reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rychlé „klíčenky“– trojice eSATA flash disků

6.1.2010, René Pfeifer, recenze
Rychlé „klíčenky“– trojice eSATA flash disků
Přenášet fotky na klíčích dnes není neobvyklé, USB flash disky alias klíčenky nás zaplavily jako roje meteoritů. Proč nás ale podobně neoslovily flashky s rychlejším eSATA rozhraním? Možná napoví malá recenze 3 výrobků, které jsou dostupné v našich obchodech.
Společnost Transcend známe jako výrobce nejrůznějších přístrojů pro digitální zábavu. Jejich pojetí úložiště s eSATA připojením vychází více z externích disků, jen je zmenšeno do formátu 1,8“. Jedná se tedy o miniaturní plochou krabičku s výstupy mini USB a eSATA vedle sebe na přední úzké ploše.


Transcend SSD18M 32 GB



Transcend SSD18M - eSATA a USB mini

Výrobce označuje svůj produkt jako přenosný SSD disk a tomu odpovídají i nabízené kapacity – 32, 64 a 132 GB. Specifikace rychlostí obou rozhraní říká následující: 90 MB/s čtení a 50 MB/s zápis pro eSATA, 35 resp. 25 MB/s pro USB.

1,8“ SSD Transcend je rovněž naformátován ve FAT32, což mu kromě zmiňovaných nevýhod zajišťuje kompatibilitu s Mac OS 10.4 (a novější) pro eSATA. Přes USB konektor jej můžeme připojit i k systémům Linux Kernel 2.4 (a novější). Napájení disku řeší na obou stranách rozvětvený eSATA/USB kabel. Není to špatná konstrukce, ale USB větev kabelu na straně PC je dlouhá 20 cm, což u větších desktopů nemusí vždy stačit (v našem případě pomohla prodlužovačka).


Formátování disku Transcend (USB )

USB spojení můžeme rovněž využít pro formátování našeho disku Transcend pomocí dodávané utility StoreJet Formatter (na disku spolu s manuálem). Stejně jako u předchozího kandidáta se bližší informace o vlastnostech disku dozvíme pouze pomocí utilit, jakou je např. CrystalDiskInfo.


Transcend SSD18M - SMART info

Výsledky praktických zkoušek si znovu nejdříve projdeme jednotlivě - viz obrázky níže.

ATTO - Transcend SSD18M USB
ATTO - Transcend SSD18M eSATA



Jak vidíme, naměřené hodnoty přenosů u obou benchmarků odpovídají specifikacím, které Transcend pro disk SSD18M stanovil. Ještě, než se dostaneme k poslednímu zástupci našeho testu, zkontrolujeme si aktuální cenu.

Graf ceny produktu Transcend 32GB, 1.8", USB2.0, eSATA, SSD, TS32GSSD18M-M poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama