reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rychlé „klíčenky“– trojice eSATA flash disků

6.1.2010, René Pfeifer, recenze
Rychlé „klíčenky“– trojice eSATA flash disků
Přenášet fotky na klíčích dnes není neobvyklé, USB flash disky alias klíčenky nás zaplavily jako roje meteoritů. Proč nás ale podobně neoslovily flashky s rychlejším eSATA rozhraním? Možná napoví malá recenze 3 výrobků, které jsou dostupné v našich obchodech.

Čekání na USB 3.0


Nejprve krátké ohlédnutí do historie. S komerční výrobou flash disků začaly v roce 2000 firmy IBM a Trek Technology. Způsob, jak flashky pracují, je celkem jednoduchý a za 9 let jejich existence už byl mnohokrát popsán. Tedy jen stručně - o jednosměrný přenos dat (tam nebo zpět) přes USB rozhraní se stará čip mass storage controller. Data jsou pak do doby, než je vymažeme, uložena na druhém čipu flash paměti.


USB flash disk

Oč nám tu ale dnes běží, je rychlost. Už prvotní výrobky IBM pracovaly rovnou s rychlejším rozhraním USB 2.0. Dodnes ovšem nedosahují jeho plné propustnosti 480 Mb/s (60 MB/s). Průměrná přenosová rychlost flash disků se běžně pohybuje kolem 30 MB/s, což je dáno také způsobem práce používaných NAND pamětí.



Obojí - paměti i rozhraní - se však neustále vyvýjejí. Jelikož nám rychlost USB ve verzi 2.0 přestává stačit, byla již v roce 2007 představena verze 3.0, která je označovaná jako SuperSpeed USB. Její maximální „super“ rychlost by měla činit 5 Gb/s, což je přibližně 10násobek staršího rozhraní. Nová technologie rovněž nabídne vylepšené napájení a obousměrný datový tok. První komerční produkty s USB 3.0 již byly ohlášeny a měly by se objevit na výstavě CES začátkem ledna 2010. Poté by se SuperSpeed USB mohlo začít šířit mezi nás - běžné zákazníky.

Než se tak stane, můžeme si ke zvýšení datové propustnosti našich externích úložišť pomoci pořízením některého z eSATA produktů.


Něco málo o eSATA


Mladší sourozenec (od roku 2004) běžného rozhraní SATA pracuje s totožnou technologií (DMA řadič, NCQ,..) a nabízí i stejnou rychlost přenosu dat, zatím tedy 3 Gb/s. Používá se pro připojení vnějších datových zařízení, proto má modifikovaný robustní konektor pro časté odpojování. K výhodám eSATA konektoru patří vyšší přenosová rychlost, možná délka připojovacího kabelu až 2 metry nebo také menší zátěž procesoru.


eSATA rozhraní - kabel a konektor

Důvodem, proč se eSATA konektory dosud více nerozšířily, byla patrně absence napájení. I energeticky méně náročné disky (flash) musí využívat výpomoc konektoru USB. Dnes již sice existuje varianta konektoru s napájením, tzv. Power over eSATA (eSATAp), ale počet výrobců, kteří ji používají, se dá spočítat na prstech jedné ruky.



Srovnání hlavních vlastností jmenovaných i některých dalších rozhraní viz tabulka níže.

Rozhraní
Propustnost (Mb/s)
Přenos dat (MB/s)
Kabel max. (m)
Přímé napájení
Zařízení na větev
eSATA
3000
300
2
Ne
1 (resp. 15)
eSATAp
5V/12V
FireWire 400
393
49
4,5
15 W, 12–25 V
63
FireWire 800
786
98
100
USB 2.0
480
60
5
2.5 W, 5 V
127
USB 3.0
4800
600
3
4.5 W, 5 V

Na následujících řádcích si postupně představíme zástupce našeho testu po stránce vzhledové i jejich vlastností a vezmeme to hezky podle abecedy. Představení začíná…
reklama