reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Recenze socketu LGA775 a 4 základních desek

13.7.2004, Martin Štěpánek, recenze
Recenze socketu LGA775 a 4 základních desek
Dnes vám přinášíme recenzi nové rodiny čipových sad určených pro procesory Pentium 4. Ano, jak již všichni tušíte, jedná se o čipové sady Grantsdale a Alderwood (i915 a i925), které jsou určeny pro nové, beznožičkové procesory. Součástí recenze je i popis a test čtyř základních desek - Intel, Abit a MSI.
MSI Neo2 Platinium 915P - Intel i915P


MSI 915P Neo2 - balení
Klikněte pro zvětšení

Jak je u MSI zvykem, základní deska přišla ve velké a barevné krabici.


Po otevření krabice
Klikněte pro zvětšení

Po otevření přední strany krabice se nám ukáže klasický výpis všeho co základní deska obsahuje a co umí. Co mě ihned zaujalo byl dodatečný PATA Raid, což by mohlo být odpovědí na přání některých uživatelů, kteří mají PATA vypalovačky a disky, chtějí upgradovat, ale nechtějí si vše kupovat znovu.


Manuál
Klikněte pro zvětšení

Stejně jako u Abitu je i zde součástí dodávky čtveřice SATA kabelů, jeden PATA a Floppy kabel. Dále pak již tradičně bracket s FireWire a USB 2.0 a LED k diagnistice systému.

Rozvržení komponent



Klikněte pro zvětšení

Takto nějak by měla vypadat plná deska. Když se zamyslím, nevím co mě chybí ke štěstí. Snad jen druhý síťový čip, ale to už bych si moc vymýšlel. Když se tak dívám na tuto MSI, jsem zvědav s čím příjde Asus, EPoX a pak také Gigabyte.

Ve srovnání se základními deskami Abit, má MSI lépe umístěný floppy konektor, ale zase o něco hůře umístěný napájecí konektor. Při pohledu na napájení, má MSI tří-fázové (Abit má čtyř). Ostatní rozvržení je poměrně dobře, záležet už bude jen na vaší skříni.



Co mě trochu zklamalo je retenční systém grafické karty. Páčka, která má grafickou kartu udržet na svém místě je poměrně malá a při osazení větší karty je problém na páčku došáhnout a kartu tak uvolnit.

Konektory



Klikněte pro zvětšení

Na základní desce je: 1x LTP, 2xPS/2, 1x COM, 1x RJ-45, 1x Cinch, 4x USB2.0 , 5x Audio a jeden optický konektor.

Zvukový čip

Volba zvukového čipu mě poněkud překvapila. Osobně jsem očekával Realtek stejně jako u ostatních výrobců a stejně jako u předešlých desek MSI. Tím jsem nechtěl říct, že by C-Media byla špatná značka.

Zvukový čip podporuje 7-kanálový zvuk.




FireWire

Klasikou je FireWire řadič VT6306 od firmy VIA.




Přídavný PATA řadič

Zde je ono překvapení, o kterém jsem psal hned v úvodu. Na desce je dodatečný PATA řadič od firmy VIA, který tak základní desce přidává dva PATA kanály (čili 4x PATA zařízení).



Ostatní


Klikněte pro zvětšení
reklama