reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roccat Pyra: mobilní hráč

5.8.2010, Michal Huspeka, recenze
Roccat Pyra: mobilní hráč
Zatím posledním přírůstkem do rodiny herních produktů společnosti Roccat je myš nesoucí název Pyra, která na trh přináší herní výkon v mobilním balení. Bude svými parametry stačit na bezproblémové hraní her? Pojďme se o tom přesvědčit.
Kapitoly článku:

Ovládací software


Po vložení instalačního CD si z úvodní obrazovky zvolíme Driver Installation. Dále zde máme možnost podívat se na manuál v pdf, je to ten samý, který je přiložen v balení. Pod volbou Roccat Stuff se pak nacházejí různé propagační materiály ostatních produktů společnosti Roccat.



Po nainstalování ovládacího softwaru a jeho spuštění se objeví úvodní obrazovka Main Control, pomocí které je možné nastavit rozlišení dpi ve 3 krocích, dále senzitivitu, rychlosti kurzoru, kolečka a dvoukliku podobně, jako je tomu v ovládacích panelech Windows.


Main Control
- pro zvětšení klikněte -

Na další záložce Button Assignment již mohou vypuknout veškerá kouzla. Zde si nejprve probereme funkci EasyShift[+]. Ta v podstatě funguje jako klasický Shift na klávesnici, každému tlačítku je tak možné přiřadit dvě činnosti a pomocí tlačítka, na které si EasyShift[+] přiřadíme, mezi nimi přepínat. Více napoví následující obrázek.


Button Assignment
- pro zvětšení klikněte -

Defaultně je EasyShift[+] přiřazena levému bočnímu tlačítku (4), není ale problém umístit si jí podle potřeby. V pravé části je pak možné upravovat činnosti tlačítek s aktivovanou EasyShift[+]. Roccat tak v podstatě zdvojnásobil možnosti nastavování myši.

Množství přiřaditelných funkcí je poměrně rozsáhlé (viz další obrázek), v roletce Multimédia se např. skrývá kompletní ovládání přehrávače (Open player, Play/Pause, Stop, Pre Track, Next Track, Mute, Volume Up/Down atd.).


Button Assignment - přiřazení makra
- pro zvětšení klikněte -

Pod nastavením tlačítek se nachází volba pro pravo a levoruké ovládání a další položkou vedle je Macro Manager. Jak už název napovídá, s jeho pomocí lze vytvářet makra, která je pak možné rovněž přiřazovat na tlačítka myši (viz u předchozího obrázku makro s názvem Test).


Macro Manager
- pro zvětšení klikněte -

Makra se tvoří standardním postupem, je možné zvolit i záznam prodlev v milisekundách. Volbou Switch to advanced editor je možné přepnout na rozšířené možnosti tvorby maker. Zobrazí se časová osa, v které lze makro editovat.

Poslední záložkou je Update/Support, kde lze přímo z prostředí aplikace stahovat a instalovat nejnovější verze ovládacího softwaru a také firmwaru myši. Nabízena je i online podpora.


Update/Support
- pro zvětšení klikněte -

Všechna provedená nastavení lze ukládat do profilů, celkem je jich možné vytvořit pět. Ve spodní části všech tří základních obrazovek ovládacího SW je lišta pro jejich správu. Ke každému profilu lze navíc přiřadit až tři *.exe soubory. Pokud bude některý z takto přiřazených souborů spuštěn, bude automaticky aktivován i k němu navázaný profil.


Tvorba nového profilu

Druhou možností aktivace požadovaného profilu je i přiřazení položky Profile (viz obrázek výše) na tlačítko, kde je pak možné si zvolit, jakým způsobem bude konkrétní tlačítko uložené profily přepínat (Profile Cycle / Up / Down). Bohužel nelze profilům přiřadit jakoukoliv barvu, myš toto signalizovat neumí.


Test odezvy


Výrobce ve specifikacích této myši slibuje hodnotu 1000 Hz (1 ms) a my si jeho tvrzení nyní ověříme v praxi. K otestování využijeme utilitu Direct Input Mouse Rate. Ovládací software ani změnu hodnoty odezvy neumožňuje.



Jak je vidět, 1ms hranice není pro tuto myš žádným problémem a dokonce ji s rezervou překonává.

Nyní se již podíváme na praktické zkušenosti, které jsme po dobu testování získali.


reklama