reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 5 2600, Ryzen 7 2700 a StoreMI navrch v testu

23.5.2018, Jan Vítek, recenze
Ryzen 5 2600, Ryzen 7 2700 a StoreMI navrch v testu
Dnes se podíváme na další dvě novinky z várky procesorové generace Ryzen 2000. Jedná se o procesory Ryzen 7 2700 a Ryzen 5 2600, čili slabší verze dříve testovaných modelů. K nim přibylo ale ještě něco, a sice úložná technologie StoreMI.

StoreMI, aneb chytré úložiště

 
Dnešní úložná zařízení mohou mít velice rozdílný výkon a ten, kdo se sám nechce starat o to, zda má nejčastěji používaná data uložena na tom nejrychlejším disku či SSD, se může spolehnout na StoreMI. Jde o software, jenž je nabízen v rámci AMD exkluzivně pro čipset X470 a majitelé příslušných desek to mají usnadněno i s jeho licencí. Software si jednoduše při instalaci ověří, že máte desku s příslušnou čipovou sadou a v takovém případě prostě bude fungovat. 
 
 
Zprovoznění je velice jednoduché. Nejdříve si vybereme, co vůbec chceme vytvořit a zda má jít o bootovatelné či nebootovatelné pole z víceúložných zařízení. V takovém případě je na následující nabídce výchozí disk, z nějž je nabootovaný systém, nedílnou součástí nového pole a k němu si můžeme vybrat další. My jsme si vybrali to, s čím přišla testovací sestava, čili Samsung SSD 860 (250GB M.2 SSD s rozhraním SATA 6 Gb/s) a pak WD Blue (2 TB HDD WD20EZRZ). K tomu si pak můžeme kdykoliv poté přibrat ještě 2 GB systémové paměti RAM
 
 
Po restartu se začne vytvářet příslušné pole, což si počítač kutí v pozadí a po nás jen chce, abychom se jej nepokoušeli restartovat. V našem případě po několika minutách ohlásil, že má hotovo a Správa disků systému Windows 10 ukázala následující konfiguraci. 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
V systému tak byl Disk 0 a Disk 1, nyní již nepřístupné SSD Samsung a HDD WD, z nichž byl vytvořen virtuální Disk 2. Ten již dal k dispozici 2020 GB. 
 
A co výkon? Ze můžeme měřit třeba to, jak dlouho se nahrávají různé aplikace nebo bootuje systém. Je ale jasné, že pokud jsme něco měli uložené na SSD už dříve a to se bude do paměti nahrávat po startu prvně, to se také těžko zrychlí. Přesně to je případ bootování operačního systému, ovšem v tomto případě je to ještě o něco složitější. 
 
StoreMI Boot OS Load Shadow Warrior 2 Load PCMark8
Výchozí 13,8 s 45 s (na HDD) 6 s (na SSD)
SSD + HDD 21,5 s 19 s 6 s 
RAM + SSD + HDD 21,6 s 11 s 2 s 
 
Jak ukazuje tabulka, bootování se naopak ještě zpomalilo oproti výchozímu stavu, kdy StoreMI nainstalováno nebylo a systém byl prostě na SSD. Ona totiž nějakou dobu zabere inicializace StoreMI před bootováním samotného systému, kvůli čemuž se celá procedura paradoxně o cca 7 sekund zpomalila. Zde tak má StoreMI minusové body, ale v dalších případeh dokázala tato technologie diskové operace už výrazně zrychlit, zvláště když byl Shadow Warrior 2 předtím úmyslně nainstalován na pevný disk. PCMark8 oproti tomu zůstal na SSD, a tak v jeho případě dokázala boot uspíšit jen operační paměť.
 
Pak tu byl ještě jeden problém hodný zaznamenání, který se týkal opět bootování systému. Jak jste si mohli všimnout, v systému bylo ještě jedno SSD od Toshiby, které mělo také na sobě systém. Po vytvoření pole StoreMI jsem však nebyl schopen nabootovat právě z něj v případě, že bylo v systému zapojeno ještě ono SSD Toshiba. Počítač pak nebral v úvahu nastavenou bootovací hierarchii a tvrdošíjně načítal systém právě z Toshiby, který byl v ní až jako poslední, což bylo poněkud otravné. 
 
 

Benchmarky ATTO + Crystal

 
A co na to známé benchmarky ATTO Disk Benchmark a Crystal Disk Mark? Ty byly nejdříve vypuštěny prostě na SSD Samsung, poté na StoreMI kombinující SSD a HDD a nakonec na StoreMI z RAM, SSD a HDD. 
 
V úvahu jsme museli brát také testovací prostor, takže nejdříve to byly 2 GB v ATTO a 32 GB v Crystalu. Po zapojení RAM jsem v ATTO nastavil jen 256 MB, aby se co nejvíce projevil přínos, ale Crystal zůstal na 32 GB.
 
ATTO Disk Benchmark - výchozí (SSD Samsung)
 
ATTO Disk Benchmark - (StoreMI: SSD + HDD)
 
ATTO Disk Benchmark - (StoreMI: RAM + SSD + HDD)
 
ATTO předně ukázalo tu podivnou věc, že se na StoreMI z SSD a HDD prudce zvýšila rychlost zápisu, což by se stát logicky nemělo, a tak se podíváme na to, zda to v Crystalu bylo to samé. Nicméně ATTO mělo předně ukázat v prvním testu mnohem rychlejší zápis. 
 
V posledním testu se ukázalo, že StoreMI opravdu dokáže RAM využít, však čtení o rychlosti necelých 5 GB/s je velice slušná hodnota, která by se každému jistě líbila, kdyby šlo o SSD. Jenže jde pouze o 2 GB RAM a tu navíc StoreMI nevyužívá pro zápis. Hrozila by pak totiž ztráta dat v případě, že by si aplikace myslely, že zapisují do stálé paměti, a přitom by to byla pouze volatilní RAM. Pak by stejně muselo hned dojít k jejich přepisu a my bychom v podstatě nic nezískali. 
 
Crystal Disk Mark - výchozí (SSD Samsung)
 
Crystal Disk Mark - (StoreMI: SSD + HDD)
 
Crystal Disk Mark - (StoreMI: RAM + SSD + HDD)
 
Crystal ukázal v prvních dvou případech srovnatelné výsledky sekvenčního zápisu, a tak můžeme brát nesrovnalosti v ATTO jako jakési zakuckání. Nejzajímavější je poslední sada výsledků, kde se sice nedočkáme čtení o rychlosti téměř 5 GB/s, ale i tak je to podstatně rychlejší, než umožní samotné SSD pro SATA 6 Gb/s. Je to vlivem nastaveného testovacího prostoru 32 GB, na nějž 2 GB RAM tak nestačí, ale i tak pomůže. Na druhou stranu nám StoreMI zařídilo výrazný pokles výkonu při náhodném čtení s frontou. 
reklama