reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 305V5A: AMD CrossFire levně

5.3.2012, Jan Vítek, recenze
Samsung 305V5A: AMD CrossFire levně
Pokud máte zájem o nový a především levný notebook, jenž by se hodil pro všestranné použití, pak platforma AMD Llano je pro to jak dělaná. My si dnes vyzkoušíme, jak dobře ji aplikovala společnost Samsung ve svém modelu s označením 305V5A.

Použitý hardware


Notebook Samsung 305V5A je založen na platformě AMD Llano, a využívá tedy jedno APU (Accelerated Processing Unit) se čtyřmi procesorovými jádry a grafikou Radeon, která zde koexistuje ve spojení s dalším grafickým čipem. Oním APU konkrétně je čtyřjádrový model A6-3410MX, tedy střední třída. Procesorová jádra zde pracují na základní frekvenci 1,6 GHz a v závislosti na zátěži jejich frekvence stoupne až na 2,3 GHz. Takový takt je ale ve světě moderních Sandy Bridge nízký.





Procesor má k dispozici celkem 4 MB paměti L2 cache, tedy pro každé jádro 1 MB a žádnou sdílenou L3. Jeho maximální spotřeba činí 45 W, ovšem to si musíme uvědomit, že zahrnuje i GPU s 320 Stream procesory pracujícími na 400 MHz v jádru Radeon HD 6520G. Toto jádro si také v našem případě ulouplo cca 0,5 GB z hlavní operační paměti. Ta je typu DDR3, pracuje na 1333 MHz a celkově jsou jí 4 GB v jednom modulu.





Radeon HD 6520G zde pracuje ve spolupráci s čipem Radeon HD 6400M (tedy 6430M nebo 6450M) a dohromady tak tvoří řešení Radeon HD 6540G2 označované jako AMD Dual Graphics, jehož výkon značně závisí na implementaci technologie AMD CrossFire a AFR (Alternate Frame Rendering). Problém je, že v některých případech nemusí výkon vůbec narůst a naopak může i klesnout, za což může fakt, že jde o spojení nestejně výkonných řešení. Však GPU v procesoru má 320 Stream procesorů, zatímco samostatné pouze polovinu, i když pracují na vyšší frekvenci. Uvidíme tedy v testech, jak se toto řešení osvědčí.





Nakonec pár slov o pevném disku, jenž má slušnou kapacitu 640 GB a jde o model Samsung Spinpoint M7E HM641JI. Nabídne nám naprosto průměrné hlavní specifikace, tedy rozhraní SATA 3 Gbps, otáčky 5400 RPM, 8 MB cache a výšku 9,5 mm.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit doplňuje obvyklá snůška doprovodného software, kde figuruje také Norton Internet Security, který jako obvykle neustále otravuje, dokud mu nejste po vůli, nebo jej naopak neodinstalujete a spolehnete se na software, jenž nebude chtít vaším systémem tak prorůst. Dále také jako obvykle máme k dispozici zkušební verzi Microsoft Office 2010.

Samsung dále nabízí softwarový balík firmy CyberLink, který obsahuje Media Suite pro přehrávání a práci s multimédii a také software YouCam pro využití webkamery. Další nestandardní softwarová výbava pochází od samotného výrobce a týká se především správy celého počítače.





Najdeme zde tak Samsung Support Center pro aktualizace, zálohování či obnovení systému a jeho údržbu. Samsung Control Center dokáže ovládat jednotlivé zdroje systému a řídit jeho výkon. Konkrétně je to například nastavení sítě, zobrazení, nastavení zvuku pro různé účely (hudba, řeč, film, apod.), volba pozadí plochy a spořiče obrazovky, atd. Nakonec můžeme zmínit aplikaci Eco Mode, kde se můžeme podívat na aktuální spotřebu energie vypočtenou systémem přepočtenou i na emise oxidu uhličitého.





Samsung zašel dokonce tak daleko, že nabízí i speciální provozní režim s názvem Ochrana přírody. Notebook ale pak pouze zkrátí své doby pro uspání jednotlivých komponent a zapne režim spánku procesoru. Nezačne vám tedy v obýváku vyvěšovat transparenty Greenpeace a ani se neodebere na zahradu vysazovat stromky.
reklama