reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Recenze socketu LGA775 a 4 základních desek

13.7.2004, Martin Štěpánek, recenze
Recenze socketu LGA775 a 4 základních desek
Dnes vám přinášíme recenzi nové rodiny čipových sad určených pro procesory Pentium 4. Ano, jak již všichni tušíte, jedná se o čipové sady Grantsdale a Alderwood (i915 a i925), které jsou určeny pro nové, beznožičkové procesory. Součástí recenze je i popis a test čtyř základních desek - Intel, Abit a MSI.
Abit DuraMAX AA8 - Intel i925X


Abit DuraMAX AA8
Klikněte pro zvětšení

Základní deska Abit DuraMAX AA8 je již klasickým zástupcem desky s čipovou sadou i925X. Tedy zde se nekonají žádná překvapení v podobě DDR pamětí a podobných věcí. Jediný čím nás tato deska může překvapit jsou její OC možnosti jako podpora pro Abit Clock (ten jsem k desce sice neměl, ale na internetu jsem viděl obrázek, který mluvil sám za sebe).


Manuál
Klikněte pro zvětšení

Stejně jako u AG8 je i zde přibaleno vše potřebné: 4x SATA kabely, 1x PATA, 1x Floppy a další USB a FireWire brackety.

Rozvržení komponent


Klikněte pro zvětšení

Rovržení všech komponent je velmi podobné tomu u AG8. Na stejném místě jsou i napájecí konektory a bohužel i floppy konektor. Ale i zde platí, že této základní desce není jinak co vytknout.


Klikněte pro zvětšení

Zde je pohled na chlazení north-bridge. Větrák zde nasává vzduch od CPU chladiče a fouká jej dále na grafickou kartu.

Konektory


Klikněte pro zvětšení

Co se týká konektorů, je zde jen jeden rozdíl ve srovnání s AG8, ten spočívá v integraci lepšího zvukové čipu a s ním i spojenou podporou pro 8-kanálový zvuk a tedy potřeby 6-ti zvukových konektorů.

Speciality

Mezi speciality patří především technologie uGuru a pak již ne tak neobvyklý POST display. Technologie uGuru je něco podobného jako CoreCell u MSI, stará se tedy o přetaktování sestavy. Ke všemu slouží poměrně zdařilé Windows utility, které mají snad všechny informace o momentálním stavu počítače k dispozici.


uGuru

POST display a uGuru

FireWire

I zde byl použit řadič FireWire od firmy Texas Instruments. Na něj je možné připojit dvě FireWire 400 zařízení.



Zvuk

Příjemným překvapením pak byl zvukový čip Realtek ALC880. Jedná se o novou verzi ALC 850, který stejně jako ten nový poskytuje 8-kanálový zvuk.




Síť

O síť se již tradičně stará řadič od firmy Realtek. Jedná se o RTL8110S, který je schopen pracovat na rychlostech 10/100/1000Mbit.



Ostatní

Klikněte pro zvětšení
reklama