reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 710T: nejlepší monitor všech dob!

1.4.2013, Pavel Kovač, recenze
Samsung 710T: nejlepší monitor všech dob!
Pokud hledáte monitor pro hry, filmy, grafiku nebo rentgenové snímky, je zde Samsung SyncMaster 710T. Tento špičkový monitor toho nabízí opravdu hodně. Ponořte se do čtení naší unikátní retro recenze.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (800×600)


Podívejme se na kvalitu interpolace. Linky a text nejsou až tak špatné, a to ani s ohledem na historickou zastaralost monitoru.


 - interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Interpolace i na dnešní dobu není až tak špatná. Je zde vidět, že výrobci i dnes používají prakticky stejné filtry. Aby také ne, jde často o bilineární či bikubické interpolace, které jsou známy již velmi dlouho.


Regulace jasu


Regulace jasu je prováděna docela zvláštně. Mezi 70-100% probíhá regulace jasu pomocí snižování intenzity jasu trubic, ale bez blikání. Poté již asi nebylo možné regulovat lineárně trubice (nejspíš by zcela zhasly), a tak výrobce nasadil softwarovou regulaci jasu. Ta se dnes prakticky nepoužívá. Některé profi monitory ji stále obsahují, ale u nich to tolik nevadí, protože přesnost zpracování signálu je na zcela jiné úrovni. Ukazovat graf nemá smysl. Všude by byla jen rovná čára.


Spotřeba


Přichází na řadu hodně zajímavá sonda do historie. Dříve měly i malé monitory docela velkou spotřebu. CCFL trubice nemají takovou účinnost jako dnešní LED podsvícení a elektronika také byla na zcela jiné úrovni. Zkrátka světelný výkon je oproti dnešním monitorům méně jak třetinový.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 19 W.


 - spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 0,493 lm/W.
reklama