reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Recenze socketu LGA775 a 4 základních desek

13.7.2004, Martin Štěpánek, recenze
Recenze socketu LGA775 a 4 základních desek
Dnes vám přinášíme recenzi nové rodiny čipových sad určených pro procesory Pentium 4. Ano, jak již všichni tušíte, jedná se o čipové sady Grantsdale a Alderwood (i915 a i925), které jsou určeny pro nové, beznožičkové procesory. Součástí recenze je i popis a test čtyř základních desek - Intel, Abit a MSI.
Závěr

Ti z vás, kteří čekali na výsledky, které otřesou se současným trhem si po přečtení všech grafů již asi uvědomili, že tentokrát se nic takového nekoná. Ale po pravdě, většina změn se pomocí benchmarků těžko odhaluje. Zde mám na mysli především zrychlení práce mezi South a North-bridgem a z toho vyplývající výhody pro přídavné karty. Výhodou také zatím není PCI-Express, ale to se z novou generací grafických karet jistě změní. Neměřenou výhodou také je Serial ATA s Native Command Queuing. To je technologie, kterou současné disky zatím nemají. Díky ní by však disky měly dosahovat o 5-15% vyššího výkonu.

Co je trochu problematičtější, je nutnost použití DDR2 pamětí, které jsou drahé a v testech se ukázaly stejně výkoné jako DDR.

Po pravdě největší a hlavně nejočekávanější je podpora 64-bitů, kterou by již procesory Prescot pro LGA775 měly mít. Podle posledních informací bude nový stepping E0 dokonce obsahovat podporu pro NX bit (tedy proti zápisu virů do paměti) a především technologii podobnou Cool´n´Quiet. To také naznačuje, že AMD se již dříve pustilo správnou cestou a Intel se jej snaží dohnat. Jedná se však o neoficiální informace a tak je tak prosím berte.

Výkon

Když se podíváme na výkon nového Pentia 560, jak je teď označované, je stále pozadu za AMD Athlony64. Jediné, kde si Intel udržuje svoji pozici jsou syntetické benchmarky jako SiSoft Sandra a PC Mark, v praxi pak práce s videem nebo renderování. Ve všech ostatních místech, jako náročné matematické výpočty, kompilace zdrojových kódů nebo hraní her je stále doménou AMD. A nutno podotknout, že po nástupu socketu 939 je tato pozice o trochu silnější než dříve a ani LGA 775 s ní nijak neotřásl.

Dále se nabízí porovnání i875P versus i925X. Aneb dva nejvýkonnější čipsety od firmy Intel. Ale jak se ve všech testech ukázalo, rozdíl mezi nimi je ve výkonu velmi malý, až spíš žádný. Jediné proč lze tedy uvažovat o nové základní desce je z důvodu nákupu nového procesoru nebo požadavek na lepší vybavení, což nové desky jistě mít budou.

Základní desky

Co je nutné zdůraznit, jsou velmi malé rozdíly mezi čipovými sadami i915P a 925X. Ve všech testech se od sebe nevzdálily na více než 2%. Jedinou vyjímkou je čipová sada i915G, která sice držela krok v reálných a výpočetně namáhavých aplikacích, ale zrtácela v testech paměťového subsystému.

Po otestování 4 základních desek jsem byl tak trochu v rozpacích. Ani o jedné nemohu říct, že by byla jasným favotitem, jelikož každá má něco jiného, čím svého zákazníka jistě zaujme. Abit AG8 podával slušné výkony a to i přes použití obyčejných DDR pamětí. Abit DuraMAX AA8 pak podával nejlepší výkony v testu, ale neměl vymoženosti jako na příklad MSI, které má dodatečný PATA řadič a můžete na něj připojit celkem 6 PATA a 4 SATA zařízení. Osobně bych si dal do počítače jakoukoliv desku z těchto tří. Volba je tentokrát čistě na vás.


Pro ty, kteří si všimli, že jsem se vyhýbal popisu a komentářů Intel Extreme Graphic 3, bude určen zítřejší samostatný članek.

reklama