reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 226cw: další 22" LCD v testu

2.10.2007, Pavel Kovač, recenze
Samsung 226cw: další 22" LCD v testu
V poslední době není o 22" LCD monitory nouze. Na našem serveru by mohla být celá tlupa recenzentů jen na monitory a stejně bychom to asi nestíhali. Dnes se podíváme na Samsung 226cw, který má extrémní dynamický kontrast 3000:1 a udávanou dobu odezvy 2 ms.

Pozorovací úhly


Co očekávat od technologie TN? Nic moc, obvykle má velmi slabý pozorovací úhel při pohledu zespod. Uvidíme, jak si povede tento monitor s udávanými pozorovacími úhly 160° v obou směrech.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Úhel 45° v horizontálním směru není pro moderní technologii TN žádný problém a obraz pouze lehce žloutne. Kontrast a jas však klesá pouze málo, a tak klidně můžete vše pohodlně sledovat. Pleťový odstín sice ztrácí na realističnosti, ale to už je holt úděl technologie TN.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

V extrémním úhlu už jas a kotnrast prudce klesá a pozorovat nějaký obraz není zrovna ideální.


Pohled pod úhlem 45° zespodu (Pro zvětšení klikněte)

Pohled zespod opět poukazuje na nedokonalost technologie TN. Některé barvy se invertují a obraz celkově hodně tmavne. Filmy si z postele tedy moc neužijete.


Pohled zespodu (Pro zvětšení klikněte)

Další zvětšování pozorovacího úhlu již pouze zhoršuje předchozí situaci.


Barevné podání


Ihned na první pohled u bílo-černého přechodu si všimnete znatelného proužkování a v tmavých oblastech i ditheringu s FRC. Celý přechod je lehce tónován do červena. Po chvilce hraní si s OSD menu to lze částečně eliminovat, ale stále zde lehký nádech zůstává.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,3MB), malý výřez (0,4MB).

U duhového přechodu opět vidíme větší množství červené barvy, která nepůsobí zrovna dvakrát dobře. Obrazec jako takový však má plynulé přechody mezi jednotlivými barvami a vše působí (až na tu červenou) perfektně.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,0MB), malý výřez (0,4MB).

Praktický test v podobě fotografie ukázal dobré podání žluté a modré barvy. Opět se však potvrzuje ona nepříjemná červená barva. Monitor na grafiku to rozhodně nebude, ale pro běžné použití dostačovat bude.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,3MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Rozlišit tmavé tóny není pro monitor tak velký problém a hodnota 3/0 to i dokazuje. Světlé tóny jsou na tom ještě daleko lépe s hodnotou 253/255.


Podsvícení


Podsvícení se u tohoto panelu velice povedlo a až na lehce ztmavlé okraje si nejspíš ničeho špatného nevšimnete. V číslech to vypadá takto: 40,6 % plochy zabírá plocha s intenzitou 85-100 % intenzity jasu. Od této hodnoty naštěstí neodečítáme žádný postih, a tak je hodnota 40,6 % výsledná.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.





reklama