reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 1700X a 1800X v testech: AMD povstalo

10.3.2017, Jan Vítek, recenze
Ryzen 1700X a 1800X v testech: AMD povstalo
Dnes už se konečně podíváme na výkon procesorů AMD Ryzen, a to rovnou na dva nejvýkonnější modely, Ryzen 7 1700X a 1800X. Ty nám nabídnou 8 fyzických jader s podporou SMT, a tak mohou směle bojovat i proti těm nejvýkonnějším desktopovým Intelům.
AMD si pro svou novou procesorovou generaci skutečně vybralo příhodný název, který foneticky připomíná slovo rising. Společnost totiž opravdu povstala z prachu, do kterého postupně sedala v posledních několika letech a v rámci generace Ryzen připravila důstojné soupeře pro procesory Intel. Nejde však o procesory, které by proti Intelu bojovaly jeho vlastními zbraněmi. AMD sází opět na CPU prosté grafických jader, díky čemuž může ušetřenou plochu využít pro více jader a právě o ta jde. Ryzen jsou o vícejádrovém výkonu, který je velice patrný i přes problémy s SMT, zatímco Intel bude stále výhodnější pro uživatele, jimž je po chuti především jednovláknový výkon. Nicméně i to by se mohlo změnit s příchodem očekávané generace Pinnacle Ridge chystané na začátek roku 2018.



My jsme měli pro tento test k dispozici procesory Intel Core i7-7700K, AMD Ryzen 7 1700X a 1800X, jejichž ceny na českém trhu se točí kolem 10, 12 a 15 tisíc korun s daní. Nejdou tak mezi sebou úplně srovnávat, ale o to nám nakonec nešlo. Šestijádrové a čtyřjádrové procesory Ryzen stejně ještě nejsou k dispozici, ale my se chtěli především podívat na to, jak se vede generace Ryzen jako celek.

Vše podstatné už bylo řečeno, takže pro shrnutí. Otázka jedno/vícevláknového výkonu má jasné vítěze, čili Intel na straně jednovláknového, a to především díky vyšším taktům a mírně vyššímu výkonu IPC. AMD zase vede ve vícevláknovém výkonu díky vyššímu počtu jader za danou cenu, což bude platit i pro takové Core i7-6900K generace Broadwell-E.

Co se týče her, zde se může uživatel více potýkat s problémy spojenými s plánovačem procesů ve Windows 10, čili tady je třeba, aby se sám postaral o dosažení optimálního výkonu. A co se týče přetaktování, v případě testovaných modelů Ryzen můžeme hledět k hranici 4 GHz na vzduchovém chlazení. Dle našich testů už nemá cenu nastavovat vyšší takt a kvůli toho troše výkonu navíc zatěžovat procesor tak vysokými teplotami. Pak tu máme i testy spotřeby, kde jednoznačně vede AMD v testech, které opravdu dokáží využít jeho výkon, zatímco Intel měl mírně lepší minimální spotřebu při provozu v klidu.


Ocenění TREFA získává procesor AMD Ryzen 7 1700X za vícevláknový výkon,
poměr ceny a výkonu a možnoti přetaktování. Logo ocenění je ke stažení zde.

Nakonec je nasnadě otázka výběru mezi Ryzen 7 1700X a 1800X. Osobně se velice přikláním k procesoru 1700X, a to z více důvodů. Jednak je pochopitelně výrazně levnější, pak v mnoha testech ani moc nezaostává za svým silnějším bratříčkem a nakonec jej bylo v našem případě možné přetaktovat na prakticky stejnou úroveň jako 1800X, aby to vzduchový chladič zvládl. Proto procesoru Ryzen 7 1700X udělujeme cenu TREFA.


Plusy


+ Moderní platforma
+ Vysoký vícevláknový výkon
+ Možnosti přetaktování + utilita Ryzen Master
+ Celkový poměr ceny a výkonu
+ Energetická efektivita

 

Minusy


- Nižší jednovláknový výkon
- Problémy s SMT (dočasné)
 
 
Za zapůjčení grafické karty MSI GeForce GTX 1080 Gaming X děkujeme Digitoru.

Za zapůjčení testovací platformy AMD děkujeme AMD.
Za zapůjčení X370 Gaming 5, Z270 Gaming 5 a Core i7-7700K děkujeme Gigabyte.



reklama