reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.3.2007, Pavel Kovač, recenze
Pokud hledáte velký LCD panel s klasickým poměrem stran, tak prakticky jediná volba pro vás je velikost 21". Dnes testovaný panel je vyroben technologií S-PVA s dobou odezvy 8ms, kontrastem 900:1 a pozorovacími úhly 178° v obou směrech. Monitor láká hlavně možností šestiose seřizovat barvy.
Ladislav Slanec | 27.6.20090:08

Dobrý večer, pane Kováč, omlouvám se za laický dotaz, ale měl bych k Vám, jako odboníkovi, na tematiku LCD dotaz. Můžete mi, prosím, poradit, jaky LCD monitor?­(nebo případně televizi?­) byste mi doporučili koupit? Používal bych ho v práci ?­(cca 9?­-10 hod denně?­)?­-jedná se většinou o úpravu fotek, grafické programy v našem interním firemním systému, práce s texťáky?­-hodně psaní, internet?­-vyhledávání info, občas nějaký film, hry spíše výjimečně atd. Hlavní prioritou by měla být co nejmenší zátěž pro oči. Prosím o doporučení zn.Samsung ?­(mám možnost koupit za skoro nákupní ceny, proto ne jinou značku, ale Samsung?­). Velikost minimálně 21palců a typ buď S?­-IPS, nebo S?­-PVA, rozhodně ne TN. Zároveň by měl pokud možno obsahovat i TV tuner, dále DVI?­-D konektor, HDCP?­/HDMI vstupy. Cena do cca max. 15.000Kč. Děkuji za rady a zkušenosti, pokud je to možné, prosím odpovězte mi na mail: lad.slanec@metabond.cz, na těchto stránkách se nacházím minimálně. Děkuji za Váš čas i rady, snad Vás tímto dotazem moc nezdržím, S pozdravem L.Slanec
Odpovědět0  0
josee | 24.10.20079:50
Moje zkušenost s tímto monitorem, který jsem si koupil ze zoufalství, že nemohu sehnat nic za slušný peníze ve formátu 4:3 je následující: první dojem ohromující, při přechodu ze 17“ se nelze asi divit, instalace software bez problému, funkce „Pivot“ výborná. Když jsem se nabažil velikostí obrazu tak jsem na něj pustil Nokia test a to jsem neměl dělat, prásk a hned několik vadných pixelu a aby toho nebylo málo tak se na mne smál z levého spodního roku překrásný světlý flek. A aby nebylo všemu konec tak jsem připojil přímé videovstupy ­(kompozit i S­-VHS­) a to byla poslední rána do vazu, to co se objevilo jako obraz byl děs a běs a to jsem zkoušel všechny možné zdroje signálu a abych mu ulehčil interpolaci tak třeba fotky jsem pustil v nativním rozlišení. Hned druhý den jsem ho mazal vrátit. Prostě smůla, patrně to byl reklamovaný kus protože jiný už nebyl skladem. No musím říct, že mne to dost zklamalo a naštvalo vzhledem k tomu co mne to stálo času a taky trochu důvěry v testy a firmy. Asi zkusím NEC.­(?)
Odpovědět0  0
vitekv (13) | 24.10.200721:45
Tak to jste mě nepotěšil. Zrovna dneska jsem se rozhodl, že jej pořídím. Ach, jo... Každopádně díky za informaci.
Odpovědět0  0
Josee | 25.10.20079:31
Nezoufejte, asi jsem měl opravdu pech. Třeba budete mít větší štěstí u jiného prodejce, já ho kupoval u firmy která má po praze víc poboček ­(to je nápověda, aby jste si nenaběhl na ten samej kus­).Ale ty S­-VHS a CVBS vstupy opravdu nešlapou u žádnýho Samsungu 214T. To jsem ale zjistil až po zkušenosti s tímhle kouskem.
Odpovědět0  0
vitekv (13) | 25.10.200711:18
Zkusím jej, díky za informace. Ty videovstupy mě netrápí a podle nápovědy prodejce snad taky netrefím.
Odpovědět0  0
vitekv (13) | 25.10.200711:19
Zkusím jej, díky za informace. Videovstupy mě netrápí a podle nápovědy se snad na prodejci nepotkáme.
Odpovědět0  0
Tomáš Popov | 10.9.200720:08
Dobrý den, nějakou dobu vyhlížím monitor hlavně na fotografie do 20tis, který by byl použitelný občas na filmy, vzácně na gamesy. Ke o tolik lepší 1200 oproti 1050 ? Také bych raději širokoúhlý. Mohl byste stejně fundovaným způsobem zkonfrontovat nový typ 226CW? Děkuji, tp.
Odpovědět0  0
Logout (91) | 6.4.20071:12
Hezký den,
mohl bych požádat ještě o uveřejňování dalších dvou údajů v recenzích?
První by byla absolutní hodnota jasu ­(bílé barvy, při 0,50 a 100% jasu­). Vím, že získat zkalibrované hodnoty by byl asi problém, ale i nezkalibrované raw výstupy z optické sondy ­(předpokládám, že používáte pořád tu samou­) by umožnily alespoň porovnávat monitory mezi sebou.
Druhý údaj by byl kontrast ­(v podstatě jas černé barvy­) v při nějakých definovaných hodnotách jasu bílé barvy.

První údaj myslím má smysl, protože se dost často vyskytují monitory, které jsou prostě ­"přesvícené­" a i na minimálním
jasu jsou příliš jasné. Druhý údaj by poskytl lepší vodítko
k zhodnocení kontrastu monitoru a byl by vhodným doplňkem ke
křivce stability kontrastu.

Díky, hezké Velikonoce
Matyáš Novák
Odpovědět0  0
lamamisoo | 28.3.20070:57
Zdravim vsetkych, pred par dnami som si kupil Samsung 931c. Je to krasavec, po zapnuti som nenasiel ziadny vadny bod, bol som cely bez seba. Po nastartovani a problemoch s ovladacmi som len rozcarovane kukal... Neviem ci mam smolu na vadny kus, alebo proste ocakavam od TN nemozne, ale napriklad v praci mam obycajny lacny 17 Philips, tiez TN a funguje uplne normalne. S mojim novym Samsungom mam tieto problemy: Dost ma zarazil pomer stran 5:4 a nie klasicky 4:3, preto je obraz trochu zdeformovany. Nechapem ako mohol toto niekto vymysliet, zda sa mi to absolutna blbina, nedokazem to stale pochopit... Ale je to moja chyba, tomuto udaju som nevenoval pozornost :­( Dalej ma stve, ze spodna cast je vyrazne bledsia ako horna. Napr. vo win pouzivam spodnu aj hornu listu. Spodna je bledoseda a horna tmavoseda. Viem, ze TN ma naprd pozorovacie uhly, sak koli tomu som si ani monitor nekupoval, kukam nanho predsa vzdy zo stredu a asi 50 cm. Neviem ci je to podsvietenim, alebo technologiou TN, nakolko pri takomto velkom monitore sa na spodonu a vrchnu cast monitora pozeram z inych uhlov, ale to by predsa nemalo vadit nie ?? Prejdem k farbam : zdaju sa mi riadne vyblednute, cierna je tmavoseda, zlte smajliky v ICQ su velmi velmi blede. V podstate sa da farebnost, jas a kontrast monitora zhrnut takto : je to bud prepalene, strasne svetle a farby su ako tak OK, alebo sa to da stlmit jasom a kontrastom, ale potom su farby takmer uplne prec.
Fakt neviem, mozno som len narocny, porovnavam to s mojim 17 flat Philips CRT, ale aj tak sa mi zda, ze aj v porovnani s mojim sluzobnym LCD 17 Philips je to uplna bieda... A to som si naschval nekupoval s tych lacnejsich, ale priplatil som si za vyssi model a pritom sa mi to zda horsie ako v robote na lacnej obycajnej 17­-ke.
Nemate niekto skusenosti s tymto monitorom, pripadne ma zobudte a uvedte na spravnu mieru, ze pri TN je to normalne. Nahodou nemate niekto skusenosti, ci by sa nedal takyto monitor v Ageme jednoducho vratit ??
Za rady a nazory moc diky
lama misoo ;)
Odpovědět0  0
erko* | 17.3.200722:52
Tabulka technickych udaju obsahuje v tomto testu nejake divne hodnoty, ktere se lisi od udaju uvadenych samotnym samsungem. Myslim treba TCO, kontrast a DVI vstup.

Proc je uvedeno ze monitor ma vstup DVI­-I kdyz na pripojenych fotkach je videt ze to je jen DVI­-D, krom toho je DVI­-D uvedeno i na samsung.cz

Take bych uvital jasne oznaceni modelu uz na zacatku recenze...
Odpovědět0  0
Ondrej Zajicek | 15.3.200722:24
Neuvazovali jste nad merenim prikonu monitoru ­(pri ruznych urovnich jasu­)? Pro mnoho situaci je to jeden z nejdulezitejsich parametru a udaje uvadene vyrobcem jsou casto silne nepresne.

Jak jste merili input lag? Presneji receno jak jste srovnali casove osy zaznamu z CRT a z LCD?
Odpovědět0  0
Ondrej Zajicek | 15.3.200723:15
K druhemu dotazu uz jsem si precet odpoved ­- mate dve sondy. Mate nejakou rozdvojku na VGA signal, nebo to merite na dualhead karte?
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 16.3.20079:14
Mam dualhead, samozrejme nejdrive jsem zkusil dva stejne monitory a zmeril vzajemne jejich posunuti ­(bylo nulove­/nemeritelne­).
Odpovědět0  0
Peeetr | 15.3.200721:42
Když je to podsvícení tak špatný a ještě to uvedete jako mínus, jak může mít přes 56% ?? Pak celkové hodnocení vypadá docela dobře a přitom dva parametry z pěti jsou dost mizerný. Cena a výkon teda nic moc, asi lepší si koupit dobrou 19­-ctku
Odpovědět0  0
Beta | 15.3.200721:19
S parametrem input lag jsem se setkal pravda až nedávno, ale jak koukám, v některých případech může být pěkně důležitý. Můj dotaz je, je na tom většina LCD takto hrozně, nebo u tohoto se jedná o příšernou vyjímku? Vlastním FS P19­-2 a samozřejmě mě zajímá, jak ten je na tom. Má někdo nějaké info?
Odpovědět0  0
Slosi (68) | 16.3.200715:42
Nevíte někdo někde o nějaký tabilce která porovnává aspoň některý LCD? Konkrétně mi jde o Philips 190P7Ex. x=­(G­/S­). Možná jsem to jen přehlídnul ­- Input lag je zapříčiněn pouze elektronikou kterou si na vybraný panel přidá výrobce sám nebo i panelem?
Odpovědět0  0
angelovic | 15.3.200718:14
nemohli by ste, prosím, urobiť rezencziu na 20 pacový LCD monitor LG 2000C?
Odpovědět0  0
JoHnY2 | 16.3.200711:17
Nebo na EIZO S2000? Je to jeden z mala A­-MVA monitoru.
Odpovědět0  0
Bozďa | 18.3.200716:13
Ano taky se pridavam s prosbou o otestovani tohoto slibneho panelu od LG.
Predem dekuji
Odpovědět0  0
xjan | 15.3.20079:52
Koupil jsem ho asi 3 dni před recenzí. Ta by mě ale od koupě asi neodradila, uvedené zápory nemají velký vliv v mé oblasti použití ­- CAD, kancelář. V této oblasti s rozlišením 1600x1200 je stejně minimální výběr, několik panelů 20­" a snad jen tento jeden 21­" ­- aspoň pokud se hledá v oblasti slušných cenových relací. Předtím jsem delší dobu pracoval s 18­" Sony SDM­-X82. První dojmy ­- lepší ostrost a čitelnost proti Sony, ale zatím ­- bez zásahů do nastavení ­- horší barvy, trochu vybledlé. To se snad dá doregulovat. V příslušenství jsem neměl ani audio kabel ani USB kabel, a podle nepřítomnosti audia a USB i podle návodu v příslušenství nejsou. Útěrkou z mikrovláken jsem bohužel nebyl poctěn. Můj panel byl vyroben na Slovensku.
Odpovědět0  0
kokino (2) | 15.3.20079:40
dají se sehnat někde, vaše testovací obrázky ­- na pozorovací úhly, ten obrázek s tou rosou a kytičkou a ružičkou proším váš moč :D hodtě linky
Jinak super článek.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 15.3.20079:42
Odpovědět0  0
kokino (2) | 15.3.20079:48
díky za neuvěřitelně rychlou odpověď !!! Jo ještě bych se chtěl zeptat, když bych fotil fotakem panasonic FZ50 třeba ty pozorovací uhly, bude to postačující snímek, mohl by jste nastínit zrhuba jak by amater měl fotit LCD :­)­(pozorovací uhly, barvy atd...­) jestli používat náký stínídla atak­(s bleskem?,na stativu?,používat pomocné lampičky?fotit za dne? večer?­) ?
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 15.3.200710:02
Pozorovaci uhly fotit pri stejne expozici ­(clona a cas­). Barvy jsou trosku problem. Musi se dbat hodne na vyvazeni bile, a snazit se vzdy fotit za stejny svetelnych podminek. Nejlepsi je na vecer a prisvitit si odrazenym­/rozpytlenym svetlem. Ja osobne pouzivam dve 500W halogenove lampy.
Odpovědět0  0
Ladislav Slanec | 27.6.20090:21
Dobrý večer, pane Kováč, omlouvám se za laický dotaz, ale měl bych k Vám, jako odboníkovi, na tematiku LCD dotaz. Můžete mi, prosím, poradit, jaky LCD monitor??­(nebo případně televizi??­) byste mi doporučili koupit? Používal bych ho v práci ??­(cca 9??­-10 hod denně??­)??­-jedná se většinou o úpravu fotek, grafické programy v našem interním firemním systému, práce s texťáky??­-hodně psaní, internet??­-vyhledávání info, občas nějaký film, hry spíše výjimečně atd. Hlavní prioritou by měla být co nejmenší zátěž pro oči. Prosím o doporučení zn.Samsung ??­(mám možnost koupit za skoro nákupní ceny, proto ne jinou značku, ale typy na pár modelů od Samsung?u?­). Velikost minimálně 21palců a typ buď S??­-IPS, nebo S??­-PVA, rozhodně ne TN. Zároveň by měl pokud možno obsahovat i TV tuner, dále DVI??­-D konektor, HDCP??­/HDMI vstupy. Cena do cca max. 15.000Kč. Děkuji za rady a zkušenosti, pokud je to možné, prosím odpovězte mi na mail: lad.slanec@metabond.cz, na těchto stránkách se nacházím minimálně. Děkuji za Váš čas i rady, snad Vás tímto dotazem moc nezdržím, S pozdravem L.Slanec
Odpovědět0  0
xccccxcxcxc | 15.3.20078:27
"Trošičku zklamáním je méně rovnoměrné podsvícení a nižsí kontrast a hloubka obrazu.­"
Pro nas je opet zklamanim, ze misto ­"nove­" 30tky od samsungu, ktera je neskonale zajimavejsi, testujete 21, ktera je za tyhle love neprodejna.
Odpovědět0  0
bystrozraky | 15.3.20079:02
To, ze 214T neexceluje je dusledkem faktu, ze jde o pomerne dost stary monitor, ktery ale jako jeden z mala modelu nabizi rozliseni 1600x1200 s velikosti bodu 0.27mm, ktera je vyhovujici pro praci s textem. Diky pomeru 4:3 jse otocit na vysku a tim vznikne idealni pracoviste napr. pro programatory.
Velmi chvalim recenzi tohoto monitoru, nebot i pres jeho stari jde patrne o prvni poradny test tohoto modelu publikovany na inetu.
Odpovědět0  0
Bezy (66) | 15.3.20077:48
Článek chválím, jen se vloudila drobná chybka... Při kliknutí pro větší obrázek elektroniky panelu se zobrazí elektronika úplně jiného panelu...
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 15.3.20078:27
Dekuji za upozornění, opraveno.
Odpovědět0  0
snajprik (1554) | 15.3.20076:36
Pekna recenzia, trochu ma prekvapilo to hrozne podsvietenie u tak draheho LCD, cca 23ms odozva, kontrast tiež nič moc, ešte že ma S­-PVA, ale od takeho draheho monitora by som chcel niečo viac, hlavne keď LG 24­" LCD L245WP­-BN 8ms HDMI stoji len o 2700Sk viac ako tento recenzovany SAMSUNG
Odpovědět0  0
paja14 | 23.3.200716:53
A odkdy to je S­-PVA?? PVA ­- to jo. Takový blaf se šíří i v testech. Stačí vzít v úvahu kontrast 1:300 a je vymalováno...
Odpovědět0  0
paja14 | 23.3.200716:58
Pardon ­- jas 300 cd­/m2.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.