reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Recenze Radeonu X1800XL: Vítej R520!

13.10.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Recenze Radeonu X1800XL: Vítej R520!
Týden po oficiálním představení nových Radeonů série X1K dorazila R520 i do redakce Světa Hardware, a to konkrétně jako model Radeon X1800XL. Tato grafická karta sice není novým králem výkonu, ale nabízí mnoho zajímavých novinek včetně rapidního zlepšení kvality obrazu a technologie Avivo. V recenzi najdete nejen podrobný rozbor výkonu, ale i screenshoty s novými optimalizacemi.
Pokračování z předchozí strany…


Zde máte detail grafického jádra R520. To rozhodně není nijak malé, a to i přes 90nm výrobní proces, který žádný jiný výrobce GPU zatím nepoužívá (nVidia ale chystá). Jeho rozměry jsou přibližně 17,8 x 16,3mm a plocha tedy kolem 290 mm2. Na pouzdře je vidět mnoho rezistorů/kondenzátorů, což naznačuje opravdu složitou logiku obvodů.


Na kartě je přítomen i napájecí konektor, protože spotřeba není zrovna nejmenší a 75W se sběrnice PCI Express by určitě nestačilo. Jedná se o 6-pinový Molex dle standardu ATX12V v2.0, který živí grafické jádro a 8 paměťových čipů. Kousek od konektoru vidíte pasivně chlazené napájecí prvky.



Zde je detail paměťového čipu, který se také od klasických BGA liší. Nemá totiž čtvercový tvar, ale obdélníkový a navíc se jedná o 1,4ns rating s nominální frekvencí 700MHz, což mu může závidět i GeForce 7800GTX. Škoda, že zatím není žádný nástroj, který by uměl Radeon X1800XL přetaktovat.


Konektory jsou už pro hi-endovou kartu typické - dvakrát DVI-I a jeden HDTV-Out.

Software a příslušenství



V krabici naleznete kromě grafické karty ještě poměrně bohaté příslušenství, jak tomu už bývá i hi-endových karet zvykem. Z "hardwarové" výbavy musím zmínit kabel s kompozitními konektory, kabel s S-Video konektory, redukci z TV-Out na YPbPr (HDTV), napájecí redukci 4-pin Molex->6-pin Molex a samozřejmě redukci DVI-I->D-Sub.


Kromě toho je dodán manuál a několik zajímavých datových disků. Obsahují jednak software CyberLink PowerDirector 3 a PowerDVD, za druhé pak CD s ovladači a softwarem pro přetaktování TRIXX, který zatím (jako všechny ostatní) na Radeon X1800XL nefunguje.


Posledním diskem je DVD Sapphire Select, o kterém jsem psal již v recenzích Radeonu X800GTO a GTO2. Jedná se o DVD, na kterém jsou obsaženy hned 4 plné hry, od kterých si ale můžete zahrát jen demoverze, ze kterých si následně vyberete "tu pravou" hru pro vás. U této drahé karty máte k dispozici hned dva kódy, které slouží k aktivaci daných her.

A nyní se již můžeme podívat na testy Radeonu X1800XL.
reklama