se podíváme, jak si vedou varianty Radeonů série HD4800 s rozdílnou pamětí, což v našem případě znamená porovnání mezi 512MB a 1GB variantou téže grafické karty. Vyplatí se tedy připlácet?
MSI vsadilo na luxusnější verzi "obyčejného" Radeonu HD4870 a přidalo 512MB navrch. K dispozici je krom zvýšené paměti za příplatek také OC verze, která ovšem disponuje pouze zvýšenou frekvencí jádra a jinak se jedná o naprostý standard. Krom grafické karty najdete v balení i povedenou hru Rainbow Six Vegas, která sice není posledním hitem, ale pobaví na nemálo večerů.



MSI Radeon HD4870 1GB je vybaven stejným dvojslotovým chladičem jako 512MB verze, což sebou přináší klady i zápory. Chladič dokáže uchladit kartu relativně dobře, ale na vyšší otáčky je poměrně hlučný. Pro overclocking je dobré kartu vybavit jiným chladičem. Výběr je dnes více než dostatečný.



S referenčním chladičem se mi podařilo dosáhnout stabilně na takty 795MHz (+45MHz) pro jádro a 3960MHz (+360MHz) pro paměti GDDR5. Je pravděpodobné, že s vodním chlazením nebo efektinějším chladičem bychom dosáhli taktů vyšších.



Ohřátý vzduch (a že je pořádně horký) je vyfukován ven mimo systém, což prospívá nemalou měrou vnitřní teplotě. K dispozici jsou klasicky dva DVI konektory a TV-out.



Odběr Radeonu HD4870 není zanedbatelný, a tak oproti verzi HD4850 zde najdete dva přídavné konektory pro napájení (doporučený je 500W zdroj). Teploty jsou poměrně vysoké jak ve stavu klidu (78 stupňů) tak i zátěži (85 stupňů). AMD vsadilo na snížení otáček, aby nebyl vliv chladiče rušivý, ale platí se za to vysokými provozními teplotami.
reklama