reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RaidSonic IB-NAS4220 - RAID pro váš Ethernet

15.10.2007, Jan Vítek, recenze
RaidSonic IB-NAS4220 - RAID pro váš Ethernet
Řada NAS produktů ICY BOX od společnosti RaidSonic byla představena na těchto stránkách již dříve, avšak to jsme se zabývali pouze třemi ze čtyřech modelů, které tato firma nabízí. Dnešní NAS box dokáže využít dvojici Serial ATA disků, připojuje se přes gigabitový Ethernet a svou konektivitu nabízí i pro další úložná zařízení připojitelná přes rozhraní USB 2.0
Nastavení a správa boxu probíhá klasicky přes webové rozhraní, takže si otevřeme prohlížeč a zadáme příslušnou adresu. Přivítá nás příhlašovací obrazovka, kam se vyplní výchozí přihlašovací jméno a heslo (admin/admin) a můžeme nastavovat.



Naskočí hlavní obrazovka, kde se dozvíme hlavní systémové informace a v záložce Basic si můžeme pomocí průvodců přidat uživatele, skupiny, nebo sdílené adresáře. To jsou však zcela základní věci, které v lepší podobě s mocnějšími funkcemi najdeme mezi volbami v záložce Control Panel.



Jak je vidět, různých voleb je zde opravdu dost, takže bude z čeho vybírat. Jako první zde máme nastavení uživatel a skupin.


Uživatelé a skupiny




Nastavení uživatel a skupin je klasickou součástí NAS boxů od RaidSonicu a zde funguje naprosto stejně. Můžete si zde vytvořit množství uživatelských účtů, které se pak pro lepší správu mohou řadit do uživatelských skupin.




Fileserver a printserver

Jako další je nastavení souborového serveru, tedy Samby i FTP, kde máme důležité volby vztahující se k těmto dvěma přenosovým protokolům.



Vedle toho se v této skupině záložek objeví i volby ohledně sdílených adresářů, kde se postaráme i o různé způsoby přístupu.



A nakonec tu máme jednoduchou volbu pro zapnutí printserveru, takže je jasné, že k USB portům boxu můžete připojit také tiskárnu.




Systém


Systémová nastavení zde nesmí chybět jednak je to pěkně přehledné nastavení jména zařízení a veškerých adres IP protokolu. Ty si můžete nastavit manuálně, nebo si je necháte přiřadit DNS serverem.




Nastavení času, časové zóny a NTP serveru pro automatickou synchronizaci


Přehled zaplnění disku - můžete si zvolit mezi celkovým pohledem, nebo z hlediska uživatelů

Další dvě záložky si ukazovat nebudeme. Jde o systémové informace, které vidíte na úvodním obrázku a dále dvě volby pro restart zařízení, nebo jeho vypnutí.


Síťové služby


Potom jsou zde síťové služby (Network Service), kde si můžete zapnout DHCP server a můžete se podívat na seznam přidělených adres.



Zajímavý je také jednoduchý Bittorrent klient. Zvolíte si maximální rychlost downloadu / uploadu a zadáte cestu k *.torrent souboru. Dole se pak objeví tabulka s informacemi o zadané práci včetně objemu stahovaných dat, již stáhnutého podílu, downloadu, uploadu, počtu klientů a statutu. Na jedné stránce tedy pak máte přehled o všech akcích.



A nakonec jsou mezi síťovými službami jednoduché volby se zprovozněním serverů Twonky Media (o něm jsem se zmiňoval již zde) či iTunes.


reklama