reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 226BW - 22" mánie pokračuje

28.5.2007, Pavel Kovač, recenze
Samsung 226BW - 22" mánie pokračuje
Nedávno jsme testovali 22" ViewSonic, ještě předtím to byl 22" Samsung a dnes se podíváme opět na Samsung, který je nástupcem modelu 225BW. Oproti tomu má 226BW nižší odezvu, kontrast je udáván jako 3000:1 (avšak dynamický) a v neposlední řadě monitor dostal i nový kabátek.

Pod kapotou


Konstrukce monitoru nebrání v rozebrání, a tak se v klidu podíváme do útrob tohoto kousku. Ihned po otevření na vás čeká celkem nemilé překvapení v podobě elektroniky, která je narozdíl od jiných Samsungů od firmy Genesis. Obvykle se u monitorů Samsung totiž vyskytuje elektronika MagicColor. Právě elektroniku MagicColor si Samsung vyrábí sám a je na ní celkem hrdý, na druhou stranu z testů víme, že MagicColor je pomalá a vytváří inputlag. To u elektroniky Genesis nejspíš nehrozí, ale to již hodně předbíháme.


Ovládací elektronika (Pro zvětšení klikněte)

Pokud odstraníme elektroniku, naskytne se nám pohled na samotný panel. Zde naštěstí čekalo celkem příjemné překvapení a proč? Monitor v sobě nese panel Samsung, konkrétně jde o model LTM220M1-L01. Jde tedy o TN panel. Proč tak jásám, že jde o panel Samsung - panely Samsung dosahují obvykle nejlepších výsledků v barevném podání a gamutu. Nechci je tím házet všechny Samsungy do jednoho pytle, ale velká část Samsungů zkrátka ony barvy má velice dobré.


Štítek identifikující panel


OSD menu


I OSD menu je klasické Samsungácké. Vzhledem k tomu, že je použita elektronika Genesis, nelze využít ovládání OSD menu skrz počítač. Na jednu stranu to je jistá nevýhoda, ale na stranu druhou monitor není omezen operačním systémem a i v DOSu si zkalibrujete barvy.

Orientace v OSD menu není vůbec špatná a myslím, že po pár minutách si na ní zvykne každý i méně zdatný počítačový maniak. V menu se skrývá položka RTA, což je ve své podstatě vlastne vypínání OverDrive funkce. Samsung ji pouze přejmenoval na Response Time Accelerator. Tato položka se může hodit v případě, kdy dochází k velkému překmitu a posouvající text se díky tomu stává nečitelný. Uvidíme, jak je na tom odezva a jestli tato položka má vůbec smysl. O tom však až v další kapitole.
Trošku mě zklamala nepřítomnost režimu sRGB, který zvláště u TN panelů obvykle dává barvám celkem věrný nádech. Naštěstí lze barvy regulovat ručně, a tak si ony věrné barvy zkrátka nakonfigurujete.



Samotné OSD menu je vyfoceno na následujícím obrázku.


Náhled klasického Samsung OSD menu
reklama