reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RaidSonic IB-NAS4220 - RAID pro váš Ethernet

15.10.2007, Jan Vítek, recenze
RaidSonic IB-NAS4220 - RAID pro váš Ethernet
Řada NAS produktů ICY BOX od společnosti RaidSonic byla představena na těchto stránkách již dříve, avšak to jsme se zabývali pouze třemi ze čtyřech modelů, které tato firma nabízí. Dnešní NAS box dokáže využít dvojici Serial ATA disků, připojuje se přes gigabitový Ethernet a svou konektivitu nabízí i pro další úložná zařízení připojitelná přes rozhraní USB 2.0

Údržba


Pokračujeme s konfigurací boxu na další skupině záložek - Maintenance. Tam je v podstatě nutné se podívat co nejdříve, protože se disky budou muset nejdříve připravit na použití tím, že se zformátují na jeden z dostupných souborových systémů - FAT32, EXT2 nebo EXT3.


Systém uživatele sám vyzve, aby disky naformátoval


Po naformátování se oba disky zobrazí se všemi relevantními informacemi a možností ověřit integritu dat

Pokud jste si naformátovali disky zvlášť, pak je vytvoření pole RAID samozřejmě nemožné. Systém vás tedy upozorní, že bude muset disky znovu naformátovat, čímž se tedy ztratí systémová data.



Po jejich odstranění si již můžete vybrat mezi několika RAID poli - RAID 0 (stripping), RAID 1 (mirroring) a Span, tedy spojení dvou disků v jeden. A nakonec se rozhodnete mezi využitím souborového systému EXT2 a EXT3



Nakonec se po utvoření RAID pole můžeme podívat na základní informace o něm a o discích, které se na něm podílejí. A když jde na této záložce vytvořit, tak jej zde můžete rovněž tak i odstranit.



Dále již jsou v Maintenance čtyři záložky, jež si všechny ukazovat nemusíme, protože jsou velmi jednoduché. Jedná se o upgrade firmware, export konfigurace do souboru pro její zálohování, naopak obnovení konfigurace z uloženého souboru a nakonec reset do továrního nastavení.




Logy


A zcela nakonec se můžeme podívat na logy. Jednak je to log DHCP serveru a pak systémový log a nakonec administrační log.






Testy rychlosti přenosu dat


Všechny zmíněné možnosti jsou sice hezké, ale box by měl být o to výkonnější, aby dokázal všechny své aktivity vůbec zvládnout. Nejdříve jsem vyzkoušel, jakých přenosových rychlostí se dá dosáhnout s normálním 10/100Mbps routerem Edimax. Výsledky pak můžeme porovnat s tím, jak se box projevil připojený na 1Gbps Ethernet. Instalovány byly mimochodem dva pevné disky Western Digital WD1600JS.

100Mb/s Ethernet
Samba
FTP
Upload
Download
Upload
Download
5,46 MB/s
7,54 MB/s
5,17 MB/s
10,75 MB/s

Přenosové rychlosti na 100Mbps síti příliš úsměvné nejsou a je vidět, že pouze download z FTP serveru se tlačí k fyzickému přenosovému limitu 100Mbps. Ostatní hodnoty jsou spíše poloviční.

1Gb/s Ethernet
Samba
FTP
Upload
Download
Upload
Download
6,71 MB/s
15,2 MB/s
6,67 MB/s
23,4 MB/s

S připojením na 1Gb/s Ethernet se situace zlepšila, a to především u downloadů ze Samby a FTP, které se zdvojnásobily. Trošku divné ale je, proč na 100Mbps síti download u Samby neměl aspoň 10 MB/s, když se rychlost u 1Gb/s sítě dostala až na 15 MB/s. Hodnoty pro upload se ale zvedly pouze o cca 1 MB/s, ale zvedly. Osobně bych tedy výkon boxu v tomto ohledu označil jako dobrý. Velmi podobných výkonů jsem však dosáhl s disky nakonfigurovanými do polí RAID 0, 1 i naformátovanými samostatně. Proto zde považuji pole RAID 0 (stripping) pouze za hříčku pro ty, kteří mají rádi riziko ztráty dat. RAID 1 již samozřejmě svůj účel má.
reklama