reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 1700X a 1800X v testech: AMD povstalo

10.3.2017, Jan Vítek, recenze
Ryzen 1700X a 1800X v testech: AMD povstalo
Dnes už se konečně podíváme na výkon procesorů AMD Ryzen, a to rovnou na dva nejvýkonnější modely, Ryzen 7 1700X a 1800X. Ty nám nabídnou 8 fyzických jader s podporou SMT, a tak mohou směle bojovat i proti těm nejvýkonnějším desktopovým Intelům.
Nejdříve se podíváme na testy Compubench CL 1.5.8. Verze 2 bohužel neumožnila otestovat procesor, jen grafickou kartu, ale aspoň si můžeme výsledky díky tomu srovnat i se staršími testy. Ukazuje se, že i tento test dokáže dobře využít více jader.









Výpočetní výkon procesorů Ryzen je skutečně obrovský, což se ukazuje především v prvním testu, kde je Intel velice pozadu, ale není divu, že proti osmi jádrům v takových testech nemůže soupeřit. AMD si tak zde vysloužilo první příčky a obhajuje tak cenu svých nejlepších procesorů Ryzen, která je oproti Core i7-7700K o poznání vyšší. Nyní už je na řadě Cinebench a nejdříve starší verze R10.





V jejím případě jsme si vyzkoušeli, jaký mají procesory i jednovláknový výkon a dle očekávání to Ryzeny projely na plné čáře. Jenže když je odbrzdíme povolením dalších vláken, je situace přesně opačná a Core i7-7700K na ně zdaleka nemá ani přes svou vyšší pracovní frekvenci. A to prosím Cinebench R10 není zrovna znám pro to, že by dokázal efektivně využívat vícejádrové procesory. To zvládnou až jeho nástupci, takže jak se to projeví?





Rozdíl mezi Ryzeny a Core i7 pochopitelně ještě vzroste a právě tyto testy Cinebench nejlépe ukazují, jaký potenciál nová generace od AMD skutečně má. Výsledky v Cinebench R15 také celkem korelují s cenami procesorů Core i7-7700K a Ryzen 7 1800X, což je cca 10 a 15 tisíc korun. Na tom je vidět, že AMD za tyto peníze nabízí skutečně odpovídající výkon, ale pak je tu i model Ryzen 7 1700X (cena 12 tisíc), který je na tom ještě mnohem lépe než 1800X. Právě Ryzen 7 1700X by se mohl stát s ohledem na poměr výkon/cena a možnosti přetaktování tou nejzajímavější volbou, alespoň dokud se nedostaví další modely generace Ryzen.
reklama