reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Saitek Eclipse II - trojbarevná klasika

13.10.2006, Jan Vítek, recenze
Saitek Eclipse II - trojbarevná klasika
Dnes si vezmeme na mušku produkt německé firmy Saitek, která se zabývá výrobou především herních periferií. Pod objektivem fotoaparátu a nenechavými ručkami stanula, nebo si spíše lehla, klávesnice Eclipse II, která je již dle názvu pokračovatelem původního modelu Eclipse. Mezi její nejviditelnější přednost patří podsvícení a to hned třemi barvami, ale nabízí toho i více.
Podsvícení kláves - to je hlavní vlastností této klávesnice a tedy i hlavním tahounem, jenž má zákazníky uchvátit natolik, že budou ochotni vytáhnout z peněženky nemalý obnos. Zde se tedy dočkáme hned třech barev - modré, červené a fialové. Pro potěchu vašich očí jsem se rozhodl udělat tři sady fotografií - v slabém nepřímém osvětlení místnosti žárovkou, kdy byly klávesnice zabírány přímo seshora, dále v úplné černočerné tmě rovněž seshora a nakonec ve stejné tmě zhruba z úhlu 45° tak, jak na klávesnici budete nahlížet při práci. Začínáme tedy s obrázky ze šera.

Všechny obrázky si můžete kliknutím zvětšit









Z obrázků si můžete všimnout, že červená barva je zde oproti modré a fialové poněkud oslabena, avšak musím poukázat i na to, že fotoaparát nedokáže zachytit stoprocentní realitu, v níž je i červené podsvícení v příšeří daleko výraznější. Avšak kontrast mezi intenzitou červené a nejvíce výrazné fialové barvy odpovídá. Červená barva je také i přes svoji nižší intenzitu na oči daleko agresivnější než ostatní dvě barvy, a tak by se bez ní klávesnice jistě obešla bez úhony.

Dalším problémem je jasně viditelná nerovnoměrnost podsvícení. Například v bocích, skrz které se světlo line přes podlouhlý průhledný plast do stran a v oblasti mezerníku je světlo evidentně nejjasnější a naopak směrové šipky s klávesami home, end, etc. naopak strádají. Avšak nejdůležitější je, aby byly jasně viditelné především hlavní klávesy s nejbližším okolním; ostatní dokáže i průměrně vycvičený uživatel nahmatat poslepu.


Saitek Eclipse


Saitek Eclipse II






Focení v naprosté tmě jen prohloubilo rozdíly mezi různými barvami podsvícení. Červená již evidentně zaostává za modrou a především fialovou, která je nejjasnější a pro mé oči i nejměkčí a tím i nejpříjemnější. Je také vidět, že osvětlení pravé části klávesnice s numerickým blokem a šipkami je evidentně odfláklé a využívá zbytkové světlo z bočních diod a něco málo i z diod pod hlavním polem kláves. Na druhou stranu jsou ostatní klávesy, o které tu jde především, mají podsvícení naprosto v pořádku a rovnoměrné. Podíváme se ještě na fotografie z úhlu.









U těchto obrázků se jasně ukazuje, že pokud se na klávesnici podíváme z úhlu, tak začnou písmena od svého horního okraje tmavnout, což je způsobeno způsobem šíření světla a jen těžko s tím něco půjde udělat. I tak se ale tato Saitek II zařadila do mezi ty nejlepší podsvícené klávesnice, z nimiž jsem se zatím setkal, tedy až na nešťastné podsvícení pravé části. Především netrpí častým neduhem nerovnoměrného podsvícení samotných kláves, které má na svědomí jejich vnitřní struktura - tím trpí například jinak výtečná Logitech G15. Však podívejme se na rozdíl:


Saitek Eclipse II



Logitech G15

U Saiteku tak s přibývajícím úhlem klávesy jen seshora lehce pohasínají, ale u G15 je vidět jejich vnitřní struktura, která způsobuje, že menší popisky jsou téměř nečitelné. Logitech G15 ale musíme zase pochválit za to, že v mezerách mezi jejími klávesami neprosvítá žádné světlo, které u Saiteku vadí a zbytečně snižuje viditelnost popisků kláves.



Poslední obrázek ukazuje boční osvícení, které nejspíše budete buď nenávidět, anebo milovat. To podle toho, zda vás (nebo někoho jiného) bude svým oslnivým světlem rušit, nebo vám přijde vhod, že ve tmě osvětluje nejbližší okolí klávesnice. Toto však již nechám plně na vás.

Nakonec se ještě musím zmínit o viditelnosti kláves bez podsvícení. Kontrast nepodsvícených kláves za šera totiž značně pokulhává za obyčejnými bílými klávesnicemi s černými popisky (nebo černými s bílými popisky), což je způsobeno především tím, že popisky nejsou čistě bílé barvy, ale z průsvitného materiálu a ten v šeru tak dobře nekontrastuje. Mám tedy vyzkoušeno, že i v silném příšeří můžete na bílé klávesnici popisky ještě bez problémů přečíst, ale u této je již třeba zapnout podsvícení. Ale pro pořádek, toto se stejně jako řada dalších věcí nedá považovat za nedostatek.
reklama