reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Recenze Radeonu X1800XL: Vítej R520!

13.10.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Recenze Radeonu X1800XL: Vítej R520!
Týden po oficiálním představení nových Radeonů série X1K dorazila R520 i do redakce Světa Hardware, a to konkrétně jako model Radeon X1800XL. Tato grafická karta sice není novým králem výkonu, ale nabízí mnoho zajímavých novinek včetně rapidního zlepšení kvality obrazu a technologie Avivo. V recenzi najdete nejen podrobný rozbor výkonu, ale i screenshoty s novými optimalizacemi.

Závěr



Radeon X1800XL je velmi rozporuplná grafická karta. Je postavena na nové architektuře jádra R520, které přináší hlavně hromadu technologických změn, nicméně praktický výkon s nimi lehce kontrastuje. První příčinou může být počet pipelines ve srovnání s GeForce 7, protože zatímco nVidia obsahuje 20, resp. 24 jednotek, ATi si drží stále svých 16. Na druhou stranu běží jádro R520 na vyšší frekvenci, což rozdíl částečně kompenzuje.

Když se tedy podíváme na výkon, výsledek je jasný - Radeon X1800XL je rychlejší než dosavadní hi-end ATi v podobě X850XT PE, ale přibližně o 8% pomalejší než GeForce 7800GT, která je na tom cenově stejně. ATi má sice v Direct3D mírnou převahu, ale vše je smazáno mizerným výkonem v OpenGL (Doom 3, Chronicles of Riddick). Toto bude ale mj. příčinou ovladačů, které jsou zcela jistě nedoladěné. Přeci jen se jedná o velmi odlišnou architekturu s jinými principy a funkčností.

Radeon X1800XL má ale jiné výhody. Mezi ně patří rozhodně možnosti pro vylepšení kvality obrazu, jako je adaptivní AA a úhlově nezávislé anizotropní filtrování. Adaptivní AA je na tom kvalitou velmi podobně jako transparentní SuperSampling u nVidie, ale dopad na výkon je bohužel větší (záleží na hře). Na druhou stranu HQ filtrování textur je vynikající věc, proti které nVidia konkurenci nemá a výrazně vylepšuje kvalitu textur v úhlech, které nejsou násobky 45°. Mimo to podporuje Radeon X1800XL plně SM3.0 včetně HDR a možnosti zapnutí FSAA společně s HDR. Ve složitějších kódech má ATi navrch, což je dobrý výhled do budoucna.


Ještě jsem se nezabýval spotřebou, teplotami a přetaktováním karty. Důvod je prostý - programy, které sledování teploty a overclocking běžně zajišťují, zatím Radeon X1800XL nerozpoznají. Pro přetaktování na zahraničních serverech se používá přímo utilita ATi, kterou jsem ovšem neměl k dispozici. K tomuto se ještě určitě vrátím. Jen podotknu, že karta je opravdu horká a referenční chladič je pořádný "hučák".

Co se týče samotné grafické karty Sapphire, tak ta si udržela svůj standard, i když staví na referenčním designu. Jedná se hlavně o software pro přetaktování TRIXX, který, doufejme, začne časem fungovat i pro tuto kartu, a samozřejmě o DVD Sapphire Select, ze kterého si můžete vybrat dvě plné hry dle vlastního uvážení. K dispozici jsou Brothers In Arms, Prince of Persia: Warrior Within, Tony Hawk's Underground 2 a Richard Burns Rally.

Klady
Zápory
Výkon pro všechny nové hry
Velmi špatný výkon v OpenGL
Rychlejší než X850XT PE
Nedoladěné ovladače
Menší dopad FSAA/AF na výkon
Pomalejší než GeForce 7800GT
Adaptivní AA až pro 6x FSAA
O chlup horší kvalita AdAA proti TrAA
HQ anizotropní filtrování
Hlučný referenční chladič
Plná podpora SM3.0 včetně HDR
Vyšší spotřeba/uvolňované teplo
Avivo pro filtraci a akceleraci videa
Ikona Odkaz na databázi
Softwarový bundle
Ikona Odkaz na databázi
Přijatelná cena
Ikona Odkaz na databázi

Závěrem tedy musím říct následující. Pro ty, kteří uvažují hi-endový upgrade v rozumných mezích a jdou po výkonu, bych doporučil spíše GeForce 7800GT. Naopak Radeon X1800XL bych doporučil těm, kteří holdují kvalitnímu obrazu, využijí potenciál SM3.0 v nejnovějších hrách a oželí prozatímní nedoladěnost ovladačů pro OpenGL. Ostatně, z recenze byste si mohli udělat obrázek téměř úplný.

Cena: cca 12 800 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky

Za zapůjčení grafické karty Radeon X1800XL děkujeme společnosti Sapphire

reklama