reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.10.2007, Jan Vítek, recenze
Řada NAS produktů ICY BOX od společnosti RaidSonic byla představena na těchto stránkách již dříve, avšak to jsme se zabývali pouze třemi ze čtyřech modelů, které tato firma nabízí. Dnešní NAS box dokáže využít dvojici Serial ATA disků, připojuje se přes gigabitový Ethernet a svou konektivitu nabízí i pro další úložná zařízení připojitelná přes rozhraní USB 2.0
Cruz | 20.8.200915:07
Prodám tento NAS srvr. Jeden mi přebývá nevyužit. Cenu určitě dohodnem. V případě zájmu ­(či jakýchkoliv otázek­) mne kontaktujte na tel. 736 766 601 , děkuji.
Odpovědět0  0
Martin Janouš | 3.2.200911:42
Prosím o radu mám IB­-NAS4220 k němu připojenou tiskárnu HP LaserJet 1020 a ne a ne tisknout. Přitom vše je nainstalováno a dokonce tisk odejde z tiskové fronty do zařízení, ale tiskárna nic nevytiskne. Tiskárna je samozřejmě vidět v nastavení print serveru. Dík předem za radu.
Odpovědět0  0
mart1n | 18.3.200913:34
Presne ten isty problem s Konica­-Minolta PagePro 1380MF. V Icyboxe je FW 2.6.3.1, doska je VS2.
Odpovědět0  0
RoPo (187) | 18.3.200914:12
A není tiskárna GDI? U GDI tiskáren ­(nemá vlastní CPU pro zpracování tiskového jazyka ­- využívá CPU připojeného PC­) bývá problém, pokud nejsou připojeny přímo k PC.
Odpovědět0  0
RoPo (187) | 18.3.200914:23
V RaidSonicu je nějaká forma Linuxu. Možná pomůže nějaký postup co je zde:http:­/­/www.abclinuxu.cz­/poradna­/linux­/show­/149720;jsessionid=y7mrxux37nqi


Jinak koupit jinou tiskárnu.
Odpovědět0  0
martin2536 | 31.1.20097:41
Ahoj ve spolek mám toto zařízení v provozu a pokud tam nakopíruji soubor s diakritikou tak po nějaké době se písmenka změní v nesmysl. Nevíte kde je problém? formát disku je ex2. Dík za odpověď
Odpovědět0  0
Frontier | 31.1.200916:23
Problem je podla mna v podpore stareho ms­-dos kodovania. Mne sa to stalo, ked som pridal do NASu druhy disk naformatovany na FAT32 na druhom kompe. Treba skusit naformatovat disky spolu v NASe...
Odpovědět0  0
Braque | 24.1.200913:20
som zhrnul do clanku tu­- http:­/­/botka.sk­/?p=227
Odpovědět0  0
Andrej Racik | 3.12.200819:04
Neviete ci ma tento box obmedzenie na velkost HDD, resp. velkost RAID pola? mal som v nom 750GB WD, a slapal v pohode. Teraz som namontoval 2x1.5TB Seagate, a box nejak blbne. SPAN­/JBOD nechce vytvorit vobec a RAID 0 mal kapacitu 730GB namiesto 3TB..., RAID 1 nepotrebujem, nejde o kriticke data, ale este vyskusam aku kapacitu box v tejto kombinacii vytvori.
Ak niekto viete, prosim poradte, diky.
Odpovědět0  0
RoPo (187) | 3.12.200821:07
BOX 1,5TB disk nemusí podporovat. Podíval bych se na stránky výrobce zda nemá novější firmware ­(software­), který 1,5 TB disky podporuje.
Odpovědět0  0
:o( | 13.10.20088:34
No skoda, ze ta odpoved dosla dost neskoro :o­( Zatial skusenosti... Osadil som ho zatial jednym 1 TB diskom WD ­(Eco­). Kedze nemam zatial moznost ho zapojit do celej siete ­(nemam este HUB alebo router­) je pripojeni priamo k compu. Prihlasenie a sprava disku cez wizard je celkom OK, len treba mat trocha trpezlivosti... Rychlost pristupu k disku je priemerna. S tym vypinanim je skutocne trocha problem. Tlacitko treba podrzat troska dlhsie. INak dost zalezi, ci ma clovek upgradovany NAS na novu verzi ­(je to napisane na plosaku­) Starsie kusy amli problem s detekciou HDD a niekedy zostali bezdoovodne out. Kedze NAS neni v plnohodnotnej sieti a netestoval som ho 48 h. v kuse nemozem zodpovedne povedat, ako funguje... snad sa to podari a napisem neskor.
Odpovědět0  0
Jan Petrák | 12.10.20089:25
4 měsíce se v provozu trápíme s tímto pokusem o výrobek. Firma RaidSonic nereaguje na žádné žádosti o tech. podporu prostřednictvím svých web. stránek, když se na popud importéra konečně ozvala, tak od tohoto pokusu hraje mrtvého brouka. NAS4220 se dost často zasekává při přenosu delších souborů, někdy nejde vypnout, je příšerně pomalý, ověření FTP účtu trvá někdy více jak 40 sec. Pokud na disku vytvoříte nějaký adresář, pomocí Wizzardu, tak se ho už nikdy nezbavíte včetně dat, které zabírají prostor na HDD. Ušetřete si peníze a poohlédněte se po nějakém jiném výrobci. RaidSonic ­- NE !
Odpovědět0  0
Flynetman | 10.7.200810:48
Zdravim. Neviete mi prosim poradit, ci bude tento NAS korektne fungovat s 2x HDD Samsung Spinpoint F1 1TB HD103UJ
Forn NAS4220 je iba v necine a v tej som lama. Dakujem
Odpovědět0  0
Vaclav Stepan | 1.5.200922:06
Jo, s F1 funguje.
Odpovědět0  0
Bobhy | 7.5.20088:08
Zdravím, uvažuju že ten box koupim. Zajímalo by mě ale, pokud mi někdo můžete napsat zkušenosti, jak to vypadá když se rozpadne RAID 1 pole. Výpadek jednoho disku ­(třeba i schválně nasimulované­).
Za 1: Jakým způsobem ­(jestli vůbec­) dá box vědět, že je jeden disk out
Za 2: Jak je to v případě disků s různou kapacitou ­(jestli bude na RAID použita kapacita menšího nebo to vůbec nepojede apod.­)
Za 3: V případě že do systému dodám druhý disk jestli box dokáže sám bez zásahu obnovit RAID pole nebo je třeba k tomu podnikat nějaké kroky.
Za 4: Zda při výpadku jednoho disku budou po síti pořád k dispozici a bude možné je tahat a nebo se musí nejdřívě obnovit rozpadlé pole aby se dalo k datům přistupovat.
Díky za odpovědi.
Odpovědět0  0
RoPo (187) | 7.5.20088:48
Mám WD s disky zapojenými do RAID1 ­(disk je připojen do FireWire­). Už se mě stalo, že jeden disk vlivem přehrátí vypadnul. Zjistil jsem to jednak informační ikonou v systrayi Windows a za druhé WD má na sobě dva indikační světelné kroužky, které indikují obsazenou kapacitu, potřebu provést repair pole a provádění repairu pole.
U tohoto disku to bude pravděpodobně přes webový management, kontrolkou na boxu a pravděpdobně půjde i nastavit přes web management odeslat e­-mail ­(SMS­) s hlášením o problému s disky ­(tak jak to lze standardně ­"u normálních­" RAID polí­).

Data při výpadku se sesynchronizovali normálně, jen disk byl pomalejší a během resyncu jej nevypínej. Já jsem jej zkusil vypnout ­(:­)­) nic se nestalo. Resync disků pokračoval po zapnutí dál ­(tak jak je zvykem u RAID polí­). Předpokládám, že u tohoto NAS disku bude chování stejné.

Disky je velmi dobré dát zcela shodné ­- kapacitou, přístupovou dobou, výrobce. Pokud budou rozdílné, tak vše ­"pojede­" podle toho horšího disku ­- to je logické a v praxi to tak je. Ale toto míchání disku nedoporučuji.

Při dodání druhého disku myslíš jak? Pokud tam RAID nebyl nakonfigurován, tak je jej potřeba nakonfigurovat. Pokud máš na mysli při výměně vadného disku v existujícím RAID poli, tak: Předpokládám, že toto NAS řešení je friendly. Pak by SW měl poznat že došlo k výměně disku v existujícím RAID poli a měl by sám provést naformátování a zrcadlení souborů. Pokud box není ­"friendly­", tak to budeš muset udělat ručne ­"pár čudlíky­" přes webové rozhraní.

Snad jsem vše osvětlil, jak se pracuje s RAIDem.
Odpovědět0  0
Robert Drmola | 7.5.20089:48
Díky za rychlou odpověď. Předpokládám právě že kromě nějaké stavové ikony na boxu bude šuflík schopnej i poslat mail. Jen jsem se chtěl nějak ujistit. U těch dalších otázek jsem to právě myslel tak jak jsem napsal :­-­) Už jsem totiž měl možnost pracovat s nějakým RAIDem, ale když se RAID 1 rozpadlo, tak se nejdřívě muselo obnovit pole ­(dodat druhý disk a zmirrorovat jej­) jinak se prostě odmítal bavit. A navíc když byly disky různých kapacit, tak prostě odmítl RAID vytvořit nebo obnovit. Proto možná tyto tak trochu blbé otázky.
Předpokládám, že tady to bude chodit bez potíží ­(samozřejmě ideálně stejné disky­) a při výpadku jednoho z nich pořád budou data k dispozici a ne až po obnovení pole.
Odpovědět0  0
RoPo (187) | 7.5.20089:58
Aha... Tak to by chtělo, aby sem napsal informace někdo kdo má přímo tento konkrétní NAS box. Páč nevím, jak je uvnitř tohoto NASu Linux nakonfigurovaný.

Já jsem pořád také uvažoval o NASu, ale nakonec jsem skončil u PC s 35W Celeronem 420, gigovkou a 3xHDD v RAIDu5. Hledal jsem cenově rozumný NAS, který zvládá gigabit ethernet s přenosovou rychlostí čtení­/zápisu aspoň kolem 30MB­/s. Nic cenově rozumného není. Ta to vyhrálo PC s nízkým odběrem CPU.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 10.12.200718:43
Odpovědět0  0
eraser (344) | 27.12.200713:00
Tento NAS box má seriózne problémy s niektorými modelmi a kombináciami. Zatiaľ by som bol opatrný, prípadne treba vyčkať na opravný firmware.


Bližšie info na danej stránke, prípadne na fóre, na ktoré NAS­-4220 stránka odkazuje.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 19.4.200815:04
Firmy Raidsonic potvrdila nestabilitu NAS boxu v prípade použitia niektorých modelov diskov a preto sa rozhodla, že situáciu napraví, takže majitelia starších verzií dosiek budú mať možnosť bezplatnej výmeny a nové boxy sa predávajú s revíziou v1.2, ktorá je už v poriadku.

Viac info: http:­/­/forum.nas­-portal.org­/showthread.php?t=1166
Odpovědět0  0
eraser (344) | 17.10.200718:14
Ako je to s podporou, resp. správou USB boxu, ktorý by som si k tomuto NAS boxu pripojil? Zaujíma ma schopnosť naformátovať takto pripojený box, resp. disk na file systém, ktorý NAS podporuje, pretože predpokladám, že ak by som zapojil box s diskom s NTFS súborovým systémom, tak ho tento NAS box neobslúži.


Je teda možné naformátovať disk ­(pozor, ide o IDE rozhranie­) v pripojenom USB boxe pomocou ovládacieho SW tohto NAS boxu?
Odpovědět0  0
eraser (344) | 8.11.200722:52
Výrobca tvrdí následovné...

Supported file system
As on the internal hard discs the IB­-NAS4220­-B supports EXT2, EXT3 and FAT32 on external mass storage devices. The IB­-NAS4220­-B supports only one partition per mass storage device. If the mass storage device has more than one partition, only the first partition will be recognized.

Podarilo sa mi bez problémov pripojiť moju staručkú laserovú tlačiareň Lexmark Optra R+ cez LPT­/USB redukciu, avšak nefunguje mi žiadny USB stick, pričom som ich skúšal zapojiť do oboch USB portov, pričom tie sú v poriadku, inak by som nemohol tlačiť. Zrejme bude problém v podpore, samozrejme som použil FAT32 file systém.

Pripojené USB mass storage zariadenie, prípadne USB stick by sa mal zobraziť ako zložka s názvom usb1, resp. usb2.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 9.11.20070:41
Tak, už to ide... stačilo reštartovať NAS box, hmm, skoro ako u MS. :)
Odpovědět0  0
Petrik_CZ | 16.10.200715:15
jelikoz to bezi na linuxu, umoznuje to pripojeni na SSH resp. sifrovane SFTP? dekuji :)
Odpovědět0  0
vogo | 15.10.200713:41
neviem preco neustale recenzujete v poslednej dobe iba nas boxy a pc skrine, uz ma to zacina trochu nudit, ked tak zrecenzujte nejaky noname shit aby ste citatelov upozornili ze to nemaju kupovat :­)
ale nie len skrinky ktore sa lisia dizajnom, to je individualna vec, alebo nas boxy, ktore sice maju gigabit ethernet, ale zas nemaju neco ine vid raid 0, sorry trosku som sa rozpisal :D
Odpovědět0  0
eraser (344) | 16.10.200719:54
To je individuálne, pretože mňa táto recenzia potešila, pretože mám presne tento box v pláne zakúpiť a využívať ako RAID 1 network storage. Škoda, že ho nemajú v ponuke viacerí predajcovia, resp. jedna moja obľúbená česká spoločnosť, v ktorej mám vyhliadnuté i disky a ešte čakám na tento box. :­)

Mimochodom, koho by bavilo čítať o skrinkách, ktoré nie sú totálny brak? Lepšie je sa zamerať na kvalitnejšie a značkové, no a podľa toho sa prípadne rozhodnúť. Rozoznať totálny šmejd sa dá i obrázka.

No a boxy, to je v súčasnosti veľká móda a ich recenzie sú vítané, pretože tu už nejde len o pár záberov na fotke, je nutné ich preklepnúť a otestovať ich stabilitu a priepustnosť. No a NAS boxy sa taktiež dostávajú do povedomia, najmä z dôvodu poklesu ceny a ich zaradenia do kategórie sieťový storage a mini domáci server.
Odpovědět0  0
RoPo (187) | 15.10.200711:52
Už jsem se chtěl radovat. Umí alespoň RAID1. Má gigabit ­(sic jej výkonem nevyužije­). Velice pěkný design. Umí toho dost. Ale ta cena :­(. Kdyby byla kolem cca. 2000 ­- 2500,­- tak se dá o tom uvažovat. Ale 4500? To je moc.
To už je pořád lepší nějaký AMD 3800+ EE + deska s GK a GLan + 512MB RAM + case + zdroj. To budu asi na nějakých 5000,­-, ale z cela jinými možnostmi a využije se snad i GLan na plno včetně možnosti využívat RAID5.
Škoda, velká škoda. Chtěl jsem ­"vyhodit­" můj ­"šuplík­" s eSATA ­(cca.>60MB­/s­)­/USB­(cca.35MB­/s­) a používat NAS. Musím ještě počkat nebo opravdu se vrhnout na sólo standalone PC.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 16.10.200720:00
Presne, ako píšeš. Nie je problém vytvoriť si vlastný server s rovnakými, resp. viacerými funkciami, než má tento NAS box. No určite sa nedokážeš dostať na taký rozmer, akým disponuje má táto krabička a určite i spotreba nebude nižšia, či rovnaká. Pre niekoho sú to rozhodujúce faktory.

Toto máme HW hľadisko, no a zo SW pohľadu zrejme nedokážeš vytvoriť spôsob, ako mať po kope všetky nastavenia, konfigurácie a môcť k nim prispupovať z ľubovoľného počítača v sieti, vrátane využitia rôznych operačných systémov.
Odpovědět0  0
RoPo (187) | 17.10.20078:54
Rozměrově bude výsledek o něco větší, to ano. Ale podobné skříně, o něco větší není problém pořídit.
Ale dokážu. SW řešení je ­"jednoduché­". U těchto NAS boxů se používá Linux. Ale na takovéto postavené PC lze dát i Windows ­(např Windows Home Server­). Vše dálkově přístupné. Dálkově konfigurovatelné a to i přes www. S dostupností z různých OS není také prblém.

Toto řešní má oproti standalone PC jednu výhodu: koupíš, namontuješ HDD a jedeš. U standalone PC musíš ještě nainstalovat potřebné SW vybavení. Ale potom taky jedeš a už se o to nestaráš. U standalone PC velká výhoda ­- umí to, co chceš.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 17.10.200718:09
Práve výhoda toho SW spočíva v jeho jednoduchosti a rychlej konfigurovateľnosti. Každý užívateľ nie je schopný, aby podobné dosiahol vďaka Linuxu, či Windows Home Server.

Výhody tvojho file servera sú zrejmé a prevyšujú možnosti tohto NAS, no niekomu postačuje i toto jednoduché riešenie a práve takýto užívateľ si tento box kúpi.
Odpovědět0  0
Tifosi (66) | 15.10.200710:13
Má tenhle kousek nějakou konkurenci? Zatim jsem zahlídnul jen jeden podobnej box u CzC... ale za 8000,-
Odpovědět0  0
Dave4524 | 16.10.200712:56
Podobny kus dela take D­-link, viz www.dlink.com
Odpovědět0  0
Mario6121 (1) | 16.10.200713:13
Mam cca 1­/2 roku DNS­-323, za zhruba stejny penize, ale vykon dvojnasobny na 1GB­/s a navic AV­-Server. Pouzivam to s 2x HD501LJ RAID­-0 a krome teploty ­(ma stejne maly a nevykonny vetrak ja ICY­), spokojenost. Hodne jsem laboroval s firmware, ale nakonec jsem se vratil k nejstarsimu, uprednostnuju max. vykon na siti. Mam na tom TV series, na TV na to koukam pres DSM­-520.
Odpovědět0  0
abcabc | 15.10.20079:41
hladam nejaky NAS alebo lubovolne ine ulozisko, ktore ulozene data aj kryptuje. tento ma prilis nepresvedcil ...
Odpovědět0  0
Styryx (39) | 15.10.200710:17
To už spíš něco přímo připojitelnýho k PC ­- přes USB nebo Firewire, např. já používám k notebooku extra 80GB disk v rámečku, připojeným Firewire ­(lze ještě USB2.0, ale používám to Firewire a doporučuju ho spíš, protože míň zatěžuje při práci procesor­), lze tam mít pak libovolný souborový formát stejně jako přímo v PC, používám na něm TrueCrypt partition formátovanou NTFS.
Odpovědět0  0
abcabc | 15.10.200711:35
Praveze ja by som chcel NAS ­- mala krabicka, ktora nezabera vela miesta a ma malu spotrebu, pomerne lahko pristupna po sieti, v pripade odcudzenia neuniknu citlive data ­(resp. nie je trivialne sa k nim dostat­). Prave preto NAS a prave preto encryption. Keby mi neslo o zabrate miesto a spotrebu, tak by som uz davno ­"recykloval­" nejake stare Pentium :­-­)­)­) ...
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 15.10.20079:39
Umí tahle krabička usnout při nečinnosti po nastavené době a snížit tak svoji spotřebu? Jaká je praktická spotřeba takového zařízení? Díky.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 16.10.200719:44
Podporuje Spin Down pre disky, mimochodom spotreba boxu je podľa výrobcu 57W.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 17.10.20076:23
Díky, určitě informace.Koukal jsem do datasheetu a tam je uvedeno 57W jako dimenzování zdroje.Víc ke spotřebě se tam bohužel nedočtu.Na průměrnou spotřebu by to bylo přeci jen hodně. Např. Seagate u svých disků uvádí průměrnou pracovní spotřebu cca 12W, idle 8W, špičkovou 33W.Při náběhu se dvěma takovými kousky by se tedy zdroj měl dost zapotit, ale při normální práci by mohl být odběr cca poloviční.
Odpovědět0  0
RoPo (187) | 17.10.20078:47
57W? To je vtip, ne? To už by bylo opravdu lepší standalone PC. To nabídne podobnou spotřebu ­(i nižší­). Podobnou cenu, ale hlavně nesrovnatelně více možností.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 17.10.200718:03
Ako uviedol cml11, je to len dimenzovanie zdroja. No a nechce sa mi veriť, že by si dosiahol nižšiu spotrebu so standalone PC. Prípadne napíš, aký HW by si použil, podľa toho môžeme porovnať i cenovú hladinu.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 15.10.20077:54
... no ono taky záleží jakou má daný router propustnost. Takové ty domácí Edimaxy mají 40Mbps. Pak je ale otázka zda jste to hnali přes router, nebo switch ... byť je to jedno zařízení ....

... spíše jste to měli zkoušet zapojit přímo do PC ... a pak testnout přes nějaké další zařízení ... řekl bych, že tím může být výsledek měření podstatně ovlivně na úkor testovaného ..... :(
Odpovědět0  0
MM_tanka | 15.10.20070:47
podle mě je správně: Proto zde považuji pole RAID 0 ­(stripping­) pouze za hříčku pro ty, kteří mají rádi riziko ztráty dat. RAID 1 již samozřejmě svůj účel má.

Odpovědět0  0
Karel Polívka (1080) | 15.10.20077:48
Ano, opraveno. Děkuji za upozornění.
Odpovědět0  0
Bobek.Azbest | 15.10.200715:25
Tak já si taky rýpnu. Data se nesvlékají, ale ­"proužkují­", tudíž namísto stripping raději striping. ;)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.