reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 245B - 24" a TN?

18.6.2007, Pavel Kovač, recenze
Samsung 245B - 24" a TN?
Kdo by si to pomyslel, že jednou nastane doba a i takto velké panely se budou vyrábět technologií TN. Bohužel k tomu došlo a trh jimi začíná být zaplavován. Jako první se do redakce dostal Samsung 245B, a tak se podíváme na to, co umí.
Dostáváme do rukou první 24" TN LCD panel. Upřímně jsem se trochu bál. Opravdu jsem nečekal, že se dožijeme doby, kdy se začnou vyrábět 24" TNka. Inu došlo k tomu a nezbývá nám nic jiného, než se s tím smířit a jít dál. Proč si takto stěžuju právě zde? Tato kapitola se totiž zabývá pozorovacími úhly a barvami, což jsou právě dva parametry, v kterých TNka zrovna neexcelují.


Pozorovací úhly


Výrobce uvádí pozorovací úhly 160° v obou směrech, což je na dnešní dobu pro TN vcelku typická hodnota. Uvidíme, jak si povede v našich testech.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu pod úhlem 45° ze strany dochází pouze k malému snížení jasu a kontrastu. Barvy jsou však stále velice dobré, a tak sledovat například filmy může i větší skupinka lidí.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Extrémní úhel je pro TN panel dost problém, barvy se již výrazně mění a jas s kontrastem klesá velmi rapidně dolů.


Pohled pod úhlem 45° zespod (Pro zvětšení klikněte)

Typická situace pro TN panely. Obraz při pohledu zespodu výrazně tmavne a jakékoli sledování obrazu je hodně stížené. Nezapomeňte si tedy naklopit monitor co nejvíce dopředu, když si uleháte do postele k nočnímu filmu.



Pohled zespod (Pro zvětšení klikněte)

V extrémním úhlu se sice obraz lehce opět rozjasní, ale barvy jsou již hodně deformovány, a tak stejně nic moc nevidíte. Opět typické pro TN.


Barevné podání


Barevné podání je obvykle pro TN panely dost problém, tento je však takovou světlou výjimkou. Triviální a přesto pro hodně panelů dost problémový bílo-černý přechod zvládl tento kousek velice dobře. Nikde není vidět jakýkoli barevný nádech a přechod je zkrátka precizní. V tmavých odstínech sice vidíme dithering, ale pouze při opravdu podrobném sledování.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,3MB), malý výřez (0,4MB).

U duhového přechodu jsem si nevšiml prakticky žádného problému. Žlutá barva je sice trochu přepálená, ale stále si panel vede velice dobře. Inu pověstné kvalitní Samsung barvy se zde projevují v tom nejlepším světle.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,0MB), malý výřez (0,4MB).

U testu fotografie se projevuje trochu přepálená žlutá, ale jinak je vše v naprostém pořádku. Pleťovka je slušná a červená není přepálená jak to u většiny TNek bývá zvykem.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,3MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Hodnoty 252/255 a 2/0 sice nejsou úplně ideální hodnoty, ale stále jsou dostatečné.


Podsvícení


Podsvícení mě ihned na první pohled hodně překvapilo. Pouze pravá strana je trochu tmavší než zbytek plochy. Takto povedené podsvícení jsem už hodně dlouho neviděl. Měření to i potvrdilo, plocha s intenzitou 85-100 % zabírá slušných 70,3 %. Bravo!



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.


reklama